Štore

hvala a menjaci kakvi su im kazu da su losi na 404
 
Evo kako sam ja morao povezati bočne reduktore sa šipkom i navrtkama i od tada se nije razgulio na čizmama nikada.Ima izlaz za prednju vuču ,ali mu je prednji trap katastrofa loš , .Motor je radjen 3 puta.Radi već 15 g. na brenti pa ga to ubija.Diže balvane i dovozi ,A tamo gde nema struje pogoni i brentu FI 1000 mm.preko kardana.Šparta ,pršće ,seje, ,rasipač,na 70 hektara .Dok ostali 90 % vremena provode u šupi on nema dana da se ne upali.Tako da moram zetora ili masseya na tržište a u potragu za jednim 549 da preuzme poslove od ovoga jer stvarno nemam više srca da išta tražim od njega koliko mi je u životu doprineo.A ovo o menjaču nemam komentar jer prvi put čujem.Doduše kod mene svgde piše FIAT na menjačkoj kutiji.D a nisu posle u kasnijim serijama Slovenci ugradjivali svoje menjače a to je onda druga priča.
vcynnp.jpg
a31qif.jpg
2ujl6pd.jpg
 
Menjac na Stori jeste slaba tacka,ali nesto razmisljam mozda je osnovni problem u ulju koje ga podmazuje.Znamo da je kod njega ulje zajednicko i za hidraulik pa mora SAE 30,a to je po meni lose za menjac???

- - - - - - - - - -

Menjac na Stori jeste Fiat,Stora nije licenca vec kooperacija sa Fiatom.
 
Isključivo sae 30.JE po upustvu.A 504 je četvrtak a isti menjač .Šta bi on tek trebao da uradi sa tog menjača.Pošto je moj 78g. i znam da su slovenci napravili samo blatobrane i felne o ono je komplet bez točkova došlo iz italije,a možda su kasnije počeli u svojoj fabrici da prave zupčanike i viljuške i ostale delove menjača.Zna se da su posle saradjivali sa imt-om i utb -om itd.Naš PIK. je imao FIate crvene trobrzince iste takve i radili su čak i oranje i nakon izvesnog vremena tu kategoriju je zamenio imt 540 kada se pojavio.Mada je UTB Universal napravio neke izmene na menjaču kada je usvojio proizvodnju.Zanima me dali i u Universal ide sae 30 u menjač.
 
Ma naravno ja sam skreno .Ima ga komšija ,motor od549.i ide to ulje .Što znači da može i jedno i drugo,jer je isti menjač.
 
Krenulo rezanje.Ovaj traktor je digao hiljade kubika balvana na brentu ili prikolicu.Nikad se ništa nije pokvarilo osim pucanja poluga.Menjao sam pumpu.Kupio u Rumi ili Šidu odmah posle rata,Rumunska 90e.Probali smo sa drugim traktorima ali su dosta neprecizni prilikom dizanja i spuštanja što je u ovom poslu opasno_Ovaj spušta u milimetar bez obzira koliki je teret.Diže do kubik,a kod većih balvana se propinje pošto je lagan.
2cfsdnp.jpg
9k7a8m.jpg
 
Znam da je tema Štore ali Spasoje je par postova gore pitao da li ide pomenuto ulje u Univerzala pa što da ne odgovorim čoveku.I ovako je tema u mini varijanti. :haha:
 
Zaboravio sam da napišem bivši.
Šala, naravno.
Glupo je više ponavljati. U Univerzale i Štore 402 i 404 sipati SAE 30.
U Štore 502 i 504 sipati SAE 80. Nisu iste pumpe.
 
Poslednja izmena:
Tacno 100%,502 i 504 imaju mnogo jacu pumpu od hidraulika,tacnije ista kao na Rakovici 65,pumpa je veceg gabarita i ima 14 kubika zapremine.Zato moze da gura gusce ulje tipa Traktol 80 koje je daleko bolje za menjac od pomenutog Sae 30 koje je kad se zagreje leti kao voda pa sigurno zato na 402-404 i brze odlazi menjac,uz naravno i to sto je konstrukciono katastrofalno uradjen(mali zupcanici).
 

Juce sam gledao ovaj 404 kod jednog majstora koji mu radi kocnice.Ja se potpalio kad sam video duplaka sa vitlom,ali kako sam ga vise gledao shvatim da je precenjen.Cena 4500e,a majstor ne zna dali vitlo ulazi u tu cenu.Prednje gume nikakve,zadnje skoro gotove,motor mastan,dosta dimi,ali lepo radi i prima gas.
Sve u svemu odustao sam od njega i razmisljam da sam od 402 napravim 404.
Znam da svaki 402 ima izvod,razvodnik za prednju vucu.Ali mi se cini da im kolevke za prednji most nisu bas iste,pa ako neko zna da mi kaze,jesu ili nisu?
Drugo,zanima me dali je ta vuca na 404 ista kao kod R 65DV ili R 76DV ili kod nekih Torpedo traktora?Vidim da je sira od storca i deluje mi da je za neki veci traktor konstruisana.
 
Pa i ja sam mislio da nisu,a drug koji ima 402 me ubedjuje da jesu.Nailazio sam ranije na vuce za Rakovicu i za Torpedo,najlakse se one nalaze.To je valjda carraro prednji most.
 
Nazad
Vrh