Ракија од шљиве

kazanče je spremno za sledeću godinu :D, tabarka ispražnjena, sklonjena u ćošak, kotlanka premazana prerađenim uljem, očišćena kao i odžak i sada ostaje samo da se proda mučenica i onda sledeće godine u nove radne pobede...... :ppozdrav:

Cestitam matke ,
Znaci "fabrika za zamucivanje celine mozga" je privremeno zatvorena,sada prodajemo gotove proizvode, itd...

A sada malo izvinjenje svim rakijasima kojima sam obecao broj telefona za jednog dedu koji pravi burice od cepanog drveta... za pocetak jos je ziv i radi..medjutim nikako da nahvatamo jednog mog drugara koji ima kucu pored njega i da mi broj telefona zbog komunikacije...i eventualne porudzbenivce..majstor jedinstven to tako ne rade i ni u Americi...Sinoc ja gledao na Diskavery-u kako se prave burad za vino i za burbon (Americki viski) , pa to nema pojma sve same masine CNC-(controle numeric ),ali nije cepano nego seceno laserskim navodjenjem i uz pomec AutoCade itd...Barikiranje se vrsi sa nekim uzarenim gvozdenim "Jezgrima" tako,jeste, zagori unutrasnjost bureta (naravno hrastovog),ali ,po meni, po je sve industija,mada tu ima "istine"..jbg barik je barik...(nagorelo je nagorelo) itd..I onda tu drze onu "rakiju" od kukuruza 5-6 godina, kako "KENGUR" rece da se zove fabrika koja pravi alkohol od kukuruza i zitarica,i nama prodaju kao "burbon",ili origanalni viski....(skotski)... a ipak, to je "rakija" koja se pravi od zitarica ... i niko nista ne preduzima po tom pitanju ,a i nemaju pravo ,ljudi prave viski ...Sustina je ako neko napise da je to "vocna rakija" ... onda zaista mora biti od voca....A znam, siguran sam, da mi svi "rakijasi" ipak malo volimo da "potegnemo" viskic..ne zbog prestiza .. nego stvarno je dobro pice...ima dobru aromu od hrasta i najveci procenat prirodnog etil alkohola i naravno ,bez metil alkohola ,dobijenog od zitarica ... i najbolji lek za lecenje bolesti zvana "Zozovaca".Kakvo se to jedinjenje dobija metil+etil.. e taj odgovor trazite od "KENGURA", pa on je hemicar , ja nisam ....

S postovanjem Misa

evo malo i zakona. naravno za one koji ga žele.
Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za alkoholna pića („Sl. list SCG“, br. 24/2004)
OSNOVNE ODREDBE, ALKOHOLNA PIĆA
Član 1
Ovim pravilnikom propisuju se kvalitet i drugi zahtevi koji za alkoholna pića (u daljem tekstu: proizvodi) moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu.
Član 5
Za proizvode ovog pravilnika proizvođač je dužan da pre početka proizvodnje i stavljanja u promet proizvoda donese proizvođačku specifikaciju.
Proizvođačka specifikacija mora da sadrži podatke iz deklaracije, kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje proizvoda i izveštaj o ispitivanju zahteva kvaliteta akreditovane institucije, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.U proizvodnji alkoholnih pića zabranjena je upotreba etanola od šećerne trske i etanola dobijenog hemijskim postupcima.
Član 16
Rakije od voća, grožđa i šumskih plodova su alkoholna pića dobijena destilacijom fermentisanog matičnog soka, kljuka, komine ili pikea voća, grožđa i šumskih plodova.Destilat za proizvodnju rakija od voća, grožđa i šumskih plodova može da sadrži najviše 86% v/v etanola.U proizvodnji rakija od voća, grožđa i šumskih plodova nije dozvoljena upotreba šećera, rafinisanog etanola poljoprivrednog porekla, biljnih ekstrakata i macerata na bazi etanola poljoprivrednog porekla.U rakiju od voća, grožđa i šumskih plodova mogu se dodavati odgovarajući plod voća, poluproizvod voća, macerati i biljni ekstrakti voća u rakijama o kojima se radi u količini od 0,5% a koji ne smeju menjati sastav i svojstva rakije bez obaveze deklarisanja sastojaka.
Član 19
Rakije od voća su alkoholna pića sa sadržajem etanola najmanje 25% v/v, ako za pojedinu vrstu rakije od voća ovim pravilnikom nije drukčije određeno.
Rakije od voća moraju imati naziv prema vrsti voća od kojeg su proizvedene.
Rakije od voća mogu imati naziv prema sorti voća, s tim da učešće sorte voća bude najmanje 70% a preostalih 30% može da bude od druge sorte iste vrste voća.
Rakija pod nazivom vilijamovka mora se proizvoditi isključivo od sorte kruške vilijamovka (Williams).

