Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Tako je kolega.I ja sam u održavanju od 1993-e.Počeo u Šećerani,Sremska Mitrovica i radio tamo 15 g.Od toga 10 g.bio poslovođa službe automatike.Nakon toga 1,5g radio u pećinačkoj šećerani a nakon toga sam bio 9 g. HEAD OF MAINTENANCE za jednu italijansku firmu u autoindustriji.Bavili smo se proizvodnjom podizača prozora za auta.Par tipova određenih brendova.PSV,WV,Audi,Fiat.
Desilo se da su Italijani prodali firmu Japancima i sada se zovu Hi-lex.
Posle 9 g.sam otišao 2020-e i promenio još par firmi.Išao sam gde je veća lova.

22abfae48e1a9cd8434d2f57f0c05952.jpg
81551cb502626a2a73100fa54282000a.jpg
ab6b7ad86cf52a5a0377a898edc8111f.jpg
3d3dd713fd77fc8fb285b49008ee3661.jpg
989dd3f7a3eb2f2dfc8949da0f5f89d6.jpg

Poslednja izmena:
Ma sve znam. 😂
Meni je i otac celog zivota bio u odrzavanju i ja sta cu, nastavim tradiciju pa sam takodje preko 10god u tom poslu.
Ucen sam po starim praksama i terminologiji pa i meni sada ide na zivce ta "savremena" praksa prodavanja magle i maskiranje nesposobnosti raznim iskrivljenim nazivima i terminologijom. 5s, lean terminologija, njihovi "alati" a da ne pisem o mladjim kolegama "siling", "junit", "multimEter", glinerica kao merni instrument...

Glinerica.
Svaki put kada vršimo popis alata koji družimo, ja se zamislim šta je to glinerica.
Prob-lampa.

Terminologija.
Uglavnom ništa ne pamtim. A ponekad i ne razumem, tj ne kapiram.
Ok. Jasno mi je da smo tako standardizovani sa ostatkom sveta (firme su internacionalne), pa ipak..

Svakako. Nešto iz neznanja, a nešto i iz šale, tek - mi stariji tehničari volimo da nerviramo mlade kolege i koleginice kada ih iz npr HRa nazivamo "kadrovski" i sl.

Zanimljivo je sve to.
Ne sviđa mi se jedino što se ljudi i oprema troše do iznemoglosti.
Ljude menjaju, a opremu na kraju bace.
Ne znam kako je kod vas, ali kod mene kada neki deo treba zameniti, to je muka.
Ne daju.
Odmah me pitaju da li znam koliko to košta.
Kao da kada linija stoji, to ne košta više.

I onda se tako natežemo, ubeđujemo..
Pitam: "Dobro. Kako onda da napravim?"
Kažu: " Ne znamo mi. Ti si majstor. Ali, nije to do tog dela."
Kažem: "Ok. Rešiću."

I onda odem u nedelju, kada firma ne radi.
Otvorim magacin, uzmem i upišem u magacinsku svesku deo i zamenim.

U ponedeljak kada dođu - pokažem im kako mašina sada radi i da jeste bilo do tog dela, jer je skroz dorajao.

Naravno, pre nego što se zameni, napravim i da istrošeno može da radi još neko vreme, ako baš insistiraju i mora za odmah.
Sve se podesi po knjizi. Izvrši kalibracija i mašina zapamti gde se šta nalazi, ali pošto proizvod nije u specifikacijama - pomerim mesta gde ima odstupanja za toliko, da niko to ne zna (ni mašina ni ljudi) i onda proizvod izlazi dobro.

I tako.. zanimljivo je.
Mada. Nije to rešenje.
Nekada nije bilo tako, a radilo se i opušteno i kvalitetno.

Glinerica.
Svaki put kada vršimo popis alata koji družimo, ja se zamislim šta je to glinerica.
Prob-lampa.

Terminologija.
Uglavnom ništa ne pamtim. A ponekad i ne razumem, tj ne kapiram.
Ok. Jasno mi je da smo tako standardizovani sa ostatkom sveta (firme su internacionalne), pa ipak..

Svakako. Nešto iz neznanja, a nešto i iz šale, tek - mi stariji tehničari volimo da nerviramo mlade kolege i koleginice kada ih iz npr HRa nazivamo "kadrovski" i sl.

