Darosavac je napisao(la):
Sad realno...svi mi imamo svoju pricu ali se sve svodi na jedno....tj osnovno i glasi:
1
okupimo zrelu sljivu
2:ubacimo u kacu
3:sacekamo 21 dan
4
ocnemo pecenje
5
dvajamo ljutu (21 grad)
6:stavimo u bure da odstoji 4,5 godina
I to je to....e sad svako ima svoje metode.....
A to za sito nisam cuo....ne znam cemu smetaju koščice....
Dragi moj prijatelju Dragosavac.Ovaj tvoj recept i nije tako los,ali uz tvoje odobrenja ja bih ga malo "prepravi".Prepravka se sastoji u sledecem :
1
okupimo zrelu sljivu (ostatak oberemo)
2:ubacimo u kacu-e
3:Izmerim sadrzaj secera (ove godine cacanska rodna imala 15%,sto je izvarnredno),dodam 4kg secera,sirup naravno, tako da je malo "poboljsam" do 19-20%,dodam vinobran 10g na 100kg sliva.
Vinobran sprecava oksidaciju voca, odnosno sumportisem je.Zbog sprecavanja burne reakcije u toku vrenja dodam 10 grama selektivnog kvasca (uvoz iz francuske 100Evra po Kg ga placam).Osim sto sprecava burno vrenje selektivni kvasac "trazi" i poslednji atom secera u kljuku i pretvara ga u alkohol.Znaci potpuno prirodan proces.
4:svaki drugi dan muljam kljuk i sprecavam pravljenje "kore" na vrhu kace.Kaca je,zatvorena ali ne skroz,jer u toku vrenja se oslobadja velika kolicina gasova,ugleljen dioksid...itd
5
osle 10-15 dana sve kostice su pale na dno, a "meso" sljive je isplivalo na povrsinu.Jednostavnim pretakanjem u drugu kacu odvajam sljivu od kostice,vrlo jednostavno.Kostice ispustaju gorcinu,probaj da pojedes ono semence i videces da je gorko. Posle 21 jednog dana zovem kazandziju koji radi,naravno, kako mu ja kazem.
6
rvu frakciju, ili ti,priprema za prepek, teram do 5 Gradi,znaci izvlacim, joj dusu
7
ruga frakcija, ili ti, prepek, teram do 12 gradi s tim sto vadim 1 litar prve rakije (prvenca) i dajem ga zeni da pere prozore sa njim,izvanredan je za te stvari.
8:Ostatak od 12-5 gradi stavljam u sledeci prepek.
9:Ako si sve tako uradio prepek mora da sadrzi od 60-62% alkohola odnosno 24-24.5 gradi i nema metila,ili ga ima u tragovima i natavno nema nikakvu skramu na povrsini.Naravno ova rakija nija za pice,prvo je jaka, a drugo nema ni neki ukus ni miris.( a sta sada, kada nije za pice
).E onda, odem do apoteke kupim destilovanu vodu i skinem je 50% odnosno na 20Gradi.Voda se dodaje tako da na 10 litara rakije 0.8Lit vode skida 1 grad (znaci zako je rrakija 24 grada, 60%, dodas 4*0.8Lit=3.2 litra dest. vode,i gle cudu,rakija postaje "pitka", a i svi mirisi i ukusu se polako javljaju.U stvari, sta se desilio,Svi aromatici su se "rastvorili",zahvaljujuci vodi,neki se ne rastvaraju u alkoholu.
10:stavimo u bure da odstoji 50 dana, pa ako si u frci mozes da pocnes da je pijes,ali sacekaj bar 1 godinu.Bure mora da bude hrastovo,jos ako je "barik",onda je to vrhunska sljiva (do 30Ev. litar).Hrastovo bure,naravno dobro pripljemljeno ne "pije",rakiju.
11: Prijatno !
Nadma se da se ne ljutis sto sam ti "prepravio" recept
Post je spojen: [time]1283850770[/time]