Akumulatori

Spoji jednu štipaljku sa punjača direktno na akumulator, recimo " - ", drugu štipaljku " + " na sijalicu, a od sijalice na akumulator " + " klemu, tako da se sijalica zacrveni ili svetli.
Napon meriš na samom akumulatoru na klemama, da neprelazi 14,8V (meriš unimerom). Kada napon pređe tih 14,8V akumulator počinje da "kuva" isparava "voda", tako da ga nemoj držati dugo, ne više od sat-dva (na većem naponu od 14,8V)

Talianu, kolekcija poput moje:haha: Ja sam stradao 2 Boscha (crni i plavi). Oba bila dobra, palila torpeda, ali sam ih prepunio i crkli. Bas mi krivo. Takodje, od starosti crkla 2 Black Horse, (2008. i 2009god)
Ja iz Rakovice nisam ni vadio akumulatore. Posle mesec dana mrazeva i snegova, na +5 stepeni (prosli vikend) upalila je bez grajaca. Par sec. verglanja i upali. Akumulatori 1 Pro Atomic i drugi nekakav svedjanin, nikad cuo za marku, dosao sa otpada a vergla ko lud.

Ovaj prvi sa slike je zakon,taj je ko kurva šeta se svuda od kombija preko rusa do zetora i R65,pre dve godine je na -24c u februru palio R65 ko iz šale (sipana topla voda u hladnjak ) ubedio me prodavac pre 5 godina da umesto 2 u R65 stavim samo taj jedan i nisam se pokajao koštao je kao 3 komada za R65.

Ima ova spravica za prepunjavanje - http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=8385, ja sam nesto mislio da ako postoji mogucnost da ovo ugradim na sam traktor, posto leti radi dosta dugo bez gasenja traktora pa mozda dodje do prepunjavanja akumulatora.

Mogao bi neko ko poznaje instalaciju, da malo razmisli :osmeh:, da li je moguce ovo ubaciti u traktor.

Poslednja izmena:
Jel moze u tu svrhu da posluzi onaj pretvatac napona za pumpe centralnog grejanja ,posto on sam sebe iskluci kad napuni akomulator.

Kremator na vozilu ti to netreba nijednom ako je regler ispravan i punjenje se ponekad prekontrolise. Cim se dopuni akumulator regler sam prebacuje na mod najmanjeg punjenja samo koliko da odrzava rezim. Tako da to po meni je bespotrebno na vozilu. malo kvalitetniji punjaci isto imaju mod za prepunjavanje i to sam imao na onom 10A punjacu da se sam iskljuci cim napon prelazi dozvoljenu meru napona. I ovako je dovoljno samo unimerom malo prekontrolisati povremeno napon da nepredje granicu. Bar tako sad radim. Mislio sam napraviti caskom postolje sa alternatorom i elektromotorom za pocetak punjenja a da ga pobudim preko drugog u startu.Posle da idem manjom strujom preko ovog punjaca od 5A i redne sijalice pa polako nek se puni i cisti avetinja Pretrvarac napona ima koliko znam zastitu od prepunjavanja svaki

Još jedno laičko pitanje,na rusu imam 2 akumulatora zato što pali na 24v da li ima da se nađe akumulator od 24v,znam da ima za one dečije autiće 24 v ali za traktore nisam se nikada susretao:sta:

Kremator svaki alternator ima regler koji mu daje kontrolu punjenja i to vazi i za zastavin alternator . Samo je bitno povremeno proveravati da regler nepobudali pa ili prepuni ili nepuni. Meni se desio slucaj na zastavi da zbog loseg akumulatora zveknuo regler u sekundi i apsolutno sve sijalice koje su bile ukljucene su bile sprzene. Motor nije mogao raditi dok rucno nisam ukljucio oba ventilatora da smanjim napon i na malom gasu se dovucem do kuce. Losi akumulatori ili prazni ako se duze drze vecinom naprave SOU sa elektrosistemom. Zato izbegavam los akumulator da drzim na vozilu jer sam svasta doziveo tako .Ruska vozila obicno imaju tendenciju prepunjavanja jer su ih predvideli za vecinom zimske ekstremne situacije. Na njima obicno i akumulatori krace traju nego na ostalim vozilima

- - - - - - - - - -

Talianu to nisam video jos ali mislim da postoji sad samo je pitanje dimenzija i ostalih stvari. Kod tebe je koliko znam instalacija na 12v a samo kad alnasuje ide na 24v. prema tome to ti nemoze da posluzi. Rusi imaju neki sistem za punjenje oba akumulatora ali njihova elektronika je cesto vrlo neprecizna i bespotrebno iskomplikovana.

