Akumulatori

Gledao sam jednom kada je majstor na taj nacin proveravao rotor od brusilice. Nisam puno zagldao napravu ali zuji i podseca na neku veliku elektromagnetnu spulnu koja je na jednom delu presecena i tu se stavlja rotor.
A ako ima lufta u biksnama (obicno strada ona do bendiksa), rotor se kosi i alnaser zapinje i slabo okrece. Ja sam na Zastavi imao slucaj da na velikim mrazevima alnaser slabo okrece ma kakav god bio akumulator (situacija se popravi kad ubacim akumulator od 70+Ah). Sta je bio problem ne znam jer sam sledece leto radio motor i ubacio drugi alnaser sa kojim nje bilo problema.

Iz električkih razloga je sve jedno, ali iz praktičnih je bolje minus klemnu, jer ukoliko je akumulator na nezgodnom mestu možeš ključem dodirnuti okolne metalne delove (masu) dok popuštaš klemnu, pa ako skidaš minus klemnu neće biti ništa a ako je u pitanju plus onda ćeš dobiti kratak spoj.

Dobar savet. Uvek je bolje minus otkačiti iz el. kola (sa akumulatora).

Btw (uzgred), hladnoća ne "ubija" akumulatore (ako su u napunjenom stanju), ubija ih (letnja) vrućina!
Korozija ploča je manja na minusu nego na +30 ili +40. Uopšte, akumulatori duže traju u hladnijim područjima (Kanada, Skandinavija ...). Dokazano u praksi, čak i pored startovanja na velikom minusu (što je doduše kontraproduktivno, ali sve u svemu ipak hladnoća "prija" akum.).
Naravno, ako nije napunem može i da "smrzne" a i imaće manji kapacitet. U principu je najbolje držati u plusu ali na nekoj niskoj temp. (neki podrum, ukopan naročito), ako se duže ne koristi. Ako treba da je "pri ruci" i kresne (da duže vergla) onda svakako treba držati u "toplom" ali ne preterano (10-15 cel. je više nego dobro).

Skinuo danas alnaser i rasturio ga celog. Ima lufta u obe biksne. Kada sam srafcigerom probao, mrda se definitivno. Narucicu nove jer kostaju svega 150 dinara. Sve ce lepo da se opere benzinom da se odmasti i srede kontakti.
Ne znam ima li potrebe da menjam ove moje cetkice? 300 dinara je jedna u Goloboku i ne znam ima li potrebe da "bacim" 1200 dinara? Znam da je prilika da se sada sve sredi, ali ima li potrebe obzirom da ne palim puno traktor u toku godine vec sezonski, a i ako odu, mogu ih cas zameniti? Evo kako izgledaju. Imaju jos oko 2 cm mesa.

I taj alnaser ima tri biksne i veoma je bitno da zamenis sve tri jer u suprotnom hoce da strada osovina rotora.

Послато са E2303 уз помоћ Тапатока

Ne diraj nista, nove cetkice su duze od tvojih za citava 2mm ovako sa slike gledajuc. A obavezno zamijeni i trecu piksnu, oce rotor da se pokrivi kad je ona losa.

Biksne se prodaju kao set. Znaci stizu sva tri komada i bice sve zamenjene. Cetkice onda necu menjati. Nisam imao predstsvu koliko su duge kao nove pa sam ih zato slikao da pitam.

Marko
Sad gledim tvoje fotografije malko pažljivije...Uzmi i poravnaj četkice šmirgl-papirom,lagano i polako,da četkice naležu u pravcu na kolektor, vidiš kako idu ukoso...
Takođe ih finiširaj vodenom šmirglom, onom najfinije granulacije...
I proveri elastičnost "federa" koji ih drže na mestu a silom pritiska na kolektor, ta iskošenost nastaje baš usled nepodešenosti te opruge koja gura četkicu na kolektor određenom silom koja ne sme da bude ni prejaka a ni preslaba...
Bez obzira na eventualne komentare koji možda budu usledili u odnosu na ovaj moj savet, ipak postupi ovako, videćeš razliku kada sklopiš anlaser koliko će bolje i brže da vrti s postojećim akumulatorom...
Još nešto,i kolektor rotora obavezno pređi "vodenom" šmirglom, uzmeš komad šmirgle i držeći rotor u jednoj a šmirglu u drugoj ruci,okreći rotor rukom sa šmirglom na kolektoru, par krugova da kolektor "poravnaš" i poništiš kanale i neravnine nastale najčešće baš usled neodgovarajuće sile naleganja četkica na rotor i tako proizvedenog nepoželjnog "varničenja" četkica,njihovog bržeg i nepravilnog trošenja, a dodatnog troška snage ionako oslabljenog akumulatora u zimskim uslovima "debelog" minusa...
Zatim neku čistu pamučnu krpu u šake pa ukloni sve bakarne zaostatke fine prašine koji su ostali posle ove intervencije...
Nemoj zaboraviti da očistiš i male "kanale" između samih kolektora...

