Ракија од шљиве

Kako ne znas koja ti je sorta sljive, kazes domaca ja predpostavljam da je pozegaca ili ti kako u HR kazu bistica? Kada si je sakupljao kada sazreva:haha: Odvajas li od sljive semenku-kospicu?

Dragojlo nije tacno da se secerusa pocela praviti od vremena sankcija .Vi ste mladi pa to neznate da se secerusa pravila od vajkada i to mnogo vise nego sada samo u to vreme se zvala GOVNARA i pravi se uvek kada je secer jeftin a rakija skupa.Nego da vam dam jedan savet,ako ne stavljate secer a vi kupite rafinisani alkohol 97% kod Milosevica je kostao 1dem/lit.asada kako cujem 1eur/lit.Znam da se proizvodio u ALPIS Kovin Stavite alkohol u prepek i od jednog litra dobijete skoro 2.5lit.odlicne rakije i po kazanu od sto litre mozete da dobijete 40lit,Tako mozete da pricate kako vam je DEDA posten i da nije stavio ni kilogram secera,mozete i da se kunete.Tako da vam sljiva nije ni potrebna ili nesto vrlo malo moze i(suva) radi arome. ::svaka cast::

hehehehhehe... To je sigurno prava vocna rakija.... Rafinisan alkohol... Ta rakija, ustvari to nije rakija, to je cist alkohol... To rade mnoge firme u srbiji, i to moze da se otkrije samo hemijskom analizom.... Zato cu ja de se drzim proizvodnje vocne rakije od sljive, bez trunke secera... I moj litar rakije je 1000 dinara... Nista ispod toga... Zato sto znam sta sam radio i koliko truda ulozio da bi dobio tu rakiju... pozzz za sve...

nemanja_radojkovic je napisao(la):
hehehehhehe... To je sigurno prava vocna rakija.... Rafinisan alkohol... Ta rakija, ustvari to nije rakija, to je cist alkohol... To rade mnoge firme u srbiji, i to moze da se otkrije samo hemijskom analizom.... Zato cu ja de se drzim proizvodnje vocne rakije od sljive, bez trunke secera... I moj litar rakije je 1000 dinara... Nista ispod toga... Zato sto znam sta sam radio i koliko truda ulozio da bi dobio tu rakiju... pozzz za sve...

E leba ti, daj postupak da se i mi malo edukujemo na tu temu. Ovo tema počinje da mi liči na prepucavanje, nema više ovde ništa pametno da se pročita (osim postova nekoliko pojedinaca)

A ovakve gluposti (označene crvenim) stvarno nisam davno pročitao. Da nećeš slučajno izotopskom analizom da utvrdiš da li je neko dodao alkohol iz vana. Pravi ste hemičari, skidam kapu ::svaka cast:: :haha: :haha:
Taj alkohol će preći u rakiju kao i svaki drugi prirodni alkohol, samo što proizvođač rakije zna šta je u pitanju (predestilovan je čist 96 % etanol), potrošač neće imati pojma šta pije ( :udri: ::jako_besan:: ::sramota:: ), pošto se ne može razaznati ove 2 vrste (poreklo) alkohola zvanog etanol.

U zdravlju bili i ne brinite, sve to preradi naš organizam, bilo veštački bilo prirodni alkohol.

Doma prijatelju ja ti kazem u mom kraju niko nije pravio brlju govnaru kako oces da je zoves sa secerom a kamo li sa rafinisanim alkoholom...svi su do pocetka rata pekli onako domacinski rakiju samo voce u kacu i nista drugo...a posle na ovamo se pocelo peci sa svim i svacim...

A kod mene i dalje smao sljiva i nista vise, nemam masinu za odvajanje kospice, ali kada pecem kospicu ne ubacujem u kazan i to je to nema mudrovanja.