sinoc odem kod komsije koji je doneo iz italije neke akumulatore 12v 180ah 1100A iz januara 2013 kupljeni, normalno meni da onaj koji kod njega nije hteo da radi, punio sam ga jedno 5 sati, pa je stojao skoro 12 sati i probam da upalim trakotor kad on upali nije ni zaverlglo, ajd da probam na drugi koji ne pali bas tako lako povezem probam verlglo 15 sekundi i poce da usporava i nece dalje stavim ga na punjac u pocetku vukao 15 ampera posle 3 do 5 ukljucim mu malo startovanje kazaljka ode na preko 40A posle nekoliko tretmana elektrolit u celijama do klema crn a u onim drugim malo potamneo poceo sam da razmisljam o menjanju elektrolita i tretmanu sa gorkom soli i procitam postove od vice022 i odustanem zaboravio sam kako sam se zezao sa jednim eksidom od 74ah i nista nisam uradio osim sto sam potrosio iljadarku za destilovanu vodu i gorku so struju za punjenje i baterije za unimer nisam racuno ovaj za na kilo dobro doso 45kg ima :) sve nesto izbegavam ali je najbolje kupiti nov nego ajd malo da se zezam dok susim meso :)

Ako tako uništavate akumulatore, vama bi se više isplatilo da kupite inteligentni punjač, nego nov akumulator.

::super::

Sa ovim se (naravno) slažem. Za jedan akumulator u automobilu se možda i ne isplati (verovatno ne) ALI za više, naročito ako često otkazuju, definitivno.
Gaus, Ctek, Forex, Banner, Schneider ... ima ih raznih i raznih cena (ne preteranih, 100 do 250€ u zavisnosti od max. struje). U principu bi trebalo 10-15A (Forex 12A nije preterano skup, ispod 100€ iako je za nijansu slabijih karakteristika od Ctek-a ali je ovaj skuplji, a može se proći i sa MXS 10 (10A) do 120 ili čak 140 Ah ali ne baš i do 200 Ah koliko navodi proizvođač; idealan za do 150 Ah je, naravno, MXS 15).

Inače, teško da mogu (više) da pratim temu ali vidim da se snalazite.

Moram da vam predlozim nesto sto se tice prodaje starih akumulatora skupio sam bio pet velikih od 18 do 23kg i pet malih po dva kila odprilike, posto sam nosio na proveru jednu vartu od auta 85ah i nije dobra u prodavnici mi ponudise u zamenu za novi, njegova cena je bila kod njih oko 800 dinara a cene po katalogu i placaju 50 dinara kilo. pre neki dan prolazili pripadnici romske nacionalne manjine i placaju 50 dinara po kilu pa koliko ima i merili na moju vagu odmah sam sve prodao ta varta je imala nesto vise preko 20 kg. Bolje je ispalo ovako em veca cena jos nisam morao da ih nosim u prodavnicu.. tako da ko ima visak peska moze fino da uvali mislim proda, meni nije palo to na vreme na pamet ali nekom jeste tako da.. :)

Obicno akumulator koji je povezan na + kabal i ide prema alnaseru i alternatoru uvek vise radi i bolje se puni i to je vecinom za sve traktore sa sistemom dva serijski akumulatora. Znaci gde idu + na + kleme i _ na - kleme. Kod rusa je nesto drugacije sto se tice punjenja jer imaju neko njihovo dodatno sokocalo da bi bolje resili punjenje oba akumulatora. To je sto se tice novije serije rusa. Ni meni ni sad nije jasno zasto je uvek ovaj drugi zapostavljen akumulator i sto se tice punjenja i praznjenja. Zato gde je takav sistem treba akumulatorima menjati mesta barem jednom u 2-3 meseca . Zato preporucujem svima jedan jaci akumulator umesto dva manja serijski spojena.

- - - - - - - - - -

skoro sam i ja dao jedan od 66ah u reciklazu za 1000 din u mitrovici i tu najvise placaju u okolini

Zato sto sam zatekao taj desni bez tecnosti-suv je bio, dopunio sam d.vodom, napunio ih strujom oba, i sad sam im zamenuo mesta pa videcemo sta ce dalje biti...al izgleda da su bolji od nasih, prevalili su 3,5god. a ovi nasi kad prodje garancija i oni idu na kile...

Sto bi znacilo da ti prepunjava najverovatnije naponski.Da mu je alnaser bar na 12 v pa da se prepravi ,ovako je pitanje kako to resiti jer kazem mnogi se zale na rusima na prepunjavanje. Pa ono moje malo sokocalo od vladimirca je imalo preklopnik za letnje i zimsko punjenje koje je islo do 15v. Sve je to izletelo van i jugicev alternator i milina

Nazad
Vrh