Koja je preporuka za akumulator..jugic 55..do sada sam koristio Exide 53 ili 54ah...ali braca pocrneli su se potrudili da ga vise ne koristim....nudi mi se Midac,Varta.Energizer,Vesna...
Uzmi neku jeftiniju seriju ... pre svega Midac i Energizer (kod Varte plaćate "porez na ime" i plus je privlačnija za "pozajmljivanje").
Fiamm je odličan ako ima kod Vas.
Dakle: Energizer Standard 45 Ah, Midac Hermeticum 44 Ah ili Fiamm Black Titanium 45 Ah će odlično odraditi posao (i više od "odraditi").
- - - - - - - - - -
Pune se u tri faze,prva ti je sa konstantnom strujom ili sto bi stranci rekli CC,onda druga faza koju amerikanci zovu topping tj da se voltaza drzi dok se smanjuje struja do odredjenog nivoa i na kraju stalno opterecenje ili ti float.
Dakle nekih 5 sati mu daj konstantnu struju,tu je negde 70% napunjen,onda treba da mu odradis topping tj da ga odrzavas na konstantnom naponu i da mu smanjues struju sve dok napon ne krene da pada to je vazno za ove VRLA baterije jer u tih preostalih 30% je glavna caka za trajnost baterije i za ovu konkretno bi najbolje bilo jos nkih 5-6 sati da se dopuni kako treba.
Treci korak mze i ne mora u sustini to ti je odrzavanje kapaciteta,ako neces odmah da je koristis.
Ovo ti je stacionarna baterija a ovo VRLA ti oznacava Valve Regulate Lead Acid.
Sa obicnim punjeacem tesko da se napuni da traje.
Otprilike tako.
Koristiti AGM mod (ako ima na punjaču). Oni ograničeni na 14,4 V nikad neće do kraja napuniti pa će kraće trajati.
Ovo je stacionarni tip akum. baterije (nije za startovanje vozila, makar i trotineta).
Uputstvo je poučno (no to smo već apsolvirali, više puta, eto i od jednog proizvođača potvrda da je tako kako je već napisano).
Uostalom, piše da se za detalje treba obratiti uvozniku, pa ...
- - - - - - - - - -
znaci ovaj moj je ultracell sto znaci sta? I da definitivno koristim AGM mod?
Ultracell ne znači ništa (u tehničkom smislu), to je ime brenda.
- - - - - - - - - -
Prije 4 dana (srijeda) sam spojio akumulator od Golfa V (60 Ah) na punjač Ultimate Speed. Kad sam ga prikopčao pokazivao je napon 12,6 V. Nakon 4-5 sati je punjač pokazao napon 12,9 V i prebacio u stand by režim. Akumulator je ostao dalje prikopčan na punjač i polagano se na njemu povećava napon. Trenutno punjač na displeju pokazuje 13,5 V. Koliko vremena će još rasti napon i kod koje vrijednosti bi se trebao zaustaviti?
Kakav je utjecaj ovako sporog dopunjavanja na akumulator?
?!
Punjač puca od "pameti" ... nema problema, idealno za akumulator, samo će "malo" da potraje ... očigledno da je bio prililčno ispražnjen (naponi su na izlazu punjača) ... osim toga, verovatno je punjač relativno SLAB za toliki akumulator (verovantno sa max. 4 A). Zbog svega, treba mu jedno 18 h da skroz napuni akumulator (15 h teorijski uz iskorišćenje od 80-85%). Dobro, možda i nije skroz prazan pa će malo kraće to da traje.
Da je brže to bi bilo lošije po akumulator.
Jedino mi deo o prebacivanju na "stand-by" nenapunjenog akumulatora uopšte nije jasan (verovatno da nije tako, ili pitati konstruktore "pametnjakovića").
Treba da stigne do 14,4 V (pa još jedno pola sata-sat) da bi bio pun, pa (ako je, a verovatno jeste) "automatski" će prebaciti na "stand-by" (ne mora celu noć da se obilazi (ako jeste "automatik").