Kengur
Član
nemanja_radojkovic je napisao(la):Hemijsku analizu ne moze da radi svako, to se radi u ovlascenim labaratorijam koje imaju akreditaciju za taj posao.. Analiza se bas radi zbog slucaja kao sto je "ZOZOVACA" culi ste za to sigurno, kada je 43 osobe umrlo od te rakije a odgovorni osudjeni na po 19 godina zatvora, pa proizvodnja lazne "Baltik" Votke u selu Kotraza kod Lucana.... to su razlozi zbog kojih se radi hemijska analiza. A metode analize su Tradicionalne , miris i ukus, hemijska i fizicka analiza, gustina i specificna tezina i naravno ono sto je najskuplje, instrumentalna analiza, hromatografija, NMR i IC... ovo je samo osnovno, a sve dalje je cista hemija i nema potrebe da ulazimo u dubinu... jer mi nismo hemicari i malo nas bi to razumelo.... Imate pravo svi i slazem se sa vama... Ovo je demokratska drzava i svako ima pravo na svoje misljenje...tako da postujem svacije... kao i vi sto postujete moje... Nema potrebe za prepucavanjem...samo sam hteo da skrenem paznju da je prirodno najbolje i najkvalitetnije i da po mom misljenju treba tako raditi... ali svako ima pravo da radi kako hoce.... A ovo vezano za rakiju od 1000 dinara, ja necu da je dam ispod toga, kao sto rekoh, to je moje pravo, prosle godine sam prodao 100l po ovoj ceni jednoj privatnoj firmi, koja je tu rakiju poklanjala klijentima sa kojima saradjuje...nadam se da ce i ove godine biti tako... Ja moje troskove isplacujem i ostane jos nesto... pozdrav svima, ovaj forum i jeste da delimo misljenja i iskustva i stvarno mi je drago da ovako nesto postoji... tako da ljudi.... i uzdravlje....
Još jednom napominjem da ne možeš da utvrdiš poreklo veštački dodanog alkohola prilikom destilacije prave votke i dodatog alkohola, pa se dobije veća količina finalne rakije sa prirodnom aromom.
Možeš pratiti smo ako radiš izotopnu analizu, a to je da npr.ako alkohol koji se veštački dodaje -sadrži neki od elemenata koji su izotopi i oni su u suštini markeri ( a to su C13 i C14, obično se ugljenik prati) pa na NMR (nuklearna magnetna rezonanca) i tamo se vidi šta je prošlo od veštačkog alkohola i onda se može pričati o validnosti rakije i procentu dodatog veštačkog alkohola.Međutim, ko to radi ako je mali proizvođač i znaš koliko taj aparat košta-.... jako puno.Koliko nas ima fabriku alkohola da bi imali ovakav uređaj Niko, pa ni prave fabrike ga nemaju ...
Mi na fakultetu smo kuburili sa njim (NMR), pošto zahteva ogromne količine tečnog azota i helijuma da hlade magnet....Da ne dužim dalje...svatate šta hoću da kažem...nema šanse imati ga. A i IC (infra crveni spektrometar) nije jeftin i treba znati raditi sa njim...
To se jako retko koristi, čak i razvjene zemlje je ne primenjuju a ne kod nas u truloj Srbiji...Samo u posebnim slučajevima ili ti jednom u 6 meseci na zahtev nekog odgovornog lica iz te branče ako se posumnja na kvalitet.Obično se svi pridržavaju recepture i nema grešaka kobnih za zdravlje ...
Razumem ja da ti znaš i treba da znaš, ali jedno je teorija a drugo je praksa i mogućnosti proizvođača.
Nema svrhe raditi tako teške i opširne analize... Znamo šta je bilo u Zozovači, to nije bio etanol nego metanol... Taj metanol nije potekao sigurno od DODATOG ŠEĆERA.Druga mućka je tu bila...