Tako da ne kazem da se generalno nije i pre `90-tih pekla kako kazes govnara :haha: :haha: :D

lepo sam rekao kada sam se registrovao na ovom forumu da se izvinjavam svima koju su se našli "uvređeni" da se ne bih izvinjavao svaki naredni put...rekao sam da se ovde uočavaju dva pravca, tradicionalan i savremen način pravljenja rakija... DOSTA SA PREPUCAVANJIMA OKO ŠEĆERA ! niti vi možete ubediti nas da ne treba dodavati šećer, niti mi vas da treba, pa razmislite malo oko toga...svako će reći da je bolji onaj način koji on primenjuje,i veliki pozz svima :ppozdrav:

I moj litar rakije je 1000 dinara... Nista ispod toga... Zato sto znam sta sam radio i koliko truda ulozio da bi dobio tu rakiju...
da li si upravu ili ne ne ulazim u to ali kada bi mi proizvodjaci prasadi merili nas drud i rad pa gde bi nam bio kraj ..prase bi bilo 400. din / kg ali od sve te price nista ...prave kako prave i to je to ,,kod nas je sada (posto letos nije bilo sljive ) 400 .din /lit

to je i realna cena, toliko je grujo i kod nas, da li sređuju kraljevo ? bilo bi to lepo kada bi rakiju mogli da plasiramo po 1000 dinara i zaradimo 800 %, gde bi nam kraj bio ::namigivanje::

ma rade nesto na montaznim kucama ..procena za sanaciju jos nije zavrsena ..na hiljade kuca sproleca treba sanirati ali prvo traze da se plati projekat sanacije ..2 evra / m2 ma sranje i to samo takvo da ne mozes ni da zamislis .. :cao:

ma ja napravim jedno 40 lit . ciste i meni je dosta a u ove diskusije sta zasto koliko ne ulazim... potrovase nas sa mesom , mlekom ,lekovima a mi tupimo i medjusobno se raspravljamo o rakiji da li sme ili ne sme i sta je po zakonu .. eh taj zakon ..licno ja mogu o kur...c da ga okacim :haha: ::namigivanje::

Hemijsku analizu ne moze da radi svako, to se radi u ovlascenim labaratorijam koje imaju akreditaciju za taj posao.. Analiza se bas radi zbog slucaja kao sto je "ZOZOVACA" culi ste za to sigurno, kada je 43 osobe umrlo od te rakije a odgovorni osudjeni na po 19 godina zatvora, pa proizvodnja lazne "Baltik" Votke u selu Kotraza kod Lucana.... to su razlozi zbog kojih se radi hemijska analiza. A metode analize su Tradicionalne , miris i ukus, hemijska i fizicka analiza, gustina i specificna tezina i naravno ono sto je najskuplje, instrumentalna analiza, hromatografija, NMR i IC... ovo je samo osnovno, a sve dalje je cista hemija i nema potrebe da ulazimo u dubinu... jer mi nismo hemicari i malo nas bi to razumelo.... Imate pravo svi i slazem se sa vama... Ovo je demokratska drzava i svako ima pravo na svoje misljenje...tako da postujem svacije... kao i vi sto postujete moje... Nema potrebe za prepucavanjem...samo sam hteo da skrenem paznju da je prirodno najbolje i najkvalitetnije i da po mom misljenju treba tako raditi... ali svako ima pravo da radi kako hoce.... A ovo vezano za rakiju od 1000 dinara, ja necu da je dam ispod toga, kao sto rekoh, to je moje pravo, prosle godine sam prodao 100l po ovoj ceni jednoj privatnoj firmi, koja je tu rakiju poklanjala klijentima sa kojima saradjuje...nadam se da ce i ove godine biti tako... Ja moje troskove isplacujem i ostane jos nesto... pozdrav svima, ovaj forum i jeste da delimo misljenja i iskustva i stvarno mi je drago da ovako nesto postoji... tako da ljudi.... :ppozdrav: i uzdravlje....

Nije ovde stvar u nametanju necijeg nacina spravljanja rakije, nego sto pojedini izjednacavaju cistu vocnu rakiju bez i jedne primese, sa rakijom koja u sebi ima secer, kod nekih i kvasce i vinobrana i ostalo... to nije isto i to zakon i regulise mada i on vidim ima mana svi gledaju da nas podrezu...

Cena rakije od 1000din/l masovno ce da zazivi onda kada drzava zastiti rakiju, da je brendira, da se svi lepo registruju kao proizvodjaci rakija i onda tek mozete pricati o vecim cenama, a o subvencijama i da ne govorim...

Pa tako ti je i sa tovom svinja konkretno prasadi, ti kazes cena praseta da bude 400din/kg, to je ok kada pogledamo stvarna ulaganja koja su mozda sada aktuelana previsoke cene zitarica...

