Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Da, definitivno pogrešan alat za posao. Za kućnu varijantu što kažu svi rende ili tračna brusilica ili obična sa lepezom. S tim što sa lepezom lako napraviš udubljenja i upališ drvo.

Za ozbiljnije stvari abrihter. Sa jednostranim završio bi sve za nekih pola sata.

Taj tip koji si uzeo, nema snagu da skida drvo za početnu obradu i onda moraš da je pritisneš, a nije namenjena da radi tako, pa će brzo da ispusti dušu, ako je pritiskaš uz drvo.

Ovako rende kad obeli drvo, milina za farbanje.

Za hobi varijantu, rende,frezer i brusilica,bušilica i možeš svašta da napraviš.

I obavezno impremgiraj pre farbanja, duže će da traje.

I obavezno dobru ventilaciju, nemoj poljski wc da praviš "hermetički" pogotovo od drveta, jer ćeš brzo da dobiješ gasnu komoru.

Sve je to manje bitno, najbitnije je potrefiti visinu rupe na vratima, one u obliku srca. Da kad sedneš lepo natenane snimaš šta se dešava po avliji. :haha::haha::haha:

Nisam pritiskao nešto posebno. Samo koliko njoj odgovara.
Drvo.. mešovito.
Neko mekano i fino isečeno, neko tvrđe i grublje.

Ovo prvo se obradilo lepo.
Ovo drugo nije više tako grubo.

20250907-161150-COLLAGE.jpg

Kako će se pokazati kod premaza, videćemo.
Neću farbati. Samo lazurna zaštita sa voskom.
I otvor ispod krova za svetlo i ventilaciju.
Mada, nema tu rupe u zemlji.
Deda napravio tako, da je ravno i izdignuto sa zemlje, i ima otvor za zadnje strane.
Lopatom se odatle malo, malo, pa izbaci.
Tako je uvek suvo i čisto, praktično.
Zanimljivo rešenje.

Inače, svakako je nešto popustilo u mašini od toliko vibracija. Počela je do kraja da gubi obrtaje kako se baterija pomera u ležištu.
Završio tako što sam jednom rukom držao bateriju pritisnutu.
Da li je loše konstruisano, ili je nešto sada labavo.. ne znam.
Izmeriću da li motor ima dobru vezu sa konektorom, pošto mislim da ovde nema nekakve posebne, ako i ikakve elektronike.
Motor je sa četkicama.
Čisto da vidim mogu li steći kakav dublji utisak šta se dogodilo.
Utisak na prvu mi kaže da je loš kontakt sa baterijom.
A onda na reklamaciju, neki dan kada budem išao do grada po cement.

Dâ imam još posla oko pripreme, uzeo bih rende tom prilikom.
Trebaće mi ova brusilica još.
Imam kapiju i još po nešto metalno za šmirglanje, pa kasnije farbanje.
Može to običnom brusilicom, ali ovo je ravnije, nekako zgodnije.
Rotaciona brusilica sa onim flap brusnim papirom mi je nekako.. nezgodna i ne precizna za veće ravne površine.

Videćemo.
Uzimam zalet polako. Vredi mi raditi.
Od kako smo na raspustu već nekoliko meseci, ja sam napravio rupu u krevetu, haha.

Sada i to trebam popraviti.

Odoh sada da krunim kukuruz.
Ostalo za još nekoliko gajbi u ambaru.. pa onda i to trebam kupiti koji džak.
Dok rezultati buduće berbe ne stignu..

Poslednja izmena:
Nisam vam ja za ovu seosku sredinu.

Danas pravim pauzu od svog posla, jer trebam do grada po cement,
pa iskoristio priliku da završim zidanje kamenog zida u komšiluku, koje sam ostao dužan.
I kada sam stigao, vidim da majstori već postavili betonsku ogradu koja je bila u planu za prekosutra.
Pitam prolaznike kada je postavljena, pošto sam ja juče dva puta tuda prošao i nisam video. Kažu mi - pre neki dan.

Ovde znaju koliko puta sam danas u dvorište izlazio, a ja nisam video dvadeset i kusur metara ograde!

Još ja trebam živeti ovde da počnem gledati njegovim očima.

Inače.. i ja završio svoj deo posla:

DSC-0000068-111115.jpg

Na susretu tradicionalnog i modernog.

Nemojte mi zameriti, nisam ja majstor za ovo.
Nego.. retko ko se hoće uhvatiti tog posla. Ako iko.
A i gazdarica nije bila previše zahtevna. Kaže: "Samo da bude ravno i da se ne sruši."

Poslednja izmena:
Ovde znaju koliko puta sam danas u dvorište izlazio, a ja nisam video dvadeset i kusur metara ograde!

Još ja trebam živeti ovde da počnem gledati njegovim očima.
Ne vredi. Takav se rodiš nije to do okoline. Selo samo olakšava da to izbije iz čoveka. I po gradovima imaš babe i dede po što ceo dan vise po prozorima igledaju ko kad uđe -izađe iz grade. U selu je mnogo lakše jer se svi znaju.

Ja sam ovde rođen i veći de života sam proveo u selu pa me takve stvari ne zanimaju. Dok znam gomilu ljudi koji će vrat da polome kad prođe neki auto pored radnje.
Još ako je nepoznat. Muke njihove. Me no mogu da se smire dok ne saznaju ko je. Kako ko naiđe oni "Jel, a ko je ona što je prošo sa plavim...šta god". To mi nekad tako ide na k.
A i gazdarica nije bila previše zahtevna. Kaže: "Samo da bude ravno i da se ne sruši."
"Samo da bude prav i da ne pada" Koliko dugo ? Nekad je i to previše zahtevno. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Nazad
Vrh