Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Meni to deluje skplje nego što sam planirao da priuštim.
I ja moram da menjam ogradu pa se dvoumim šta da stavljam . Trenutno mi je PVC nekako najbolje rešenje za manje para.
Ne znam koju je cenu Dobrodol izboksovao, kod nas ovi što se bave ako hoćeš sam da radiš platno od 2m te izadje 100€ ( 3 segmenta 17€ + završni sa lukom 19€, dva stuba 28€) + cement i pesak za montažu, ako hoćeš oni da postavljaju+ 7€m, za 2 mi visine.Jeftinije jedino možeš sa pletenom žicom da prodješ i PVC,ali tu nemaš nikakvu estetiku, kao kod ovih panela.Uz to ogradio si dvorište zidom za jedan dan, to nigde nema :D

Danas, kao i još po koji meni slobodan dan - berba šipka kod drugog..

20250901-213056-COLLAGE.jpg

Zanimljivo iskustvo, mada.. meni nije bilo preko potrebno. Iskreno.
Imam svojih poslova ovih dana.

Još deda je napravio poljski wc na kraju placa.
A ja, život proveo na asfaltu i do dolaska ovde nisam znao koliko je to u stvari dobra stvar.
Toliko da, sada kada je, pravljen od domaće cigle i zemlje, počeo da se ruši - rešio sam da napravim novi od drveta.

Kupatilo u kući za kupatilo, ali ovo mi se posebno dopada.

Dok se gledaju YouTube videa na temu gradnje, polako se nedeljama sakupljao alat, a danas je odabrana i građa za taj hobi projekat..

20250901-212347-COLLAGE.jpg

20250901-220809-COLLAGE.jpg

.. a onda i neki budući. Jer, ovde je dosta toga dotrajalo.

Od sutra bi kurir trebalo da isporuči paket sa šrafovima, pa gradnja može da počne.

Juče, danas, sutra..

20250904-102244-2.jpg

Da sam znao koliko ovo sporo ide.. drugačije bih planirao rokove.

Četiri daske od 3 m na sat.
I tako satima.

U prodavnici nisu imali krupniji brusni papir od 100, a mene mrzelo da tražim dalje.
Mada, ne znam koliko bi to promenilo na stvari.
Pa gulim pod vedrim nebom, haha.

PS
Poslali mi sa dva dana zakašnjenja, pogrešne šrafove sa pogrešnim, duplo većim cenama.
Zeznuli su me četvorostruko.
Nije mi se to nikada dogodilo.

Otišao e-mail večeras.. pa, da vidim kako i to da rešimo.

Poslednja izmena:
Slaba. Vidim sada.
Nisam znao. Uzeo je za ovu potrebu, a i za ostale buduće (finije) radove.
Brusilicu imam, ali ne veliku. Takođe je 125 mm. Cenio sam da je bolja ekscentar, nego rotaciona varijanta.
Možda i jeste, ali ne za ove velike površine.

Sada je kasno da uzimam alat za brusni papir za brusilicu. Prešao sam više od polovine i danas završavam sa pripremom.

A vidiš.. i pored sve muke, nije mi palo na pamet da je možda do izbora mašine, umesto do brusnog papira i sl.
Tako da - hvala na komentaru.
Probaću narednom prilikom..

Pre nekoliko godina pravih poljski wc, i ja sam ga napravio tako da sam prvo izlio betonsku pločicu u koju sam ugradio kanalizacioni odvod za šolju.
Na ćoškove učvrstio četiri grede i zidove zatvorio laminatnim pločama.
Na krov jedna salonit ploča.

Pre nekoliko godina pravih poljski wc, i ja sam ga napravio tako da sam prvo izlio betonsku pločicu u koju sam ugradio kanalizacioni odvod za šolju.
Na ćoškove učvrstio četiri grede i zidove zatvorio laminatnim pločama.
Na krov jedna salonit ploča.
И кад ме притера, скидам радно одело па трк у кућу.
Нисам уградио шољу због мраза а имам је.
WC je озидан и има бетонску плочу одозго.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Pravim pauzu. Uz forum.