Zanimljivo je sve to.
Ne sviđa mi se jedino što se ljudi i oprema troše do iznemoglosti.
Ljude menjaju, a opremu na kraju bace.
Ne znam kako je kod vas, ali kod mene kada neki deo treba zameniti, to je muka.
Ne daju.
Odmah me pitaju da li znam koliko to košta.
Kao da kada linija stoji, to ne košta više.

I onda se tako natežemo, ubeđujemo..
Pitam: "Dobro. Kako onda da napravim?"
Kažu: " Ne znamo mi. Ti si majstor. Ali, nije to do tog dela."
Kažem: "Ok. Rešiću."

I onda odem u nedelju, kada firma ne radi.
Otvorim magacin, uzmem i upišem u magacinsku svesku deo i zamenim.

U ponedeljak kada dođu - pokažem im kako mašina sada radi i da jeste bilo do tog dela, jer je skroz dorajao.

Naravno, pre nego što se zameni, napravim i da istrošeno može da radi još neko vreme, ako baš insistiraju i mora za odmah.
Sve se podesi po knjizi. Izvrši kalibracija i mašina zapamti gde se šta nalazi, ali pošto proizvod nije u specifikacijama - pomerim mesta gde ima odstupanja za toliko, da niko to ne zna (ni mašina ni ljudi) i onda proizvod izlazi dobro.

I tako.. zanimljivo je.
Mada. Nije to rešenje.
Nekada nije bilo tako, a radilo se i opušteno i kvalitetno.
To izgleda zavisi od firme do firme i zavisi kakav je i čiji menadžment.
Ko su vlasnici firme u kojoj radiš?
Kad sam radio za Italijane odnosno dok su oni bili vlasnici moglo je i ovako i onako,samo da oprema radi Mada su kupovali sve što je trebalo.I imao sam odličnu saradnju sa direktorom koji je bio Italijan.Bio je u Srbiji 5g. u imali smo najveću proizvodnju i odličnu produktivnost.Kada se on vratio za Italiju počeli su primati naše ljude kao menadžere firme i tu je svega bilo.Mada imam utisak da naši samo pokušavaju da se uvuku u bulju strancima i da naprave što veće uštede.Da bi se pokazali pred stranim vlasnicima ne obraćajući pažnju ni na zaposlene ni na opremu.Svakakvih sam se manadžera nagledao za kratko vreme,od odličnih do onih kojima ne bih dao dve nacrtane ovce da čuvaju.Kada su Italijani prodali firmu Japancima došlo je do male promene jer su Japanci prvo stavili akcenat na zdravlje i bezbednost zaposlenih.I počeli uvoditi kojekakve procedure tipa,gemba,kajzen i druga sra.a
Kada je došao neki naš čovek da bude Plant menadžer koji je bio vojno lice odmah sam video da će biti problema.I u komunikaciji i u poslu.Pošto sam video da nema pojma ni o proizvodnji ni o proizvodima počeo sam da ga kuliram i da ga puštam da se izjasni šta hoće od održavanja.Kako čovek nije imao pojma počeli smo ga ispravljati za neke konkretne stvari.Videvši gde to vodi lepo ja uzmem otpremninu i odem iz firme.Nakon 9 g.A krenuli smo je iz ničega,od postavljanja napajanja do montaže linija i svih mašina u pogonu.Nakon mog odlaska ostalo je par dobrih majstora u održavanju koje sam ja primio u firmu.Dvojica odličnih su izdržali još neko vreme i posle nekih nesuglasica s njim takođe napustili firmu.Jedan dobar automatičar i jedan dobar mašinac.Skoro sam čuo da je taj menadžer dobio otkaz ali šta to vredi kada više nema kvalitetnih ljudi u firmi.Koliko sam čuo od bivših kolega iz proizvodnje,dosta toga što smo mi sami radili u remontovali u firmi sada se šalje eksterno zato što nema ko i ne znaju da urade.Tako da dovoljan je jedan čovek da upropasti nešto što se stvaralo godinama.

