Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Iz mog teoretskog iskustva tj citanja po forumu i konsulatcija sa iskusnim ljudima, jos bolje je ako ih presadis bas u ovo vreme jesenje, do proleca ce korenje vec krenuti jer je stala vegatacija pa nema " gubitka snage" na lisce itd kao kad krene vegetacija sa proleca.Imam neke stare sorte šljive i želeo bih da ih sačuvam pa me zanima- oko stabala ima dosta izdanaka,što od semena što iz korena. Mogu li se na proleće izvaditi i presaditi? Normalno ako ima žila na izdancima. Ili da posadim neku od čačanskih?
Ако је питање за мене између 700 и 800 mнм.На којој си надморској висини?
Prvi put cujem za tu nekompatabilnost. Imam crvenu ranku u trecoj godini kalemljenu na dzenarici i dobro napreduju.Чуо сам да није добра компатибилност црвене ранке са џенариком и да је калем кратког века, па се водим логиком можда да се калеми са посредником, попут крушке виљамовке на дуњу преко калуђерке. Имало би да се извади изданака али је питање здравственог стања истих. Овако би се скинуле племке са одабраних стабала и сигуран си шта добијаш.
PozdravKonacno prava diskusija...
Pisali smo o Ranki ranije na predhodnim stranama. Iskreno najvise volim kad se Ranka pomene zato sto ne postoji bolja rakijska sorta sljive, uz sve to je nasa
Godinama unazad razmisljao sam da podignem zasad Ranke i uvek odustajao iz raznoraznih razloga. Pre svega nisam mogao da nadjem toliko izdanaka, pa bih morao da sadim u nekoliko navrata (a to je odugovlacenje)... Druga stvar, nisam mogao naci toliko izdanaka (a da budem 100%siguran) da je to TO (ko zna kojih sve sorti ima po zapustenim Sljivarima). Da je genetika kako treba, jer samobesplodnu sortu saditi iz kostice je takodje lutrija sa genetikom (bar po knjigama)...
Pre jedno 10tak godina posadio sam oko 60komada Ranke iz izdanaka( da probam), ali su jako sporo napredovale. Ne znam sta je bio razlog pa sam ih povadio (moje misljenje da su izdanci bili predebeli (2cm),matori za presadjivanje i da nisu mogli lepo da se prime)...
Jedne godine resim da sadim neku autohtonu sortu pa u nedostatku sadnica Ranke, posadio sam Bugarku(Moravku), iste godine bio je problem sa susenjem sadnica, pa se iznerviram https://imageshack.com/i/poirxAkTj i preorem sve i posadim Stenlej...
Koliko god voleo Autohtone sorte nisam imao uspeha sa njima (razlog lose sadnice)...Ako uspem nekad sam da proizvedem kvalitetan sadni materijal od Crvene Ranke sigurno cu je posaditi...
Inace misljenja sam da treba podici moderan zasad Crvene Ranke: gusta sadnja 4x1,5 max 4x2m. Gusta sadnja da bi se sprecilo lomljenje grana, manja krosnja, sto krace grane, FULL pomotehnika, FULL agrotehnika, djubrenje, navodnjavanje...! Mislim da bi to bilo ekstra!
Poznajem coveka koji ima zasad Crvene Ranke i odrzava je isto kao i Stenlej (rezanje, zastita) i radja mu svake godine...
Dok ne posadim nove, Imam starih ranki 20tak stabala preko 40godina starih...
PozdravKonacno prava diskusija...
Pisali smo o Ranki ranije na predhodnim stranama. Iskreno najvise volim kad se Ranka pomene zato sto ne postoji bolja rakijska sorta sljive, uz sve to je nasa
Godinama unazad razmisljao sam da podignem zasad Ranke i uvek odustajao iz raznoraznih razloga. Pre svega nisam mogao da nadjem toliko izdanaka, pa bih morao da sadim u nekoliko navrata (a to je odugovlacenje)... Druga stvar, nisam mogao naci toliko izdanaka (a da budem 100%siguran) da je to TO (ko zna kojih sve sorti ima po zapustenim Sljivarima). Da je genetika kako treba, jer samobesplodnu sortu saditi iz kostice je takodje lutrija sa genetikom (bar po knjigama)...
Pre jedno 10tak godina posadio sam oko 60komada Ranke iz izdanaka( da probam), ali su jako sporo napredovale. Ne znam sta je bio razlog pa sam ih povadio (moje misljenje da su izdanci bili predebeli (2cm),matori za presadjivanje i da nisu mogli lepo da se prime)...
Jedne godine resim da sadim neku autohtonu sortu pa u nedostatku sadnica Ranke, posadio sam Bugarku(Moravku), iste godine bio je problem sa susenjem sadnica, pa se iznerviram https://imageshack.com/i/poirxAkTj i preorem sve i posadim Stenlej...
Koliko god voleo Autohtone sorte nisam imao uspeha sa njima (razlog lose sadnice)...Ako uspem nekad sam da proizvedem kvalitetan sadni materijal od Crvene Ranke sigurno cu je posaditi...
Inace misljenja sam da treba podici moderan zasad Crvene Ranke: gusta sadnja 4x1,5 max 4x2m. Gusta sadnja da bi se sprecilo lomljenje grana, manja krosnja, sto krace grane, FULL pomotehnika, FULL agrotehnika, djubrenje, navodnjavanje...! Mislim da bi to bilo ekstra!
Poznajem coveka koji ima zasad Crvene Ranke i odrzava je isto kao i Stenlej (rezanje, zastita) i radja mu svake godine...
Dok ne posadim nove, Imam starih ranki 20tak stabala preko 40godina starih...
Opišite traženu šljivu, ja imam nekih izdanaka, možda se možemo dogovoritiDa li mozda neko ima da proda par dobrih izdanackih sadnica Turgunje? Ubacio bih u vocnjak sa Rankom i par komada od nje.
Koliko sam razumeo ,uglavnom je ima u Sremu.