Ljudi moji pa pogledajte samo repromaterijal u poljoprivredi, hemijska npk djubriva, nafta, seme, hemija e tu pocinju svi problemi odatle se i formira cena negog proizvoda, kako ce tebi ratar da proda jeftino kukuruz i neku zitaricu kada su ga odrali za sme,djubrivo,naftu,jos i arendu pa mu ovaj vlasnik uzme i subvenciju ma haos pravi...i ti kupis jako skup kukuruz,koncentrat, a o cenam vetrinarskih usluga je posebna prica deru gule otimaju...

I gdje si ti tu prijatelju..nema te ni u bozicnoj plecki...zamisli sada da mogao da zivis od svoga rada tov svinja eto, farma porodicna, da od toga mozes da skolujes decu, da kupis sebi novi prosecan auto, letovanja zimovanja...naucna fantastika... e na zapadu se to moze sve, samo zato sto jaka drzava stoji iza seljaka...nema sta pricati pogledajte na zapadu kod seljaka vozni park mehanizacije...sve ce vam se kasti...

odo u off, ali ovo su objektivne stvari, pa se ovi inputi ticu isto i vocarstva, cena sljiva je do ove godine bila smesna i zalosna, kao i tovjih prasica, ali eto ide bozic pa ce i cena gore, uvek potraznja i ponuda formiraju cenu, a te udaretreba da ublzje drzava subvencijama..ali to ce biti limburga meseca...nazalost :udri:

ljudi ja vas razumem ali nema razloga da se nervirate i da puno objasnjavate..radite po ..PESu..ja sam rodjeni kaldrmas dosao sam u sumu napravio farmu.. i sa ovdasnjim dzovanima ne mogu da pricam ni o cemu jer ljudi su zatucani i glupi ..radim profesionalno i meni je lepo i cisto ..ovde na forumu podelim misljenje sa svakim ali posto sam u nekim stvarima 100%u pravu ..ne polemisem mnogo....cak sta vise drago mi je da mogu dosta toga da cujem i da zadrzim za sebe :cao: :D :ppozdrav:

Забране
Члан 3.
Забрањено је користити етанол синтетичког порекла за производњу
сировина, других алкохолних пића и у готовим жестоким и другим алкохолним
пићима.
Забрањено је у магацинским просторијама и просторијама у којима се
производи ракија држати, односно употребљавати шећер, етанол и друга
средства и материје којима се може повећати количина и мењати прописани
природни састојци ракије. ovo je iz sluzbenog glasnika zakona, koji je donet 23.maja 2009. godine... ovo je po zakonu, ali znamo da se to kod nas ne postuje.... drzava je krivac za sve sto se desava ovde kod nas... NAZALOST!!! :sta:

ovo je po zakonu, ali znamo da se to kod nas ne postuje.... drzava je krivac za sve sto se desava ovde kod nas... NAZALOST!!!
kod nas se ne postuje nista tako da pojedinci koji rade kako treba u sredini u kojoj zivimo .. izgledaju i cine se ljudima kao da su mentalaci , ludi ljudi ..tj .cpecificni za okolinu ..dugo ce tako ostati ..dok nas Turci ne porobe ponovo na jedno 1000 god,. i to bi bilo malo da se dozovemo pameti ali toga nece biti .. ::namigivanje::

doma je napisao(la):
Dragojlo nije tacno da se secerusa pocela praviti od vremena sankcija .Vi ste mladi pa to neznate da se secerusa pravila od vajkada i to mnogo vise nego sada samo u to vreme se zvala GOVNARA i pravi se uvek kada je secer jeftin a rakija skupa.Nego da vam dam jedan savet,ako ne stavljate secer a vi kupite rafinisani alkohol 97% kod Milosevica je kostao 1dem/lit.asada kako cujem 1eur/lit.Znam da se proizvodio u ALPIS Kovin Stavite alkohol u prepek i od jednog litra dobijete skoro 2.5lit.odlicne rakije i po kazanu od sto litre mozete da dobijete 40lit,Tako mozete da pricate kako vam je DEDA posten i da nije stavio ni kilogram secera,mozete i da se kunete.Tako da vam sljiva nije ni potrebna ili nesto vrlo malo moze i(suva) radi arome. ::svaka cast::
::svaka cast:: doma

2ue4av5.jpg
UVEK SAMO ŠLJIVE

pišete svi šeeruša a 90 % vas i ne zna kako se pravi, ta "rakija", ali je najbitnije da se piše,prepucava i polemiše, ljudi lepo sam rekao tradicionala i savremen način pravljena rakije i ne spamujte sa glupostima...

Nazad
Vrh