@BARBULA .. reza je ista sa obe strane. Jedino opruga gura na samo jednu. Tako da zavisi da li se postavi kako je sada, ili okrene za 180°.
Ja sam postavio ovako, vodeći se time da opruga ne bude stalno napeta. A i delom, da li mi više odgovara da se "automatski" otvara ili zatvara.
Dopalo mi se da se tako zatvara.. a sada razmišljam da mi je bolje da se tako otvara.
Zato i rekoh da ću razmisliti.
Predanost korišćenja šrafova u drvetu je taj što su prepravke jednostavne.
To, i to što se ne bih hvatao zidanja je odlučilo da koristim drvo.
Plus, nekako je zanimljivije krojiti i sklapati.
Volim ja putovanje isto koliko i destinaciju. Pa uvek biram okolini put.
@iwanho .. zanimljiv i funkcionalan predlog.
Hvala na trudu!
@mirosti .. eh, nema toga ovde.
Ta i takva stara vrata su sva i dalje u upotrebi.
Nije ništa menjamo od izgradnje.
Doduše, ima još starijih brava viška ovog tipa:
.. ali nisam ni razmišljao u tom smeru. A i opruge ne rade ni na jednoj.
Bilo je jednostavnije kupiti rezu za stotinjak dinara i dodati nekoliko šrafova preko.
@dusanboss .. zapravo - nema.
Imamo kupatilo. To su napravili svojevremeno.
I dobro je što jesu, jer neki u komšiluku nisu.. i još uvek nemaju.
Zapravo, većina kuća je ovde tipska i kupatilo tada nije bilo u ponudi.
Kasnije su neki prepravili ostavu ili dozidali u nastavku kuće.
U kući, mi takođe nemamo.
Ovde su deda i baba kasnije posebno sazidali koš i u nastavku dodali dve sobe, hodnik i kupatilo.
To je ono gde sada živimo.
Pitala supruga dedu zašto nije napravio i šolju, kada je već kupatilo pravio. Kaže da reče šta će mu, kada poljski ima.
Kada smo počeli ovde živeti, naravno da smo hteli i šolju dodati.
Jedino što nemamo septičku jamu (voda iz kupatila i privremene kuhinje, koja je jedna od onih soba, ide slobodno u donje dvorište). I to što pored izgradnje te jame, treba nekako i cevi sprovesti, a delom je teško, jer je sadašnje crevo za odvod vode malo i ide ispod kuće.
Potrebno je proći kroz svinjac.. a svinja ima i.. tako. Vreme prolazi.
U međuvremenu smo kupili sve za kupatilo. Kupili i mašinu za sudove i komplet kuhinju.
Sve stoji neraspakovano i čeka da se odlučimo i krenemo sa radovima.
Kao, sve čekamo leto, jer ćemo biti bez vode jedno vreme. A leta dolaze i prolaze.
Nismo ni mi baš.. priznajem.
Nismo ni imali novca za majstore, realno.
Prve tri godine živeli od poljoprivrede, a to je nekih 3.000 evra za naš i za trošak njive za celu godinu.
A gledali da tokom te godine uštedimo dovoljno, da imamo i za sledeću, ako rod na njivi omane. Pa da imamo za život i račune za još jednu godinu preko.
Doduše, moja majka svake godine pita hoćemo li raditi i stalno ponavlja da će nam ona za majstore dati.
Nego ja.. sve nešto čekam, mislim i računam.
I ok. Sada su se vremena promenila.
Ja primam pola plate, a supruga od nedavno radi, tako da imamo jednu i po. Pa će biti i za majstore.
Međutim. Prošla nam ova godina, a stari WC se opasno nakrivio.
I tako - eto nas ovde sa novim ovih dana.
A ima još nešto:
Ja sam odrastao sa kupatilom u stanu, ali mi se ovaj poljski nekako posebno dopao dolaskom ovde.
Tako da imam nameru da ga zadržim u funkciji, čak i kada u kući budemo imali.
Zato sam ga i pravio po svom ukusu i idejama.
Reče mi majka: "Čekaj, zar ti nije bilo pametnije da ste napravili kupatilo za novac koji si uložio u materijal?"
Rekoh: "Kasno je za ovu godinu, a ovaj koji prvim će i ostati. Ja ću koristiti."
PS
Male nužde - veliko dvorište.
Niko od nas ne ide svaki čas skroz dole..
.. iskreno vam kažem.
Rekoh jednom, da ponovim, ide uz priču:
Više puta mi supruga reče kako sam veći seljak od seljaka ovde.
Volim jednostavnost i ne razmišljanje, ja bih rekao.
Samo prirodno.. (haha,
@Mihajlo jovičić )