Akumulatori

IMG_20170121_094628_zpsi1xqxfme.jpg

Evo i moje mašine.6-12-24 proizvođač B.Topola iz 70-ih godina.Kupljen u Rumi na vašaru sticajem okolnosti za manje od 3.000 rsd.Služi odlično,prazan akumulator vraća za nepunih 10 min.

E to je taj sto sam pisao da je negde iz backe..majstor mi rece da ne moze da se popravi..nemam pojma sta mu je..mozda ra promenim majstora al ne znam nikog..

Pa jedino da ti ja dam moj za delove..ako tu ima u opste nesto da se iskoristi..

- - - - - - - - - -

Bas cu kasnije proveriti gde sam ga sutnuo uopste..

Proverio sam,ima vode,pa sam zatvorio i stavio da se puni..Da li smem da odvijem cepove dok se puni?!
Plasim se struje,a elektromehanicar sam za masine i opremu...
Nisam procitao temu,a treba mi auto hitno...

- - - - - - - - - -

Pa....ja odvio dok puni,a nisam se setio da isklucim punjac...Pratio sam,podrhtava voda..
Ma ta go..na ne volim ni da vidim ni da vozim..Tatko ne da da se skida akumulator(ja to nikada nisam skidao..?!),vodu kaze prvo mora da kupi,a ja kada vidim da je neko aljkav,to pustim niz vodu,plus sto me auti nerviraju..Zato je Imt 533 zakon!2008 stavljen nov akumulator,a od tada ni voda nije sipana,a boze sacuvaj da se skida..
Hvala za pomoc..

Ovakav punjac ja koristim samo neznam kako reaguje ona skala,oznacava verovatno struju punjenja jer su u pitanju Amperi medjutim ona mi najcesce na pocetku stoji

Kada sam ukljucio sa sredine je skazaljka polako padala ka nuli i tu negde se zadrzala..?!Vilagerov punjac...

Pratio sam ovu temu pre, i koliko se secam, da ne jurim sada po celoj temi, nema potrebe skidati akumulator sa traktora u ovom zimskom periodu jer mu "utopljavanje" nista ne pomaze vec ga treba odrzavati tako sto se povremeno sa nekim potrosacem isprazni pa se dopuni i tako.. ako sam dobro razumeo.
Sad bas gledam garantni list.. Kupio sam 03.03.2014. godine ciak akumulator od 110ah i 1000 ampera sa 25 meseci garancije i sa cenom od 11.000 din. To je bio najjaci akumulator u tim dimenzijama koji je mogao da se smesti u kutiju traktora i od tada ga nisam ni pipnuo, ni dopunio, a nisam ga ni video jer je zatvoren u kutiji evo vec skoro 3 godine. Mislim da jeste malo oslabio pri verglanju, ali ni jednom nije izneverio.
Sad razmisljam da ga dopunim, pa se pitam da li ima neko preporuku koji punjac bi trebao da koristim za ovaj akumulator, koji ce u isto vreme moci da puni i manje akumulatore? Koliko ampera? I da li da prvo akumulator malo ispraznim sa svetlima ili ne?
Vidim da su oglasi puni jeftinih punjaca sa opet velikom amperazom pa smatram da to nije stvarna vrednost.
Evo, skoro da sam siguran da je u pitanju bas ovakav akumulator.

Evo kako vergla posle skoro tri godine ne skidanja sa traktora i bez i jednog dopunjavanja do sada. Temperatura je pokazivala -12 i -10 na ta dva mesta. Ulje je gusto 20w50.
Kako vama izgleda stanje ovog akumulatora?
Kada pustim neki snimak sa youtube gde ljudi pale traktore na minusu, vidim da vergla duplo brze nego ovde kod mene jbg..

I pitao sam vec al niko da mi odgovori. Da li treba skidati akumulator i sklanjati sa zime kada se ne koristi, ili nema potrebe?

Meni Torpedo tako vergla sa akumulatorom sa otpada a kod mene je evo 3. godina. Prva ugradnja iz nekog VW auta. Mislim da je istih karakteristika kao i taj Ciak.
-----------------------
http://www.njuskalo.hr/ostala-autooprema/punjac-akumulatora-bosch-battmax-6-12-v-oglas-16478657
Ja imam punjac slican ovome, tj. 2 komada. Jedan je 6A a drugi 10 ili 12 ne znam tacno i ima brzo i sporo punjenje. Kad prikljucim akku na punjenje skala dodje na sredinu i vremenomm opada skoro do 0.

Sporo vergla, ali uprkos toga, dosta dobro pali traktor (mozda je do ulja). Na -10-12 to je zadovoljavajuce.
Koliki ti je? :haha: Mislim kabal od akumulatora do anlasera? I koliko je star?
Mi uvek skidamo akumulatore sa tih starih masina (i skladisteni su u prostor gde ne ide ispod 0), nije to neki savremeni auto, da kad izgubi "struju" ne radi posle injektor, ili mora se programirati el. podiz. stakla :osmeh:

Nazad
Vrh