Akumulatori

Pozdrav ,imam jedan problem sa akumulatorom u pitanju je fiam 180a,pred jesen ne drzi struju tj teze vergla i sad mise desilo sledeće pri uključivanju punjaca i nekih pola sata punjenja pošto nisam imo osigurač na njemu pregoreo je grec pame zanima pošto je punjač sad na popravci da kojim slučajem nije akumulator završio karijeru jer ima već 4 god dasad je radio dobro proveravo sam i alternator na traktoru on je u redu,pa stami predlazete sad da radim pošto se plašim daće ponovo otkazati punjač?u akumulatoru ima dosta vode i nije mutna pa neznam štabi tu mogo biti problem

Po opisu bi moglo da bude samo da je akum. ispražnjen (poprilično) a da je punjač sa konst. naponom. U tom slučaju je na startu struja punjenja velika i ako nema osigurača dođe do pregorevanja nekog sklopa. Jedino ostaje da nađete punjač sa konstantnom (makar "konstantnom") strujom ili sa mogućnošću podešavanja iste (ili makar ograničenja). Najbolje neki "inteligentni" punjač koji ima tzv. "soft start" ("meki start", početak punjenja jako ispražnjenog akum. malom jačinom struje).
Ukoliko nemate takav kod prijatelja ili komšiluka, jedino da odete do najbližeg auto-električara ili servisa za akum. koji imaju takav i da platite uslugu (ako nije neka veća suma). Taman bi tamo mogli (posle dopunjavanja, ovako ništa ne mogu reći) da ispitaju akum. (to ne bi trebalo više od par stotina din. da košta sa dopunjavanjem možda "jedna crvena" ... ne bi trebalo više) makar merenjem "startne struje" (najbolje merenjem napona pri velikom opterećenju u trajanju od 15s).

kupio sam akumulator za 558 60ah nov ali nema snage da vrti(nema snage za prvo palenje dok je hladan) e sad kupio bih jos jedan isti i u paralelnu vezu ih vezao

znam da bih duplirao Ah , ali sta se desava sa stratnom strujom( tj strujom u kratkom spoju, dali ona bude veca ili je sredina od ta dva)

ne vredi mi drugi akmulator stavljati ako startna struja ne poraste jer imam sa drugog traktora 96 ah i 800 A u kratkom spoju i vergla ga a ovaj je od 500A mali

Paralelnom vezom baterija se sabiraju struje, a napon ostaje isti. U ovom slučaju koliko god akumulatora povežeš u paralelu, ako su jednako napunjeni kroz njih će teći približno ista struja. Recimo ako starter povuče 100A, kroz svaki akumulator će teći približno 50A. Pad napona na njima će biti manji i brže će da vrte nego sa jednim samim.

Jedan od 60 ah je premali za 558 pogotovu sto je tu spori alnaser. Fabricki mislim da idu dva po 66ah u serijsku vezu. Po meni je bolji izbor jedan od 110ah ali posto si vec uzeo ovaj uzmi jos jedan te snage i serijski vezi. U serijskoj vezi nemoze imati nikad snagu sa dva od 60 ah kao jedan od 110ah. Nisam toliko pametan da ti objasnim zasto je to tako i zasto je i punjenje tog drugog zapostavljenije nego prvog akumulatora.To je ipak malo prekomplikovano i kad bih znao ali u praksi je tako. Zato im se trebaju menjati mesta bar u 2-3 meseca. Startnu struju ces imati otprilike sa dva po 60 ah oko 800A iz oba.Zato je bolja kombinacija sa jednim vecim nego 2 manja. Ali sad jeftinija solucija ti dodje jos jedan od 60 ah.Ako je alnaser dobar morao bi da gruva kako treba i normalno motor dobar. Ako mislis dugo verglati nijedan tu nece pomoci previse jer stariji alnaseri su spori i crpe struju prilicno

Serijski se vezanjem uduplava struja a napon ostaje isti znaci 12V .rednim vezanjem je 24 V.Znaci + na + i - na - dobijamo 12V sto je serijska veza ako mi se sta nije smantalo u glavi. Redna veza je + -+ - dobija se 24V

Da dodam treba uvek teziti da se stavi jedan akumulator adekvatne snage nasuprot stavljanju 2 komada ma kakve veze . Zasto . Jednostavno ta tandem veza ce uvek trajati koliko traje losiji akumulator . Ako je jedan neispravan u rekordnom roku ce upropastiti drugi .

Uvek je bolje staviti jedan pa makar i nesto slabiji i nastojati da sistem za paljenje radi kako valja tj da motor pali na pogled . Ako ne pali kako treba nece trajati ni veliki akumulatori dugo a pogorovo dva u tandemu .

Brzi alnaser je na njemu, problem je sto na 558 nema mesta za vece akumulatore, mozda bi 72ah stalo al veci ne moze, a bio mi je pre ovog jedan veliki sa strane 140ah ruzno igleda, stavim jos jedan pa koliko traju da traju, pretpostavljam da je skracen vek kad je traktor ugasen pa slabiji vuce iz jaceg, ali ako bih npr stavio neki jaci relej izmedju njih da ih spaja u paralelnu automatski cim dam kontakt, onda alternator dopunjava oba u isto vreme i nema im medjusobnog dopunjavanja

Iskreno neznam kako stoji na 58 ku mesto al ... ako staje dva manja sigurno staje i jedan od 97 ili 110 . Ako ima pregrada izmedju dva akumulatora one se izvade i staje jedan veci .

Kod mene na Ursusu dobre godine radi samo jedan od 97 ampera posto takav na kanp staje .

Kome je ruzno sa strane obicno ce gurati da upali. To cta ce mi selo reci me nezanima nego gledam sta je bolje za mene. Uvek se da nesto prepraviti ili doraditi da bude korisno. Ako mislis preko rela da resis je neizvodljivo jer ti treba cela elektrika i alternator na 24V. Jednostavno niko nije resio taj problem idealno. Problem je u tome sto su oni pre nekoliko decenija bili predvidjeni na rednu [serijsku ] vezu 2 akumulatora po 6V. Kad je takvih akumulatora nestalo svi su nasli resenje na 2 po 12V ali stim da su uslovili problemi sa punjenjem i praznjenjem. Rusi su donekle resili taj problem ali jako komplikovano i opet problemi. Najbolje je resenje sa jednim vecim akumulatorom ,a ako se bas nemoze dva manja i menjati im mesta cesce

Preko releja u paralelnu vezu a ne rednu, ne treba mi 24v, treba mi kad je traktor ugasen da nisu u paralelnoj vezi, cim dam kontakt da poveze akumulatore u paralelnu, sa drugog akumulatora minus povezem na relej i sa releja na sasiju , samo moram neki bas bas jak relej naci, oli mogu i mehanicki, ko prekidac mase

Neradim u firmi a kuci je sad malo posla. Drugih problema imam da neobjasnjavam jer ni sebi nemogu da objasnim neke stvari. Ovako malo ubijem vreme i opustim se od problema .Drustvo vecinom svakome prija pa makar i virtuelno

Nazad
Vrh