Ракија од шљиве

nemanja_radojkovic je napisao(la):
Hemijsku analizu ne moze da radi svako, to se radi u ovlascenim labaratorijam koje imaju akreditaciju za taj posao.. Analiza se bas radi zbog slucaja kao sto je "ZOZOVACA" culi ste za to sigurno, kada je 43 osobe umrlo od te rakije a odgovorni osudjeni na po 19 godina zatvora, pa proizvodnja lazne "Baltik" Votke u selu Kotraza kod Lucana.... to su razlozi zbog kojih se radi hemijska analiza. A metode analize su Tradicionalne , miris i ukus, hemijska i fizicka analiza, gustina i specificna tezina i naravno ono sto je najskuplje, instrumentalna analiza, hromatografija, NMR i IC... ovo je samo osnovno, a sve dalje je cista hemija i nema potrebe da ulazimo u dubinu... jer mi nismo hemicari i malo nas bi to razumelo.... Imate pravo svi i slazem se sa vama... Ovo je demokratska drzava i svako ima pravo na svoje misljenje...tako da postujem svacije... kao i vi sto postujete moje... Nema potrebe za prepucavanjem...samo sam hteo da skrenem paznju da je prirodno najbolje i najkvalitetnije i da po mom misljenju treba tako raditi... ali svako ima pravo da radi kako hoce.... A ovo vezano za rakiju od 1000 dinara, ja necu da je dam ispod toga, kao sto rekoh, to je moje pravo, prosle godine sam prodao 100l po ovoj ceni jednoj privatnoj firmi, koja je tu rakiju poklanjala klijentima sa kojima saradjuje...nadam se da ce i ove godine biti tako... Ja moje troskove isplacujem i ostane jos nesto... pozdrav svima, ovaj forum i jeste da delimo misljenja i iskustva i stvarno mi je drago da ovako nesto postoji... tako da ljudi.... :ppozdrav: i uzdravlje....

Još jednom napominjem da ne možeš da utvrdiš poreklo veštački dodanog alkohola prilikom destilacije prave votke i dodatog alkohola, pa se dobije veća količina finalne rakije sa prirodnom aromom.
Možeš pratiti smo ako radiš izotopnu analizu, a to je da npr.ako alkohol koji se veštački dodaje -sadrži neki od elemenata koji su izotopi i oni su u suštini markeri ( a to su C13 i C14, obično se ugljenik prati) pa na NMR (nuklearna magnetna rezonanca) i tamo se vidi šta je prošlo od veštačkog alkohola i onda se može pričati o validnosti rakije i procentu dodatog veštačkog alkohola.Međutim, ko to radi ako je mali proizvođač i znaš koliko taj aparat košta-.... jako puno.Koliko nas ima fabriku alkohola da bi imali ovakav uređaj :sta: Niko, pa ni prave fabrike ga nemaju ...
Mi na fakultetu smo kuburili sa njim (NMR), pošto zahteva ogromne količine tečnog azota i helijuma da hlade magnet....Da ne dužim dalje...svatate šta hoću da kažem...nema šanse imati ga. A i IC (infra crveni spektrometar) nije jeftin i treba znati raditi sa njim...
To se jako retko koristi, čak i razvjene zemlje je ne primenjuju a ne kod nas u truloj Srbiji...Samo u posebnim slučajevima ili ti jednom u 6 meseci na zahtev nekog odgovornog lica iz te branče ako se posumnja na kvalitet.Obično se svi pridržavaju recepture i nema grešaka kobnih za zdravlje ...
Razumem ja da ti znaš i treba da znaš, ali jedno je teorija a drugo je praksa i mogućnosti proizvođača.
Nema svrhe raditi tako teške i opširne analize... Znamo šta je bilo u Zozovači, to nije bio etanol nego metanol... Taj metanol nije potekao sigurno od DODATOG ŠEĆERA.Druga mućka je tu bila...