:ppozdrav: :veseljak::

Mišo druže sve je sređeno, baš tako, još da se proda ovih par stotina litara i onda čekamo novu sezonu :D, čim doznaš broj od toga dede, javi mi molim te ili na pp ili na mob.... danas i juče su bili pakleni dani, gotov semestar pa smo tako lepo izbistrili da me još glava boli... :haha:

Zahvaljujem svim rakijasima na ljudskim cestitkama za Novu godinu i Bozic,naravno Viktoru- kenguru posebno..kako onima koji su mi poslali PP,tako i ostalima.Nego opet pitam da li videste ovaj link i predhodnog posta.... :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: i :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

ma to je deda mrazavavav
Post je spojen: [time]1294082855[/time]

Član 41
Rakije od žitarica su alkoholna pića dobijena od žitnog ili sladnog destilata i stavljaju se u promet kao viski, korn i dopelkorn.
Destilat za proizvodnju rakija od žitarica može da sadrži najviše 94,8% v/v etanola.
Rakije od žitarica mogu se stavljati u promet kao bezbojne ili obojene i moraju ispunjavati zahteve kvaliteta iz Tabele br. 3 Priloga br. 1.

Član 42
Viski je žitna rakija karakterističnog mirisa i ukusa, dobijena ošećerenjem, fermentacijom ječmenog slada ili ječmenog slada i žita i destilacijom po postupku svojstvenom za proizvodnju viskija.
Destilati za viski stare najmanje tri godine u drvenim buradima zapremine do 700 litara.
Deklaracija za viski može da sadrži i oznaku starenja, ako je destilat stario duže od tri godine.

Član 43
Korn i dopelkorn su žitne rakije dobijene destilacijom i rektifikacijom ošećerenih i fermentisanih komina od žita: sa sadržajem etanola najmanje 32% v/v, a dopelkorn mora da sadrži etanola najmanje 37,5% v/v.
Destilat za proizvodnju pića iz stava 1 ovog člana može da sadrži etanola najviše 94,8% v/v i mora da ima senzorske karakteristike sirovine iz koje je dobijen.

Član 44
Rakije od ostalih poljoprivrednih sirovina su alkoholna pića dobijena od različitih poljoprivrednih sirovina odgovarajućom pripremom, fermentacijom i destilacijom po specifičnim tehnološkim postupcima i stavljaju se u promet kao: rum, arak i tekila.

Član 45
Rum je rakija dobijena isključivo alkoholnom fermentacijom i destilacijom melase šećerne trske, soka ili koncentrata šećerne trske i destilisan do sadržaja etanola, najviše do 96% v/v, sa specifičnim senzorskim karakteristikama za rum.

Član 46
Arak je alkoholno piće koje se dobija od jedne ili više sirovina, kao što su grožđe, voće, žito, sok palme, šećerna trska, melasa od šećerne trske i drugo, po specifičnom tehnološkom postupku.

