Akumulatori

Marko mnogo znaci luft rotora u alnaseru . Kod mene je polako vrtio pogotovo zimi . Posle struganja novih piksni rotora za ne poverovati koliko lakse vrti . Pregledaj mozda je ovo a ne akumulator .

Mislim - mada ne znam, jer nisam video taj aparat, t.j. punjac - da to (i) tebi pokazuje ampere koje akumulator "prima". Ako je prazniji akum. onda "brze" prima struju (veca amperaza), kad je (skoro) pun padne na manje amperazu. To je naravno tako ako je ispravna kazaljka, i izrazito je kod vecih akumulatora. ((oprostite na "recnik", toliko sam prosto napisao, da ne moze prostije, ali terminologije nisu na mestu...)).

Sporo vergla, ali uprkos toga, dosta dobro pali traktor (mozda je do ulja). Na -10-12 to je zadovoljavajuce.
Koliki ti je? :haha: Mislim kabal od akumulatora do anlasera? I koliko je star?
Pazi, skoro sam promenio ulje i umesto 15w40 sipao ovo 20w50 i mislim da osetno teze vergla pri prvom paljenju dok je hladan. Ulje definitivno utice na to. Nemam pojma oko duzine kablova. Verujem da je sve to u standardu.[/QUOTE]

Marko mnogo znaci luft rotora u alnaseru . Kod mene je polako vrtio pogotovo zimi . Posle struganja novih piksni rotora za ne poverovati koliko lakse vrti . Pregledaj mozda je ovo a ne akumulator .
Dao si mi dobru ideju da to proverim. Jos dok je ovaj akumulator bio nov, opet mi nikada na traktoru nije izazvao reakciju da vrti kao lud iako je eto jak.
Zenin otac je strugar. Ostaje mi samo da vidim kako se skida alnaser.

Sigurno utice ulje, pogotovo kad su veliki minusi, kao sad.
Nisam mislio na duzinu - koliko mora, mora da bude dugacak kabal. Vise na "sirinu" (t.j. na precnik) kabla. Ako je malo tanji i jos korodiran kabal...

I telnett-ova sugestija je dobra. Ako proveris rotor (malo smirgle) sigurno ce i to pomoci, ako se uradi ljudski, oda pogotovo.
Anlaser ces lako skinuti, videces na licu mesta.

Nisam siguran da li telnett i ti mislite na isto? Ako postoji luft, onda se pravi biksna kako je telnett rekao kako bi luft nestao. A skoro sam zetov alnaser nosio kod mog starca da ga obradi na strugu. Imalo je uzvisenje ovde na ovom delu gde sam obelezio strelicom pa je to samo na strugu pipnuto i izjednacilo se sve. Verovatno na to mislis?

To sto si strelicom pokazao je kolektor od rotora gde nalezu cetkice. To bi trebalo da bude ravno i cisto u kanalicima izmedju lamelica. Biksna rotora je nesto drugo i na tom rotoru se jedva i vidi gde je osovina rotora posto je takoreci u kolektoru uvucena. Deo koji naleze na osovine rotora su biksne koje propadnu tj pojedu se i onda rotor kaci za stator i neretko dodje do velikih ostecenja da ili drugi alnaser ili remont rotora i statora. Biksne se po pravilu prave od grafitne bronze ali treba raditi po meri osovinica.Imaju dve biksne kod cetkica i bendiksa.
Akumulator ako nekoristiz zimi masinu ili retko najbolje skini i u topliju prostoriju. Naime akumulator i nov pun snage na mrazevima -20 i vise moze i do 50% kapaciteta izgubiti zbog hladnoce. Kad to jos dodas na gusto ulje ,lose kontakte ili polos alnaser paljenje jje skoro onemoguceno

Kao sto kaze vica to su krajevi osovine rotora . To mora da zmiri na par stotih tolerancije i naravno treba videti dali se piksne mrdaju u kucistu ne samo u osovini . To strugar sa iskustvom zna pa ako ima lufta na spoljnjem delu istrnuje kuciste i nastruze nesto siru piksnu .

Sa ferge uvijek skinem akumulator kad temperature idu u minus a imam naviku i ljeti otkacit plus klemu kad traktor ne koristim par dana....kleme ne zatezem kljucom vec ih nabacim i malo uvrnem u stranu i dovoljno zategnu da pale traktor

Bilo koju. Nebitno. Bitno je samo prekinuti strujni krug. Ako nema nijednog dodatnog potrosaca (sat, termometar, radio i ako je sva instalacija ok, tj. da nema spojeva i da ne vuce struju), mislim da je to nepotrebno.

Koju klemu i zasto bas tu treba odspojiti kad se traktor duze vreme ne koristi plus ili minus?

