Akumulatori

Jel neko proba schneider akumulatore? Kod nas u Bosni su vidim dosta povoljni 100Ah 60€ sa starim akumulatorom

Hvala svima na savetima. Sad mi ostaje da zakacim jedan dobar minus bar preko -15 cisto da vidim za koliko ce upaliti.

Sad razmisljam, iako sam ovaj akumulator ciak starter 110ah i 1000a kupio pre pune 3 godine i iako ga uopste nisam skidao sa traktora niti dopunjavao, jos uvek je u odlicnom stanju.
Eto preporuke za one koji mozda planiraju kupovinu jakog akumulatora za male pare tj oko 11.000 dinara je.

mislim da sad imam 6 tih cijakovi akumulatora

Ja sam za auto kupio Ciaka od 97Ah za auto, pisao sam koju stranu nazad. Izasao je povoljno. Jedino sto sam primetio da mi malo pusta kiselinu na onom odusku jer je sa samoodrzavanjem iako je napon punjenja dobar.

Da li zimi skidate akumulatore i stavljate na punjenje.
Ja do sada to nisam radio.

Da li zimi skidate akumulatore i stavljate na punjenje.
Ja do sada to nisam radio.
Da, naravno...
Moraš s vremena na vreme, a zavisi od starosti i načina korišćenja akumulatora, česti startovi, vremenski koliko dugo "verglaš" i sl.
Unimer u ruke pa proveri napon akumulatora, meri se na sobnoj (20 stepeni C) temperaturi...
Ako je vrednost 12,79V akumulator je 100% pun, sve ispod toga je naravno manje pun, ako ti unimer pokaže 12,28V akumulator je na 50%...

Skidam, stavljam u podrum, i dva-tri puta stavim punjač da se dopune.

- - - - - - - - - -

S tim da jednom u toku zime pre punjenja ostavim sijalicu 50w na sat-dva, pa odmah punjenje.

Ja skidam samo sa onoga sto ne palim (kombajn). I njih stalno koristim kao pomocne za ovo sto palim zimi, i kad upali ostavim malo da ih alternator ''drnda'' . tako da se manje vise koriste svi.

Tako i ja radim....
taj sa kombajna sam pre desetak dana koristio kao pomoćni pa ga nakon toga stavio da ga malo dopunim....
ali sam na to zaboravio pa je stajao na ispravljaču jedno 5-6 dana....
mislio sam da je gotov al srećom nije

Zato punjač treba-mora da ima naponsko ograničenje, pa nema brige da će uništiti akumulator.
Za opciju pomoćnog starta koristim stari "smederevac", obavezno kada startujem po temperaturi ispod nule.

Jedno zapazanje o akumulatorima. Na 539 mi je Baren od 100ah zelatinski a na 577 je varta od 125ah oba kupljena prosle godine u prolece. Ferguson sa barenom nije paljen od novembra meseca dok 577 se palio 1 mesecno uz dopunjanje akumulatora. Danas probam da upalim oba traktora ferga sa barenom kao iz topa zaverglo i upalio i ako nije dopunjan akumulator 3 meseca,a varta na 577 zaverglala par puta i iznemogla...

Ukratko odusevljen sam ovim manjim Baren akumulatorom.

Baren mu dođe nešto kao "austrijska filijala" Fiamm-a (u svakom slučaju brend unutar Fiamm grupe), što ne može biti loše.
Varta ... samo vodeći (najskuplji) evropski brend JCi-a ... to sa "starom" Vartom malo veze ima, pa ...
Izgleda da se "jače" (skuplje) serije Varte (start-stop, AGM ....) zaista prave vrhunski a one "obične" "prosečno".
Ili samo tako izgleda jer se ljudi češće žale na Vartu, što je i logično jer su očekivali najbolje a to (ponekad i) nisu dobili.
Manje će se ljudi žaliti na "no name" brend (kupljen jer je bio 20-30% jeftiniji od Varte).

Stalker da li se kupovina Optima akumulatora ipak isplati na duže staze?Cene su im dosta visoke a čini mi se da su isto tako i opravdane ili ipak nisu?! :sta:

Moje iskustvo sa optimom je bilo odlicno, tad nisam zano sta imam i otiso mi je u nekoj prodaji. Optima crvena 55 Ah je palila zetora 8540 ( nema cok) zimi i ljeti bez ikakavih problema , verglala kolko god dugo da ti treba. Manji a jaci akumulator u zivotu nisam vidio

ne znam zasto ali nesto serenda kad se citira post pa nece da odvaja rijeci,potvrđujem od A do Ž ono što je napisao kolega Pottinger,meni na traktoru došao optima akumulator,isto 55Ah,nikada taj akumulator nije preko zime skinut niti dopunjen,znalo je biti pa mjesec ili vise ne upalim traktor zimi,vergla vergla i prokine,i tako nas je sluzio 5-6 godina odlicno,sve dok nisam ugradio dodatna rtadna svjetla tj dok mi kvazi elektricar nije pojebip instalaciju i sa njom i akumulator,odlicni akumulatori,masna cijena ali moje misljenje je ko ga moze priustiti vrijedi svake pare

Očigledno da se i u praksi potrvđuje ono što bi (i) u teoriji trebalo da bude.
Dakle,
za samo startovanje motora se verovatno isplati! Nekih je 50% skuplji od onih klasičnih slične startne struje, ali će trajati duplo duže i biti pouzdaniji.
Naravno, podrazumeva se ispravna elektro instalacija (i da dok je motor upaljen ne trpi akumulator).
E sad, ako vam je povremeno potrebno više rezervne struje (korišćenje akumulatora kao izvora), onda zbog (2x) manjeg kapaciteta, Optima nije idealan akum.
I to je to. Naravno, nezgodno je i što odjednom dajete više novca (pri kupovini). Nekome će se isplatiti nekome ne, morate sami odvagati "za" i "protiv".
Ako vam treba preko 1000A startne struje (fabrički akumulator 143Ah ili više) možda opet nije za Optimu, ipak može zameniti tek one do oko 120Ah.
Dakle, nije za velike mašine (svakako), iako i tu može da posluži, naročito ako motor lako pali.

Tu ti je optimum originalna fabrička ugradnja (88Ah). Može od 75 do 110Ah (proveri dimenzije koliko se uklapa).
Ako ne nađeš bap 88Ah (Varta Black, Monbat ...), ima jeftinih od 100Ah (cca. 100€) "no name" (manje poznate marke).
Starna struja 700 do 850A je više nego dovoljna.
I ... obrati pažnju, zbog poskupljenja metala (olova, ali uopšte obojenih), novije isporuke mogu biti 10% veće cene (ugrabi što je su trgovci dovukli za zimu).
U principu ne vredi davati mnogo za brend, ima i za cca. 10 hiljada dinara akumulatora od 90 ili 100Ah.

Nazad
Vrh