DSC03919.jpg

Pošto stigli šrafovi.. pogrešni..
.. da napravim prvo nogare. Trebaće mi za kada na gradilište u dnu dvorišta izađem.

Ja ako taj WC budem pravio kao ove nogare što pravim, trebaće mi još jedno kasno leto, haha.

Nisam do sada ozbiljnije radio sa drvetom. Nisam sa ničim, praktično. Pa sada grešim, razmišljam, ispravljam, učim.. i vreme ide brzo. Dan suviše kratak.

@mirosti .. gledao sam OSB ploče. Išlo bi i lakše i brže. Ali su mi daske bile jeftinije.
Rekoh.. taman da vežbam malo.

Sada vežbam i previše.

@mirko67 .. to nešto deluxe.

Meni treba nešto jednostavno.
A ciglu na ciglu. I mešanje maltera u kolicima.. toga se tek ne bih usudio prihvatiti.
Mada, žena je htela.
Ona voli da zida.
Malo, malo, pa krpi negde nešto..

IMG-20221113-121103.jpg

@Truya 86 .. cilj je uglačati građu, kako bi se mogla zaštititi lazurnim premazom, a da ne ode bure toga.
Rekli su mi u prodavnici da ako budem ostavio tako ne obrađeno, potrošiće se puno.

Nisam ni mislio da ostavis neobradjeno,bas sam to i potencirao,elektricnom rendom bi svakako bolje i mnogo brze uglacao nego brusnim papirom.Renda ostavlja drvo glatko ko staklo,dok brusni papir svakako mora ostaviti malo grublju obradjenu povrsinu spram rende.

Ima smisla.
Čini mi se da imam predstavu o tome kako izgleda posle renda.
Mnogo bolja varijanta.

Gotovo sada.

Ja gledao nešto što bi i kasnije moglo da se upotrebi za razna šmirglanja.

Svakako - dobar savet.

Ima smisla.
Čini mi se da imam predstavu o tome kako izgleda posle renda.
Mnogo bolja varijanta.

Gotovo sada.

Ja gledao nešto što bi i kasnije moglo da se upotrebi za razna šmirglanja.

Svakako - dobar savet.
Rende ti je najbitniji alat, ako hoćeš da radiš sa drvetom.Pogotovo ako radiš sa čamovinom koja je često izvitoperena, pa moraš da je koliko toliko svedeš na meru.Šlajferica je za finu obradu i samo ćeš džabe i sebe i nju da mučiš.

Naučio sam nešto novo.
Ima tih renda više modela u Villager prodavnici gde uzimam. I električnih i akumulatorskih.

Nemam potrebu za daskama u skorijim planovima, ali ću najverovatnije biti bolje pripremljen sledećom prilikom.

Ovo je ispalio tako, na brzinu. Nisam planirao niti previše istraživao.
Građa je stigla, ja otišao da kupim premaz i rekli mi da je poželjno obraditi.
Kaže, da pređem brusilicom.
Meni je u tom slučaju bila bolja ekscentar brusilica, plus akumulatorska, kako ne bih bio vezan kablom.

Da sam istraživao.. pa i ovde pitao.. rende bi ušlo u korpu.

Hvala svima na podeljenim iskustvima i savetima.

Inače, sada kada su nogare napravljene, od danas radim u hladovini, haha..

20250906-115254.jpg

Obična stvar, a puno znači.
Ja danas zadovoljan.

Poslednja izmena:
Taj tip koji si uzeo, nema snagu da skida drvo za početnu obradu i onda moraš da je pritisneš, a nije namenjena da radi tako, pa će brzo da ispusti dušu, ako je pritiskaš uz drvo.

Ovako rende kad obeli drvo, milina za farbanje.

Za hobi varijantu, rende,frezer i brusilica,bušilica i možeš svašta da napraviš.

I obavezno impremgiraj pre farbanja, duže će da traje.

I obavezno dobru ventilaciju, nemoj poljski wc da praviš "hermetički" pogotovo od drveta, jer ćeš brzo da dobiješ gasnu komoru.

Nazad
Vrh