:ppozdrav:

Dragojlo

Davno sam napisao da neodvajam kospice nit meljem sljive samo iz vreca trpamo u kace koje uvrsavamo_One spadnu ispod vrha kace pa pocnu da kuhaju i opet su na vrh kace.Nista nemijesam nit sta radim.Kad zavrsi kuhanje onda metnem kolac grabov na sred kace kad se uhvati "kolac"da se nepreokrene da ne hlapi komina ako se "kolac" okrene.To moze stajati pola godine ona je fakticki konzervirana.Jedne sam sljive tresao 22.09 neke 8 dana prije neke poslje a stvarno neznam koja je vrsta.Imam 6 stabala stenlejke koju sam podavno kupio i radja ta sljiva,krupnija je puno od ove,lijepsa za oko ali ni blizu nije slatka kao ova.Sluzi samo zato sto sazrije 15-20dana prije nego ova druga pa onako ubere se pokoja knedle se ispeknu.Kod nas se kaze osep to je sok od kuhanis sljiva u serpi sa dodatkom secera itd.Za rakiju ta sljiva nije ni blizu koliko je ova.

Dobro da više ne polemišemo.

Ali da kažem,od svih alkoholnih pića,moja šljivovica mi je najdraža.Pijem je svakodnevno,i nakon dugogodišnjeg konzumiranja došao sam do zaključka da ovaj destilat šljive u sebi posjeduje širok spektar ljekovitih svojstava i povrh svega može se svrstati u red energetskih napitaka.Ima daleko bolja dejstva od red-bula i drugih sličnih pića.
Em daje krila,a bogami i za one stvari je neprevaziđen napitak.

Živjeli.

PS
Nije stvar u kvantitetu,stvar je u kvalitetu

@Kengur u pravu si za to, ja se slazem sa tom... Naravno da je to skupo..... I ako mi veruje ima dosta labaratorija u ovoj nasoj mrtvoj drzavi i ako je volim moram tako da kazem... Imam adrese, pa jedno sigurno 10ak gde sve postoje ti aparati za hemijsku analizu, mislim da svako moze da proveri svoju rakiju hemijski, ali ne znam za cenu tacno, ali mislim da je od 3000 din do 5000din... To za nas male proizvodjace je mnogo skupa spava da bi je posedovali..... A te labaratorije koje imaju akreditaciju, proveravaju bas te velike proizvodjace sa svojim proizvodima... A zozovacu sam spomenuo kao jedan od razloga zasto se to radi..... pozdrav za tebe i sve ostale... ;-)

@bosanac_iz_bosne slazem se sa tobom i ovim tvojim P.S. :D :ppozdrav:

Koliko je optimalna temperatura vode u kaci kod vas prilikom pecenja rakije i kolika vam temperatura rakije izlazi van?

Ovako ja pratim samo temperaturu rakije, to je kodo mene uvek oko relativne nule za rakiju a to je 20 stepeni celzijusa, +/- 1 stepen, to sve imam na gradu odmah merim jacinu rakije i temperaturu, i imam podeoke za +/- koliko ce rakija da radi tj. da opada ili raste jacina u zavisnosti na temperatutu tj. relativnu nulu a to je 20C.
Post je spojen: [time]среда, 15. децембар 2010. 01:49:02 CST[/time]
Sa hladjenjem vode u kaci ne treba preterivati, pravilo je da u kaci uvek bude odozgo od prilike od 1/3 do polovine vruca voda, u donjem delu je jel hladna, da bi bolje pare rakije se kretale iz kazana u kiler jer hladnoca je ne sme zasretati u luli da se ranije kondenzuje, to se desava kada se stalno hladi voda u kaci, ali najbolje je prati po temperaturi rakije.

