Ракија од шљиве

Sljiva je tako plemenita i negovanje, prihrana i zastita, ne spadaju u cepidlačenje ...
 
Nisu evropljani tako netolerantni na miris đubreta. Kada uđete u Nemačku, Austriju ili Švajcarsku s'jeseni, pored onih lepih zelenih livada se obavezno širi miris osoke kojom oni nemilice zasipaju pašnjake i njive. Apropo toga su bili i neuspešni protesti u Holandiji nepoljoprivredne političke elite, pa svi videste kako su završili.. sa prosutim najsmrdljivijim đubretom po najfrekventnijim putevima.
 
Kojicrsss, није тема али сам у материји што би се рекло. Изгорели стајњак се не осети. Код мене извлачим још осоку на стајњак па имам језерце на 1 метар висине. Све то лепо осока сабије и изгори да се на крају лопатом мора утоварати колико изгори. Сама осока ако стоји у базенима од горе се не осети већ кад се дође до дна и талога модро црне боје.
За то постоје пумпе које мешају осоку да се не би горе ухватио густиш а доле талог и да не би дошло до гомилања метана. Ђубре ни под разно није покривено осим ако се не сакупља метан. То је онда друга прича. Ту се још додају бактерије.
Тако са кад ти замирише до београда велика шанса је да је то пуштено кроз заливни систем па ветар носи.
Може да се пребаци у неку другу тему.
 
Jedno je miris stajnjaka i zavisi kog , a drugo ogromne količine svinjske Osoke , svinjskog ili pilećeg djubreta , zatim se septičke jame prazne po livadama i svakakve hemikalije .
Takvi mirisi nisu ni zdravi ni prijatni i to ne podržavam .

Isto tako ne podržavam ovo pomodarstvo kad omladina ode u selo i oseti nalet mirisa štale ili stajnjaka , miris krave itd i počnu da prevrću očima i da glume da im se povraća od smrada a na sebi imaju 3 vrste mirisa ( dezodorans parfem i stick ), šminku itd, deci od 4 godine lakiraju nokte i ne shvataju sta je zapravo štetno po njih i decu.
 
Sljiva je tako plemenita i negovanje, prihrana i zastita, ne spadaju u cepidlačenje ...
Voće koje naši od davnina gaje su obični korov, šljiva dzenerika , kupina divlja kupina itditd i tu nema ništa plamenito , nisu se u principu ni djubrile ni prskale i bilo je roda. Zatim je ta zemlja kroz godine iscrpljena , klimatske promene su odradile svoje , novoproizvedene voćne bolesti su puštene i odradile svoje i zato su te stare sorte izumrle , sada imaš los sadni materijal plus takodje klimatske promene , i enormne cene repromaterijala i zato se dešava šta se dešava. Ljudi posežu za svim i svačim jer su uplašeni da ne izgube svoju crkavicu i što treba i što ne treba.

Imam 50ari kupine , baštu veliku , skoro 300 šljiva , nešto jabuka , visanja itd , to mi je neki hobi da odmorom mozak što kaže Svoj na svome , i od samog početka sam sve sam tu radio ,,više kao neki ogled , i tačno se vidi bez čega biljka može , bez čega , šta kupujemo bespotrebno itd itd ...

Potrošačko društvo i sve što nam nude su samo trikovi , tako i u poljoprivredi, a retko šta je zaista potrebno.


Ja mogu da npr kažem ne prskam šljivu od truleži a neko ce mi reci fazon prska 3 puta, a niko ne kaže npr da je moj voćnjak na brdu u suncu a njegov u rupi pored neke močvare . Zato treba sve razmotriti .. nadmorska visina , prethodne kulture , da li u blizini ima voćnjaka i da li su zaraženi , kakvi su vetrovi , voda , itd
 
Citam na dosta strana da prilikom jesenje sadnje be treba prekratiti sadnice?
Misljenja sam da je bolje prekratiti i staviti vosak, da se zbog vjetra jos neukorjenjena biljka ne bi prevrnula iako stavimo kolac uz nju.
I pitanje za iskusnije clanove, posto planiram zasad od 70 sljiva, uglavnom stenlej i cacanska rodna, da li prosarati sa nekim jos oprasivacem?
 
Pre svega, pogresna tema. Ima poprilicno obimna tema "Šljiva" na ovom forumu gde ces dobiti odgovora sa vise strana a na tebi je da razmislis i odlucis koji ces poslusati
 
Citam na dosta strana da prilikom jesenje sadnje be treba prekratiti sadnice?
Misljenja sam da je bolje prekratiti i staviti vosak, da se zbog vjetra jos neukorjenjena biljka ne bi prevrnula iako stavimo kolac uz nju.
I pitanje za iskusnije clanove, posto planiram zasad od 70 sljiva, uglavnom stenlej i cacanska rodna, da li prosarati sa nekim jos oprasivacem?
Pre polaganja biljke u zemlju reguliši koren i dužinu . Nemoj vosak , on je bzv , ovo je spas

Kalemarski vosak ZAPI italijanski​

 
можда није за ову тему али у немачкој просипају осоку по ливадама и њивама и могу ти рећи да се осећа
 
Ma dosli slepci na kapiju i ja im kazem u cemu je problem djubrim njivu a oni ok nismo znali da je tvoja njiva reko jok djubrim tudju njivi

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
 
Sve to nekako da se progleda kroz prste, a da li verujete u BG pola ulica je usran0, što od kojekakvih konja što od korova , znači na 5 metara izmet , kad stanete i bilo kakvu travu pored trotoara patike možete slobodno baciti ,sve kereci izmet. Niti to vlasnici skupljaju niti mi je normalno da neko bilo kakvog kera drži u stanu od 50m2. Nije mi jasno ni te pudlice kako izdrže a kamoli vučijak od 30 kg itd
 
Nazad
Vrh