Da li se akumulator moze unistiti ako se recimo prepuni punjacem,imao sa jedan Vartin akumulator koji se i nije nesto upotrebljavao znaci stajao je na jednom traktoru koji mozda jednom u tri meseca upalim a u tom vremenu je bila odspojena plus klema.tako da sam ja jednim manjim ispravlajcem stavio da dopunim ali zaboravio ga iskljucit tako te je punio skoro 24 h posle nije htio da zadrzi struju i vidjeh da je jedna celija u kratkom spoju znaci crkao je.Zanima me da li je to zbog prepunjavanja premda je akumulator star nesto oko 5 godina.
Može!
Itekako!
Pri ovome mnogo zavisi od samog punjača (ako je sa "konstantnom" strujom, onda ne gine oštećenje) ali i od akumulatora.
Stariji tipovi se mogu (lakše) prepuniti ali kraće vreme (i kontrolisano) čak je i dobro ("uranvnotežujuće dopunjavanje", ekvilizacija) to povremeno raditi. Ipak, posle 24h sve je moguće.
Jedna napomena: ne isključujte plus klemu nego MINUS (ili obe, ali prvo minus). Nije obavezno ali je sigurnije. U slučaju kontakta sa šasijom (kleme) nema kratkog spoja (posledica), ni pri isključenoj klemi sa "minusa" ni posle sa "plusa" (anode i katode, respektivno).
- - - - - - - - - -
Više puta ponavljao ali nije loše još jednom:
startovanje ne zavisi (toliko) od kapaciteta akumulatorske baterije nego startne struje (mada je to u par poslednjih decenija skoro isto ... "konfekcioniranje").
Ipak, ispravan akumulator od 97Ah može da pokrene prilično velike (jake) motore i sigurno je dovoljan i za 577 a možda i idealan za 539.
Naravno, neće da škodi ni 110Ah (kod oba, naročito 577) ali je skuplje u startu.
MNOGO je BITNIJE stanje akumulatora (dopunjenost, posledica održavanja i načina korišćenja) nego njegov (deklarisani) kapacitet!!
Džaba je i 120Ah ako je "pun" 50%, bolji je 97Ah sa "80%" kapaciteta (zapravo startne struje).