Moda im je taj njihov "outsourcing". Ne kupuju alate, ne kupuju materijal. Ne prave zalihe. Lakse im je da plate nekome sto nize rangirani jedva docekaju da se ugrade sa procentom. Tu je najtanja eksterna firma koja jako lako dobija penale i dobro ih osisaju za procenat.
Samim tim dobija se i ekipa neiskusnih majstora koji nemaju gde da steknu iskustvo pa se drze firme kao pijani plota dok ih gazde sve vise prave budalama. To je i cilj i poenta tih 5s gluposti. Da izvuku od tebe celu organizaciju posla kako bi mogli danas-sutra da lako zaposle jeftinijeg neiskusnog majstora koji ce raditi sve ono sto mu nije posao i kome ce reci da ne zna nista i da cuti i radi a ti ces da mu na kutiji sa srafovima napises "srafovi" pa da odmah zna sta je. Ostao sam bez reci kad sam video, konkretno u autoindustriji da majstori odrzavanja dobiju krpice i brisu masine a za sve ostalo se zove serviser. Kako da ne, brisacu ti, bolice me bas uvo... Da vidis kako kad par puta otklonis kvar pa servisera vrate sa pola puta kuci jer je resen problem interno. Pocnu da dolaze u realnost jako brzo.
Lepo je to pokazao(koliko su mi majstori sto su tada radili pricali) jedan direktor zabaljske secerane. Novembar mesec, kampanja punom parom. On sazove tehnologe, poslovodje i slicne u salu za sastanke. Ko ce sta da pije, sve moze. Sedeli tako 2h bez pocetka sastanka. U jednom momentu pocnu pitati direktora kad ce sastanak poceti a direktor ce na to - "Jel cujete nesto gospodo" a oni ga gledaju i nije im jasno. "Jel cujete? Fabrika radi. Nista nije stalo. Jel vidite kako moze i bez vas"

@emigrant .. vlasnici su Irci.
A fabrike su po zemljama poput Srbije, Turske, Indije i sl.
Ima ih dosta, ali nisam zalazio u kojim su sve zemljama prisutni.
Kod nas ih ima u Novom Sadu, Zaječaru i Leskovcu.
Firma je Aptiv. Može se videti na njihovim sajtu.
Kod nas smo radili Mercedes S class instalacije.

Da. Menadžment.
Direktori su Rusi, supervizori Vojvođani, a ostalo smo mi, domaći.
Zaveden je stroži režim, nego u kazneno-popravnim domovima. I to ozbiljno upoređujem.
Operateri bukvalno plaču na linijama.
Od prvobitnog održavanja, onog koje je postavilo i pokrenulo proizvodnju, ostalo ih je dvojica, čini mi se. Sem šefova. Oni su isti.
Svi ostali odlični majstori su otišli. Za boljom zaradom, ili što nisu više hteli da trpe pritisak.

Itd. Itd.

Naravno da je menadžment zato odgovoran.

Sa druge strane, idu naši dosta na ispomoć u Leskovac i dan danas.
Kažu da je tamo lagano, niko nikoga ne juri i svi su opušteni.
Međutim, ono koliko i kako mi radimo i znamo, oni ne mogu prići.

Ja.. ja taj posao nisam ni tražio. Splet okolnosti me je tamo odneo i potpuno mi je svejedno bilo hoću li raditi ili ne.
I to me je sačuvalo da ih ne uzimam za lično i ozbiljno. I da mi sve to u stvari bude zanimljivo.
Na kraju digli ruke od mene. Sami rekli da nisam normalan i - prešli da svoju represiju primenjuju na drugima.
Ja sam u međuvremenu svoje mašine doveo u red. Da rade bez, ili sa minimalno zastoja između prevencija i da su svi proizvodi ok za kontrolu kvaliteta.
Tu mi više ništa nisu imali zameriti i dali mi ugovor za stalno.

Svakako ostaje da su ovako ili onako, naš pogon u Zaječaru doveli do toga da se na kraju zatvori.
Mislim, nije još. Pričaju o tome kako gledaju da nađu novi projekat. Ali je pogon ispražnjen i ne vidim kada će i dali ikada ponovo zaživeti.

Poslednja izmena:
Poreklo: Nemačka reč "Glimmlampe".
Značenje: "Sijalica koja svetluca" ili "sijalica sa gasnim pražnjenjem".
Funkcija: Instrument za proveru postojanja struje u provodniku, koji svetli kada je struja prisutna.

Nazad
Vrh