Šta ste radili danas?Dvanaesti deo.

Sad moz vozit lepo nesto od preko nekoliko litara zapremine bez tablice…
 
Ti si sa obicnom ciglom zidao,nece da puca od temperature?

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока
 
Ako iznutra odradi sa samotom ili zutom zemljom nebi trebalo da puca,ja sam rostilj sazidao sa obicnom ciglom i nikako da odradim sa smotom vec 3-4 god,a nije popucalo nigde

Sent from my 2107113SG using Tapatalk
 
Preko zime malo kod starca u ispomoc drugoj smeni, proizvodi od gume.
2f76ddc120cc7a06c488f958ccd542c9.jpg
03279a9e6aa2f512a121f7ec3cb7fb5e.jpg


Sent from my WP5 using Tapatalk
 
Ovde i u furuni nije ni priblizna temperatura, furuna mora da se zagreje na nekih 300 stepeni i fora je u tome sto cigla treba da se zagreje na tu temperaturu
 
Poslednja izmena:
Ovde i u furuni nije ni priblizna temperatura, furuna mora da se zagreje na nekih 300 stepeni i fora je u tome sto cigla treba da se zagreje na tu temperaturu
Ne bih da se pravim pametan jer stvarno nemam direktnog iskustva, ali sam zagrevao cigle više puta na mnogo veće temperature i nikad nijedna nije pukla. Jedino kad bi je neko tako zagrejanu polio vodom. Kod ovoih peći za prasiće je samo bitno da deo koji je u dirktnom dodiru sa žarom bude od termo otpornog materijala. Ostatka peći retko kad dostigne neke veće temperatore koje bi oštetile ciglu.
 
Ne znam dal bi pucale cigle zato i pitam jer se ona nece grejati jednom i par puta vec treba da traje godinama, ali sto se grejanja tice nisi u pravu cela unutrasnjost furune mora dobro da se zagreje narocito svod jer od te temperature koju cigla zadrzi treba posle da se ispece prase
 
Ovu peć je ozidao neki iskusni majstor brko od 70 i neku godinu, koji je dosta ovakvih peći ozidao tokom karijere.
Utrošio je oko 700 cigli dimnjak je visok oko tri ipo metra, i ima priličan unutrašnji presek, završetak je na četiri vode sa bočnim izlazom dima ispod krovića. Ja sam mislio da će ovako veliki presek dimnjaka vući mnogo toplote i da efekat pečenja neći biti dovoljno jak, ali pokazalo se da je peć maksimalno 'potrefljena' po svim kriterijumima.
Ovo prase je ispečeno sa nepuna tri naručja drva(doduše suvih bukovih) za oko tri sata. Ispeklo se kao prema suncu, ukus fantastičan, nikakvog mirisa dima ili furune(što meni naročito smeta kada osetim).
Kod ove peći mi se jako sviđa što može, osim pečenja na ražnju, kuvati kotlić, peći sač i grilovati na rešetci, dakle sve što treba.
Sve je od cigle, čak i pod, jedino je majstor ciglu na podu postavljao na kant, verovatno tako više trpi..

Opet, jedan komšija je prošlog leta ozidao furunu, nešto slično ovoj gore kod kolege, i nešto nije kako treba, pečenje nemože da se ispeče kako treba i ukus je čudan. Znači on tu naloži vatru, ugreje cigle i ubacuje na plehu brava, ali on jednostavno ne uspeva dobiti dobar rezultat..
 
Danas sedim u viljuškaru na poslu i listam Forum, utovarili par kamiona i zastoj, nema nam najavljenih mušterija za utovar...Čekamo, malo preslagao robu po magacinu, pljušti kiša napolju, malko provirim i tako...Evo od neki dan, išao kod kolege da koljemo guske, od 10 prepodne do 4 popodne 8 komada "utepali" i u 'mrzivač....Lažem !!!! Prva je završila u kotliću !!!! Još me prsti bole od čerupanja, jbm ti guske !!!!

 
Nikakav problem. Dobar deo cigle je od stare kuće koju je komšija rušio. Cigla ručno pravljenja 20-30tih godina prošlog veka. Nikakav problem ni sa običnom ciglom nemam. U manjoj furuni ispekla je boga oca prasića samo ove godine - (~100kom), cigla jeste ispucala ali i dalje peče kao prvog dana. Preko nje cu blato, staklenu vunu i zatrpati zemljom i nema joj zime. Pošto je veća, moram praviti ram za 4 kom odjednom. Nešto na ovaj fazon.

https://www.dodaj.rs/image/LAJGz7
 
Pokušavao da radim nešto oko samohodne kosačice.
Odavno mi nije ovako loše išlo.
Radio oko kočnica i neide, probao oko sajle za kvačilo neide. Idem da zamjenim sajlu za gas. Dok sam sve pipremio izgubim ručicu za gas. Negdje sam je stavio i nestala kao da je nikad nije ni bilo.
Ne da sam odustao već pobjegao iz radione.
 
Nazad
Vrh