Da prokomentarisem i ja, "valjda nece da skodi".
Proizvodnja peleta-Licno sam bio svedok, doduse ima vec cetiri godine, gasenju pogona za agropelet kapaciteta 200 kg/h. To ovde nema/nije imalo trziste a njegova pec je imala veliko loziste...! Briket bio konkurentniji. Moj kolega je bio upozoren od profesora sa Polj. fak. iz NS-a da je proizvodnja briketa-pelata komercijalno neisplativa na kapacitetima ispod 300-500 kg/h. Jos ako to krenete sa nepouzdanim masinama taj kapacitet padne duplo. Jedina prodaja peleta bila mu je za MK I to peleta koji je mesao sa secernom melasom ali je to islo kao stocna hrana a ne kao emergent. Sto se tice Kineskih masina pitajte nekog u "Sojaproteinu" kako su prosli ili "Pelera" u Ratkovu. Pravi proizvodjaci su skupi ali Vam nude mogucnost placanja posle 6 meseci, odnosno tek kad oni dokazu ugovoreni kapacitet! Ako se nevaram, pa pogon u Titelu je otvoren 2009 sa sve subvencijama, a sad ne radi!?
Sledece, sto se potraznje tice za drvenim peletom u svetu ona postoji ali samo za “belim” peletom sa procentom pepela ispod 1%. Jedan od najvecih distributera u Evropi “German Pellets” NECE da proizvodi pellet od tvrdog drveta /zbog otezane proizvodnje, distribucije, itd/. Pon u Vinkovcima “Spacva” takodje vise neradi jer su pravili pellet sa velikom primesom hrastove kore /koju inace imaju na deponiji/. Jos jedna informacija, pomenuta firma Trater inace planira da predje na DRVO kao sirovinu za proizvodnju peleta. Da ne davim sad sa razlozima, svodi se na isplativost.
Lozenje peleta-Prosle godine sam sa firmom koja se bavi uvozom I montiranjem svih vrsta kotlova, pa I onih na pellet, pravio ponudu za jednu stambenu zgradu od 7000 m2, pa se ispostavilo da za gorionik na Agropelet treba u startu izdvojiti 3-4 puta vise para nego za gorionik na drveni pellet, pa se ispostavilo da je za ponudjeni ugovor od 5 godina daleko isplativija varijanta sa drvenim peletom. Ove godine na Poj. Sajmu su Austrijanci promovisali kukuruzni oklasak -kočanj kao naj gorivo /karakteristike,manipulacija, skladistenje itd/ za ovo podnevlje. Doduse skupljaju ih sa novim kombajnima koji imaju poseban bunker za to ali sam siguran da bi se moglo naci neko prihvatljivije resenje za nas. Ako je njima verovati onda Spajki nece imati bolje I lakse grejanje jer ce mu Agropelet losije goriti u njegovom gorioniku I puno cesce ce ga morati cistiti zbog zagusenja. Po njima je oklasak po karakteristikama I kvalitetu sagorevanja kao I odrzavanju blizi drvenom od agropeleta. Siguran sam da ce nam Spajki vec preneti svoja iskustva.
Namerno sam napisao duze pismo u nadi da bi sa druge strane ono moglo da ustedi puno vise vremena o pravcu razmisljanja. Inace moj generalni zakjucak u vezi biomase je: “oni koji imaju masine za prikupljanje biomase, su u sve vecoj prednosti u odnosu na one koji tu istu preradjuju”! Istomisljenici javite se da “pravimo sobni-forumski repuljik”!
Pozdrav svima!