Iz električkih razloga je sve jedno, ali iz praktičnih je bolje minus klemnu, jer ukoliko je akumulator na nezgodnom mestu možeš ključem dodirnuti okolne metalne delove (masu) dok popuštaš klemnu, pa ako skidaš minus klemnu neće biti ništa a ako je u pitanju plus onda ćeš dobiti kratak spoj.

Provjeriš ampermetrom da li negdje vuče i popraviš. Paziš da ne ostavljaš svjetla i radio i nema problema.

Kad je slab kontakt lako dođe do varničenja i topljenja stubića akumulatora, a kad varniči uz isparenja iz akumulatora ili masnoću koje uvijek ima oko motora lako imaš scenario za dobar požar.
Ako već hoćeš da svaki put prekidaš strujni krug, zar nije bolje da postaviš prekidač na vod mase i riješiš problem za sva vremena?

Klemu otkacam samo ako traktor ne koristim tri .....cetir dana.Traktor je bez kabine i to odradim za dvadeset sekundi a ovako radimo godinama i to ce zasad ostat tako...
Otac je jednom dobio akumulator od 55 ampera polovan i sluzio ga 4 godine.Vjerujem da mu je potrajo toliko samo zato sto ga je sacuvavo od hladnoce i nikad ga nije izverglo i nuliro....Traktor je 533

Deo koji naleze na osovine rotora su biksne koje propadnu tj pojedu se i onda rotor kaci za stator i neretko dodje do velikih ostecenja da ili drugi alnaser ili remont rotora i statora. Biksne se po pravilu prave od grafitne bronze ali treba raditi po meri osovinica. Imaju dve biksne kod cetkica i bendiksa.

Kao sto kaze vica to su krajevi osovine rotora . To mora da zmiri na par stotih tolerancije i naravno treba videti dali se piksne mrdaju u kucistu ne samo u osovini . To strugar sa iskustvom zna pa ako ima lufta na spoljnjem delu istrnuje kuciste i nastruze nesto siru piksnu .

Jos sutra cu skinuti alnaser i proveriti biksne i cetkice. Ima da se kupe. Cetkice su svega 100 din u PAL-u a za biksne nema cene ali verujem da su jeftine. Jedino me to malo muci da nije osovina stanjena, al videce se valjda to na licu mesta.

Nisam siguran da li telnett i ti mislite na isto? Ako postoji luft, onda se pravi biksna kako je telnett rekao kako bi luft nestao. A skoro sam zetov alnaser nosio kod mog starca da ga obradi na strugu. Imalo je uzvisenje ovde na ovom delu gde sam obelezio strelicom pa je to samo na strugu pipnuto i izjednacilo se sve. Verovatno na to mislis?

Nismo mislili na isto, on je mislo na biksne, a ja na kolektor, sto je na rotoru, i sto mozes i sam uraditi ("procistiti") - samo se nisam "lepo" izrazio, jer sam napisao rotor, a upravo sam mislio na kolektor sto je na rotoru...
Zasad je vec sve objanjeno lepo.

Neki praktikuju da kada rade alnaser obrade i rotor. Sad nisam bas najbolje shvatio da li kolektor za cetkice ili onaj metalni deo gde su namotaji nisam siguran. Pre ce biti ovo drugo.

Rotor sto se tice obrade se obradjuje samo ili osovinice gde biksne nalezu da se tanko poravna ili bakarne lamelice kolektora se obrade tik koliko se poravnaju. Kolektor ako je previse zajeden se menja komplet jer druge nema. Deo gde su namotaji one metalne limove ni slucajno se nesmeju dirati jer to je prvo balansiran rotor a drugo udaljenost izmedju rotora i magneta statora je veoma bitna. Zato se obavezn i gledaju luftovi na biksnama da nedodje do ostecenja mehanickih na tom delu rotora ili statora. Mnogi su zbog toga unistili rotore i statore pa onda vinklovanje koje jje prilicno skupo ili drugi alnasar. Jos jednu stvar treba pogledati a to je spoj bakarnih zica rotora za kolektor . Ako je sam spoj na par mesta zaredom kao rastopljen ili neko ostecenje ima verovatnoca je velika da taj deo namotaja je ostecena izolacija i probija. Najcesce takvi alnaseri upravo zbog toga tesko verglaju jer rotor radi sa smanjenom snagom . Donekle se moze ispitati ali to samo strucno lice jer ovako je opasno ko nezna.220V je u pitanju za probu.Ali pravo ispitivanje tek postoji instrument koji je jako redak da ispita magnetne struje koliko su jake. Amaterski se mogu i ovako otkriti i ispitati vecina neispravnosti a ako namotaj neprobije na masu neg negde medju namotaje dodje spoj to je tesko i samo ovaj instrument moze. Imam vec takvih rotora nekoliko koje sam bacio

Nazad
Vrh