Prošle zime sam potrošio oko 900 bala sojine slame (+ šapurike iz čardaka od 10m), a ove sam stigao do cifre od 700 bala. Bale su mi takođe 100% suve (o tome jako vodim računa). Dnevno trošim oko 6 bala (prva oko 11-12h, a poslednja oko 21-22 h, kad se kako zalomi i zavisno od spoljašnje temperature), a dok su bili oni veliki minusi trošio sam obično po 7-8 bala dnevno (prva oko 10-11h a poslednja 23-24h). Naravno, na one velike minuse je išlo i po 3/4 -1 korpa šapurika uz svaku balu, dok recimo ovih dana uopšte ne trošim šapurike (donekle i zato jer ne mogu da im priđem jer se ispred šupe gde su one formiralo malo jezero od otopljenog snega). Kao što se vidi, razlika u balama nije velika između ovih toplijih dana i onih najhladnijih, ali je zato velika razlika u šapurikama bez kojih mislim da bih morao ubacivati balu na svakih sat do sat i po po onom najhladnijem vremenu, a ni tad nisam siguran koje bih temperature postizao. Kuća je spratna, tj. prizemlje i potkrovlje, (potkrovlje kompletno u betonskoj ploči), zidano na ciglu i po, s' tim da je ovo pola cigle šuplja fasadna cigla. Zidovi su bez izolacije a potkrovlje sam ja delimično izolovao sa staklenom vunom (kosine, ali je to davno urađeno i pitanje je u kakvom stanju je ta izolacija, tj. da li je propao najlon iznad nje, odnosno da li je primila vlagu). Grejnu površinu vam ne mogu reći jer sam u prostorijama gde se ne boravi privrnuo ventile na radijatorima, toliko da u tim prostorijama ne bude hladno, ali nije ni toplo. Time sam dobio da je u ostalim prostorijama temperatura od 23-27, zavisno od doba dana i da li je bala u izgaranju ili je već izgorela, odnosno može se reći da je u proseku temperatura oko 25 stepeni. Temperatura u tim sobama, pre podne pre potpaljivanja prve bale je obično oko 20 stepeni, s' tim da se u onim najhladnijim danima spuštala i do 18 stepeni. Peć čistim na svaka dva dana i imam po jedan džak od veštaka pepela. I meni je najveći problem taj pepeo koji leti po celoj kotlarnici, pogotovo ako se prodžara ložište da pepeo propadne u pepeljaru - a nije prošlo bar dva sata od potpale te bale.
@ marko
Nešto mi je malo taj špediter šapurika ako trošiš svakodnevno po 2-3 korpe šapurika...