Poslednja izmena:
Razumeo sam sta mi govoris. Razumeo sam da cetkice treba da budu ravne i to delom gde nalezu na kolektor. Trenutno nisu pored mene, ali sam siguran da imaju po sredini sa donje stranje udubljenje po sredini tj posto je kolektor okrugao, kao da su dobile luk sa donje strane tj kolektor ih je vremenom pojeo. Znaci da ih dovedem u stanje da budu ravne tj da bude ravan pravougaonik sa te strane gde lezu na kolektor i verujem da su takve nove.
Federi dobro funkcionisu koliko sam video, jer mi je trebala "sila" da ih izvucem. Svakako cu ih isprskati wd sprejom da ih tako bolje procistim.
Takodje, odneo sam kod strugara da mi poravna kolektor rotora gde nalezu cetkice da bude savrseno ravno. Ima na pocetku i na kraju malo uzvisenje pa ajd da se resi i to.
Jedva cekam da vidim promenu u verglanju, a ovaj minus mi ide na ruku da vidim kako ce da zaleti prilikom verglanja jer sam pod istim uslovima palio traktor gde sam kacio snimak na strani 77.

Juce kada sam skidao alnaser sa traktora, skinuo sam jednu klemu. Vidim na akumulatoru da se sija ono kontrolno macije zeleno oko tj pokazuje da je akumulator u snazi.

Ovi dugotrajni minusi mu znatno skraćuju vek.Svoje akumulatore sa traktora skinem i odnesem na suvo i hladno mesto(prostorija u kojoj ne mrzne) i tako prezime.Svremena na vreme ih izmerim i po potrebi dopunim pre vraćanja.

Marko
To oko nema veze s vezom, totalna glupost i marketinški trik, jer pokazuje stanje samo JEDNE od 6 "ćelija" i to one iznad koje je neposredno postavljen...
Ove preostale mogu da budu potpuno neupotrebljive i neispravne a to "oko" da pokazuje da je akumulator ispravan...
Radoslave
Tako i ja postupam,i smatram takav postupak apsolutno ispravnim u zimskim uslovima a kada ne postoji potreba za korišćenjem traktora...

Poslednja izmena:
Nisam hteo da spamujem i da pisem o alnaseru ovde u temi akumulator, ali ovo jeste ipak za ovde jer bas ima veze sa paljenjem traktora bez obzira na leto ili zimu.

Marko mnogo znaci luft rotora u alnaseru . Kod mene je polako vrtio pogotovo zimi . Posle struganja novih piksni rotora za ne poverovati koliko lakse vrti . Pregledaj mozda je ovo a ne akumulator .

Druze, sve sto mogu, to je da kazem: veliko hvala!
Svaka rec koju si napisao je na mestu i bio si u pravu. Zamenio sam tri biksne, poravnao kolektor i cetkice, sve lepo oprao i spakovao nazad. Nema ni malo lufta vise. Na probi na obicnom akumulatoru, odmah se videlo kako prefinjeno vrti i reaguje.
Malopre sam nakacio alnaser nazad na traktor i zavrteo je nekoliko puta brze i naravno odmah je upalio na -7 stepeni. Posle svega minut rada, ugasio sam ga i bez gasa krenuo da verglam tj nisam hteo da upali vec da se vidi kako vrti i vrteo je onako jos uvek hladan kao u sred leta i dok je vruc.
Tu je bio jedan kasapin koji je dosao da kolje svinju i kaze da je on imao isti problem, nije razmatrao alnaser i dzabe je kupio nov akumulator.
Evo snimka pre nego sto sam popravio alnaser a odmah posle snimak posle zamene tri biksne od svega 300 dinara set.

Evo od malopre na -7

Evo i par slicica sredjivanja alnasera

Hvala svima na savetima. Sad mi ostaje da zakacim jedan dobar minus bar preko -15 cisto da vidim za koliko ce upaliti.

Sad razmisljam, iako sam ovaj akumulator ciak starter 110ah i 1000a kupio pre pune 3 godine i iako ga uopste nisam skidao sa traktora niti dopunjavao, jos uvek je u odlicnom stanju.
Eto preporuke za one koji mozda planiraju kupovinu jakog akumulatora za male pare tj oko 11.000 dinara je.

Ljudi čim neće da vergla, krive Zimu,Mraz, (i komšinicu), slab akumulator je uvek kriv, a niko se ne zapita u kakvom je stanju anlaser...
Nemoj hvaliti akumulator, jer je jako nezahvalno, u današnje vreme izbor akumulatora se uglavnom svodi na čistu sreću...
Moj (.........) akumulator od 143ah u Junu će napuniti 7 godina i ne pada mi na pamet da ga hvalim, a ni kudim,nek on meni obavlja posao, da ga neureknem...:ppozdrav:

Nazad
Vrh