Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kao sto ti sremac napisa stavi meku u kazan za prepek na 25-30%to sto pises je jako zanimljivo, ali voleo bih da vidim ko to dobije sljivu prepecenicu na 70%, da je bacio prvenac i da nije stavio gram secera. koliko tih litara dobije na 100kg sljive?
meni deluje da su to brojevi za konjak, tj vinov destilat, evo sta se kaze inace:
Sad koliko vidim u ostalim pasusima, etanol na 60-70% izdvaja jedne stvari iz hrasta, na 40-50 izdvaja nesto durgo. Bilo bi dobro imate sve te faze, ali sad pricamo o kompleksnom odlezavanju, gde ista rakija menja burad ali i menja svoja svojstva.
Verovatno neko ko ostavi rakiju u istom novom buretu 10-20godina mozda dobije sve to, tako sto sa godinama pada koncentracija etanola i onda ta rakija drugacije sazreva i izvlaci druge stvari iz istog bureta.
Verovatno postoje odredjeni trikovi kada se pece dosta rakije, pa onda napravis jednu jacinu od 70% za jedno bure ovaj ostatak srca nakupis i stavis u druge posude, zatim to kasnije sve zamesas tako da dobijes odredjeni kvalitet.
Ratko, koliko dugo si u ovome, koliko litara ti je do sada proslo kroz ruke u buradima?
Šljiva je dobra. Nisam eksperimetisao sa drugim sortama tako da ne mogu da je poredim.Interesuje me kako si zadovoljan sa Rodnom, pošto ja imam u planu da posadim jedno tridesetak stabala.
Do sada sam koristio isključivo požešku i ranu crnu i belu, ali pošto požeška sve teže opstaje nameće se rodna kao najsličnija.
Dali rodna može proći bez prskanja ili uz minimalno prskanje sa okopavanjem i đubrenjem?
super je masina svaka cast!Aleksandre,
Ja sam dobio rakiju koja ima 69% vol., odvajao sam prvenac 1% od količine meke rakije koja je stavljena na prepek, skupljanje srednje frakcije sam prekinuo kada je na luli bilo oko 50% vol. i nisam stavio ni trunku šećera.
Deo rakije mi je u hrastovim buradima a deo u staklu, još nije razblažena.
O tačnim merama mogu kasnije jer imam svoju šljivu pa nisam premeravao, imao sam oko 1500l meke rakije za prepek.
Vadio sam koštice ali nisam stavljao kvasce.
Mašinerija je na linku
Kao što sam i rekao nisam nešto veliko merio al' u grubo.super je masina svaka cast!
bas javi kad procenis koliko si dobio ljute rakije.
e to je ta diskusija, ja bih prepek prekinuo negde na 15-16 gradi na luli, neko kaze i 18 a ti sada 20.
Da ne reklamiram majstora koji je pravio kazan, ne znam da li je u skladu sa pravilima foruma, mogu ti napisati na mejl.Sremac67 čiji je ovaj kazan i tabarka? Msl ko je proizvođač? Od koliko su litara i jedno i drugo? Ne znam da li sam dobro video. Ovo nije "prevrtač" od onih tzv "tepsijaša" ili grešim?
Da li bi mogla koja slika kako vam izgledaju kazani u kojima pečete rakiju?
Kao što sam i rekao nisam nešto veliko merio al' u grubo.
Imao sam između 1500-1600l meke rakije koja je bila oko 27-28%vol,
Meku rakiju sam radio tako što sam od kazana u koji sam sipao oko 220-230l komine dobija između 55-60l rakije na 27, prvu destilaciju sam prekidao kada je na luli bilo 5%vol (oko 2 grada).
Prepek sam radio tako što sam odvojio oko 1% od količine meke raije koju sam sipao u kazan, možda može i manje ili nisam još iskusan da testiram to na jeziku ili u čašama kako je @ubovicratko pisao, ovako u svakom slučaju ne mogu pogrešiti.
Prepek je rađen polako oko 6h po kazanu koji ima 250l, jako lagana vatra, skupljanje srednje frakcije (srca) sam prekidiao kada je na luli bilo oko 50%vol (stepen ili dva niže) i to zavisi od kvaliteta i količine meke rakije koja je stavljena u kazan, tako da u nekim slučajevima može i više da se pusti.
Mislim da imam oko 500l prepečene rakije koja ima 69%vol i planiram da je, kada dođe vreme, spustim na 42-43%vol, za to mi treba nešto malo više od 330l destillovane (demineralizovane) vode, tako da ću na kraju imati nešto malo više od 800l rakije od Šljive
Možeš ti izvući i 80% alkohola jačinu prepeka. Seci meku rakiju na 30%, patoku vraćaj u sledeći kazan. Kad skupiš za čitav kazan, da u njega vodu ne dodaješ, prepeci i biće ti 80% prepek. Kada razblažiš sa vodom dobićeš isto rakije kao da si sekao meku rakiju na 5%.to sto pises je jako zanimljivo, ali voleo bih da vidim ko to dobije sljivu prepecenicu na 70%, da je bacio prvenac i da nije stavio gram secera. koliko tih litara dobije na 100kg sljive?
Дестилација је начин раздвајања течне смеше хемијских једињења физичким процесом испаравања а потом кондензовања састојака смеше. Користи се у циљу изоловања или пречишћавања једног или више једињења који се налазе у смеши. Са техничке стране гледишта разликују се две врсте дестилације: проста дестилација (смеша се састоји од само два елемента која треба раздвојити) и фракциона дестилација (када се смеша састоји из више фракција које треба раздвојити).Tako je, uvek tako radim.
Flaša stoji u sudu i u nju teče rakija, a sadržaj te flaše odbacujem na kraju prepeka, a ne odvajam na početku.
Podseti me dali smatraš da je to potpuno ili polovično pogrešno?
Neću da se prepirem sa tobom, nego ipak da vidimo šta je koliko ispravno..
Meni turganja ima lepsu aromu, ali opet to je neki subjektivan osecaj, nadji ko ima sadnica, aj pricat cu i ja sa ljudima koji je imaju pa ako saznam ko prodaje sadnice javim, sorta se ne mora prskati nicimPitanje za @ubovicratko
Pošto treba da zasadim parcelicu u okolini Beograda, dakle nadmorska visina oko 100m, a tražim što približniju sortu požeškoj koja ovde nemože da opstane, interesije me kako objašnjavaš prednost predložene sorte Turganja u odnosu na Č.Rodnu koja je najpribližnija požegači, ali ima isti problem sa šarkom kao i požegača. Pitam namerno ovde a ne na PP, jer mislim da je odgovor bitan i za druge koji preferiraju stare sorte..
Dali ta turganja ima ukus bar približan požegači, jer svakako nebih ništa što liči na stenley, jer jednostavno mi se ne sviđa ni šljiva ni rakija od nje.
Dalje, gde predlažeš kupiti sadnice?