Ja pratim temperaturu rakije kad gradiram to mi je bitno da je od 13-15 stepeni rakija a temperatura vode u kaci me neinteresuje ustvari snjom riktam temperaturu rakije.Kod nekih je pravilo sto ledenija voda u kaci i tu se potrosi vode i vode za pecenje rakije jer konstantno curi punim mlazom neznam zasto to rade ali kazu"tako se rakija pece"pa nek im i bude onda.Kod nas je jutros -18 u 8 sati a oliko je bilo nocas u 4 nemam pojma.Sinoc je bilo u 22h -16 jos tko pece na vani pod vedrim nebom on netreba ni kapi vode potrositi nego zagrijavati rakiju da bi izmijerio njenu temperaturu.

jedan mali savet svim rakijašima, kada kupujete nove ili prerađujete stare kazane ugradite cilindar, bakarni i prohromski....e sada ako pečete za sebe i ako vam je hvalitet bitniji od vremena provedenog pored kazana ugradite prohromski jer je čak i u prokletoj eu zabranjeno korišćenje bakarnih hladnjaka, a ako radite i uslužno onda naravno bakarni jer je mnogo bolji provodnik od prohroma...ove godine vodu u tabarci i nismo menjali jer smo dvedno pekli dva kazana sa pauzom od 30 min, a voda se ne pregreje u tabarci, preko noći se izladi tako da sutra imamo ponovo hladnu vodu ::namigivanje::

Ma bez cilindra-kilera kako ko zove, nema nista, zakon su a oni stari sistemi zmija i sl nisu nizasto jer povecavaju pritisak u kazanu teze pare prelaze iz kazana, zato prostran cilindar i adekvatna kaca, i sa vodom ne preterivati kakvo pustanje vode non stop da tece samo prosipanje vode...

upravo tako ::svaka cast::, cilindar je mama ::namigivanje::, inače kako hladite vodu u tabarci, iskopali smo burar na 38 m, postavili slobodu 750 w i prezadovoljni smo, mnogo je hladnija od vode iz vodovoda pa je samim tim i hlađenje mnogo ređe....na proleće imamo u planu postavljanje i hidropakai pravljenje sistema za odlivanje vrele vode od kanalizacionih cevi

Dragojlo je napisao(la):
@nemanja_radojkovic koliko ti je stara ta rakija od 1000din i gdje je lagerujes da stari kakvo sudje imas:haha:

Moj kum i ja pecemo zajedno rakiju sve ukupno imamo oko 5.5 ha sljiva i kajsija.. Oko 4 ha sljiva i 1,5 ha kajsije... Pecemo rakiju sa dva kazana saranskog tipa (duboki) , jedan je od 100l a drugi od 120l. Rakija stari u hrastovim i dudovim buricima od po 55l i 100l. Kum je ove godine izgradio prelep podrum za kontrolisanom vlaznoscu.... I kupio je jos burica... Moja rakija je stara 3 godine... A kum ima rakiju iz 85 godine, ona je najstarija.. Zadrzali smo recepturu pravljenja rakije jos od njegovog dede i prezadovoljni smo kvalitetom... Njegova majka i ja smo ove godine zavrsili obuku za proizvodnju vocnih rakija na poljoprivrednom fakultetu i dobili sertifikat od Prof.dr. Nikicevica. Samim tim smo i unapredili ove godine samo proizvodnju. Uzeli smo 4000 flasa iz Paracina,lepog dizajna, ne mogu da se setim koja je cena bila po komadu,flase su od 0.7 l. I kupili smo masinu za zatvaranje flasa (cepova) tako da imamo u planu da uradimo uskoro etikete... Za sve to je potrebno jos dosta ulaganja.... za to mora da se radi biznis plan, da se otvori firma i sve ostalo sto nalaze zakon kako bi mogli rakiju da plasiramo na trziste u srbiji i van nje... potrebna je i profi destilarija... ali sve to cemo polako.... Inace ta rakija iz 85 godine je osvojila zlatnu medalju na poljo. fakultetu prosle godine na ziboru "najbolje sljivovice od 1900.godine do 2009." i od 106 rakija koliko je izlozeno osovjila je 9 mesto...evo i linka ako mi ne verujete.. http://www.agrif.bg.ac.rs/news/view/60 pod rednim brojem 9 je nasa rakija.. pozzz svima i :ppozdrav:

nemanja_radojkovic je napisao(la):
Dragojlo je napisao(la):
@nemanja_radojkovic koliko ti je stara ta rakija od 1000din i gdje je lagerujes da stari kakvo sudje imas:haha:

