Imam jedno pitanje u vezi zalivanja paradajza.
Otprilike zalivam po ovom principu:
http://seoskiposlovi.com/2013/02/13/proizvodnja-paradajza-u-plastenicima/
"
U početnim fazama rasta zaliva se sa 15-20 1/m2 a u vreme plodonošenja 30-40 1/m2, uz zalivanje svakih 7-10 dana"
S tim da ja ne zalivam svakih 7-10 dana jednom, nego svaki drugi-treći dan. Npr. moj plastenik ima 140m2, po toj računici mu treba svakih 7-10 dana između 4200 do 5600 litara. Sumanuto mi je toliko vode odjednom naliti u plastenik, napravio bih poplavu. Ovako nalijem 1000 litara svaki drugi-treći dan i to je to. Na 10 dana ispadne otprilike taj prosek.
Međutim zemlja ispod folije mi je uvek onako vlažna i blatnjava. Ne znam da li to možda smeta, pošto paradajz ne voli baš baru kao krastavac i paprika?
Da skratim priču, da li je to puno vode što ja polivam? Imam ~400 biljaka u plasteniku.
Imam još jedno dodatno pitanje. Sadio sam paradajz u duple redove, dva reda na jednu foliju. Po dužini razmak 40cm, po širini 50-60cm. Između redova 90 ili 110 (ne sećam se tačno). Međutim vidim usput na nekim profi plastenicima kao da je gušće posađeno. Ne znam da li sam pogrešio, možda sam trebao još paradajza nagurati
I ovako mi je bujan paradajz, ne znam da li oni njega raščupavaju, listove i po sredini, ili samo ispod. Ja sam samo do prvog sprata raščupao, kada njega oberem, a pri kraju je, spuštam ga na dole i kidam dalje listove do drugog sprata.