@emigrant .. vlasnici su Irci.
A fabrike su po zemljama poput Srbije, Turske, Indije i sl.
Ima ih dosta, ali nisam zalazio u kojim su sve zemljama prisutni.
Kod nas ih ima u Novom Sadu, Zaječaru i Leskovcu.
Firma je Aptiv. Može se videti na njihovim sajtu.
Kod nas smo radili Mercedes S class instalacije.
Da. Menadžment.
Direktori su Rusi, supervizori Vojvođani, a ostalo smo mi, domaći.
Zaveden je stroži režim, nego u kazneno-popravnim domovima. I to ozbiljno upoređujem.
Operateri bukvalno plaču na linijama.
Od prvobitnog održavanja, onog koje je postavilo i pokrenulo proizvodnju, ostalo ih je dvojica, čini mi se. Sem šefova. Oni su isti.
Svi ostali odlični majstori su otišli. Za boljom zaradom, ili što nisu više hteli da trpe pritisak.
Itd. Itd.
Naravno da je menadžment zato odgovoran.
Sa druge strane, idu naši dosta na ispomoć u Leskovac i dan danas.
Kažu da je tamo lagano, niko nikoga ne juri i svi su opušteni.
Međutim, ono koliko i kako mi radimo i znamo, oni ne mogu prići.
Ja.. ja taj posao nisam ni tražio. Splet okolnosti me je tamo odneo i potpuno mi je svejedno bilo hoću li raditi ili ne.
I to me je sačuvalo da ih ne uzimam za lično i ozbiljno. I da mi sve to u stvari bude zanimljivo.
Na kraju digli ruke od mene. Sami rekli da nisam normalan i - prešli da svoju represiju primenjuju na drugima.
Ja sam u međuvremenu svoje mašine doveo u red. Da rade bez, ili sa minimalno zastoja između prevencija i da su svi proizvodi ok za kontrolu kvaliteta.
Tu mi više ništa nisu imali zameriti i dali mi ugovor za stalno.
Svakako ostaje da su ovako ili onako, naš pogon u Zaječaru doveli do toga da se na kraju zatvori.
Mislim, nije još. Pričaju o tome kako gledaju da nađu novi projekat. Ali je pogon ispražnjen i ne vidim kada će i dali ikada ponovo zaživeti.