Moj kum i ja pecemo zajedno rakiju sve ukupno imamo oko 5.5 ha sljiva i kajsija.. Oko 4 ha sljiva i 1,5 ha kajsije... Pecemo rakiju sa dva kazana saranskog tipa (duboki) , jedan je od 100l a drugi od 120l. Rakija stari u hrastovim i dudovim buricima od po 55l i 100l. Kum je ove godine izgradio prelep podrum za kontrolisanom vlaznoscu.... I kupio je jos burica... Moja rakija je stara 3 godine... A kum ima rakiju iz 85 godine, ona je najstarija.. Zadrzali smo recepturu pravljenja rakije jos od njegovog dede i prezadovoljni smo kvalitetom... Njegova majka i ja smo ove godine zavrsili obuku za proizvodnju vocnih rakija na poljoprivrednom fakultetu i dobili sertifikat od Prof.dr. Nikicevica. Samim tim smo i unapredili ove godine samo proizvodnju. Uzeli smo 4000 flasa iz Paracina,lepog dizajna, ne mogu da se setim koja je cena bila po komadu,flase su od 0.7 l. I kupili smo masinu za zatvaranje flasa (cepova) tako da imamo u planu da uradimo uskoro etikete... Za sve to je potrebno jos dosta ulaganja.... za to mora da se radi biznis plan, da se otvori firma i sve ostalo sto nalaze zakon kako bi mogli rakiju da plasiramo na trziste u srbiji i van nje... potrebna je i profi destilarija... ali sve to cemo polako.... Inace ta rakija iz 85 godine je osvojila zlatnu medalju na poljo. fakultetu prosle godine na ziboru "najbolje sljivovice od 1900.godine do 2009." i od 106 rakija koliko je izlozeno osovjila je 9 mesto...evo i linka ako mi ne verujete.. http://www.agrif.bg.ac.rs/news/view/60 pod rednim brojem 9 je nasa rakija.. pozzz svima i :ppozdrav:

Da nije to malo čudno :sta:, pa to znači da su svi dobili zlatnu medalju bez obzira na postignuto mesto...Znači negde ste omanuli u proizvodnji

Da si malo bolje citao na linku koji je Nemanja postavio samo bi ti se reklo, kakvi omanuli ljudi imaju odlicnu rakiju...

Medalje
14,01-16,00 BM (Bronzana medalja)
16,01-17,49 SM (Srebrna medalja)
17,50-18,00 VSM (Velika srebrna medalja)
18,01-18,49 ZM (Zlatna medalja)
18,50-19,49 VZM (Belika zlatna medalja)
19,50-20,00 PM (Platinasta medalja)

Svaka cast domacini. :ppozdrav:

Hvala Dragojlo... zato sam ja i rekao da ta rakija ne ide da se prodaje ispod te cene... a meni ne zapinje da je prodajem sada jer ja ne zivim od toga da bi to morao da radim, ni ja ni kum... a znas i sam sto vise stari to je bolja rakija a i bolja cena... taman do tada cemo valjda spovesti i u delo ostale stvari sto smo planirali i krenemo na trziste sa kvalitetnim proizvodom od ciste prirodne vocne rakije...veliki pozdrav za tebe i sve ostale... :cao:

Da li vam se dešavalo,kada popijete gutljaj-dva rakije i zapalite cigaru,osetite slad u ustima?
Par puta mi se to desilo,da li je to ''cukeruša''?

Moraću da propušim , nekako si mi zagolicao maštu. Šećer nema šanse da pređe u prepek, osi ako nije rakija potom slađena, medovača :D

Ma nije sladjena,normalna rakija,samo uz cigaru se oseti slad.
Evo i moje žujke,da ne bude kafa udovica ::namigivanje::
16bf08w.jpg

Nazad
Vrh