Moja pec je sastavljena iz livenih segmenata i moze joj se povecavati odnosno smanjivati kapacitet. Problem je sa ciscenjem posto se kanali brzo zaguse od smole i cadji i onda dimljak nece da vuce pa kad otvorim nadimi mi kotlarnicu. Imam sidel dimljak visok oko 6m i iznad kuce je.Stvarno nemam pojma zasto slabo vuce?
---------- Poruka napisana u 12:53 ---------- Prethodna poruka je at 12:50 ----------
Moguce da je zbog drva posto ih lozim pored uglja.
Koji je prečnik dimnjaka? Potrebna promaja dimnjaka (koja se navodi u podacima o kotlu) zavisi i od visine, ali i od prečnika. Ovaj grafikon to pokazuje:
---------- Poruka napisana u 01:10 ---------- Prethodna poruka je at 00:55 ----------
Razumeo sam vec i u prvom postu na sta ste mislili sa akumulacijom , i ja sam vec o tome razmisljao ALI kuca mi je nove gradnje blok stiropol 5cm i fasadna cigla u patosu isti stiropol i u plafonu u potkrovlju 3+3 stiropol daske colarice i 10cm staklene vune kodmene kasnije se istopi sneg na krovu nego kod komsije ko nema podkrovlje . Radijatori su malo veci nego sto bi trebali i u ovakvim danima kad je temperatura napolju izmadu 0-10 ja moram da drzim na 40 vodu jer i ovako je u kuci oko 25 stepeni ,kad je jaka zima onda na 50 vodu i opet je u kuci 25 . Posto lozim sa sapurikama jedan dzak na dan a ugalj trosim nocu da mi se vatra ne gasi do ujutru ,prosle godine sam potrosio sapurike koliko stane u dve petotenku i pola tone uglja verujte mi nepotrebna mi je akumulacija za bolje iskoriscavanje ogreva . Mogu vam se samo zahvaliti na savetu i sa postovanjem
P.S. kuca je 150 kvm.
Problem je što kotao ne može da drži vodu na 40 stepeni, a da ne smoliše i čađavi. To je zbog toga što se smola stvara kad je voda (a samim tim i zidovi kotla) ispod 60-65 stepeni. Ali zato vodu iz akumulacije možeš, (uz pomoć mešnog ventila), slati u kuću (radijatore) sa bilo kojom temperaturom, pa i sa tebi potrebnom od 40 stepeni. Pri tom sama voda u akumulaciji može biti mnogo toplija (što toplija, duže ćeš je imati na raspolaganju za grejanje), odnosno kotao može raditi na punoj snazi dok greje vodu u akumulaciji, tj. bez problema sa smolom... Naravno podrazumeva se da u ovom slučaju nećeš ložiti stalno, odnosno kad zagreješ akumulaciju prestaješ sa loženjem, a ponovo ložiš kad temperatura u akumulaciji padne ispod određene temperature (ne dopušta se potpuno hlađenje akumulacije, jer u tom slučaju opet imaš smolisanje kotla dok ne zagreje vodu u akumulaciji na višu temperaturu). Taj interval zavisi od veličine akumulacije, spoljašnje temperature i toplotnih gubitaka kuće. Zato je ispravan proračun veličine akumulacije veoma važan za postizanje optimalnih rezultata sa akumulacijom.