Član 47
Tekila je alkoholno piće dobijeno od destilata posebnih vrsta kaktusa agave specifičnim tehnološkim postupkom i mora da ispunjava zahteve kvaliteta iz Tabele br. 3 Priloga br. 1. Kod bezbojne tekile sadržaj ukupnog ekstrata je 0,2 g/l a sadržaj isparljivih estera mora iznositi 20-2700 mg/l a.a.

panonac je napisao(la):
Od kojih vrsta sljiva je najlepsa rakija. :cao:

Ja sam pravio od raznih vrsta šljive i svaja ima svoje specifičnosti.

Čačanska rodna-ima specifičnu aromu koja meni ne odgovara,
Stenley-povuče miris koštice
Cimerova-blage arome i prijatnog ukusa,ali opet nekako nema svojstva prave šljivovice.
Kalifornijska plava i rutgešteter,takođe povuče miris koštice

Za mene je rakija "ekselencija" od šljive požegače koja je nažalost,u izumiranju

Tako je bosanac slažem se sa tobom, najlepša je i najpitkija rakija od požegače kad se samelje i izvadi košpica tj kad se napravi ekselencija. :D

@Dragojlo ako je to pasirka domaće proizvodnje i ako si gledao snimak na youtube-u, gledali samo istu, oko 2000 evra je cena, zvao sam da pitam, za potrebe male destilerije to je velika investicija, sasvim se to lepo odradi i sa sitom.... :D

Znam da je skupo, ali radi posao, tacno da nije isplativa za manju proizvodnju...kao kada bi neko kupio nov kombajn za svoje potrebe a on ima samo par hektara zemlje...tako i ovo...

Pa ova masina bi se isplati mozda za nas manje da se ide na usluzne radove odvajanja kospica ::namigivanje::

@Dragojlo ili da obavljamo sa njom uslužne radove ili da se okupi 2~3 prijatelja pa da je kupe, o tome sam takođe razmišljao, da je kupimo po 33 % kum, najbolji drug i ja, pa da se gazi uslužno da radi kod nas ma da ne staje, ali opet to je oko 200 000 ::novac::, trebalo bi vremena da se to otplati, sve smo razradili, ali po toj ceni msm da se ne isplati kupiti...bolje je investirati po meni u seckalicu za jabuke, kruške, dunje i ostalo voće koje se menje, kupio sam materijal, čekam da mi majstor napravi, čeoni motor je bio oko 90 evra, 2,2 Kw, 2750 obrtaja, SEVER nov, i stari bojler, neće me izaći više od 150 e, po kilogramu da meljem 1 RSD, meni je to dovoljno, sameljem oko 15 t i na nuli sam....a kod sebe meljem svake godine oko 2~3 t. :D

pozz .

Ja znam da ovo nije u mozda u sklopu teme al reko cisto da pitam .

Zna li neko gde noze da se proda rakija oko 300l jako kvalitetna , stara radjena za svoje potrebe , ali moj cala to vise ne pije i ne treba nam vise . Cenim je na velike kolicine 350 dinara a na manje (10-30 l) 400 dinara. Ne isplati mi se prakticno da rakiju takvog kvaliteta dam za manje pare .

Ovde svi govorite o kvalitetu rakije dobijene od plavih sljiva,a vasa iskustva u rakiji dobijenim od zuti sljiva,dali daje vise ili manje rakije.. :ppozdrav:

DULEmajstor je napisao(la):
pozz .

Ja znam da ovo nije u mozda u sklopu teme al reko cisto da pitam .

Zna li neko gde noze da se proda rakija oko 300l jako kvalitetna , stara radjena za svoje potrebe , ali moj cala to vise ne pije i ne treba nam vise . Cenim je na velike kolicine 350 dinara a na manje (10-30 l) 400 dinara. Ne isplati mi se prakticno da rakiju takvog kvaliteta dam za manje pare .
probaj da oglasiš na forumu, možda te neko kontaktira, ja šljivu prodajem po 400 RSD na malo....
http://poljoinfo.com/index.php?board=40.0

Nazad
Vrh