Šljiva

Jeste, ja završavam jesenje duboko podrivanje i dosadašnja kiša je samo površinski nakvasila zemlju, dublje je baš suva zemlja. ..

Imam neke stare sorte šljive i želeo bih da ih sačuvam pa me zanima- oko stabala ima dosta izdanaka,što od semena što iz korena. Mogu li se na proleće izvaditi i presaditi? Normalno ako ima žila na izdancima. Ili da posadim neku od čačanskih?

Imam neke stare sorte šljive i želeo bih da ih sačuvam pa me zanima- oko stabala ima dosta izdanaka,što od semena što iz korena. Mogu li se na proleće izvaditi i presaditi? Normalno ako ima žila na izdancima. Ili da posadim neku od čačanskih?
Iz mog teoretskog iskustva tj citanja po forumu i konsulatcija sa iskusnim ljudima, jos bolje je ako ih presadis bas u ovo vreme jesenje, do proleca ce korenje vec krenuti jer je stala vegatacija pa nema " gubitka snage" na lisce itd kao kad krene vegetacija sa proleca.

И ја сам раније али сам негде изгубио кламерицу па сам последњи пут само шнирао паљену жицу уздужно на пар места.
Ипак не препоручују за џабе кочиће.

Ја знам да се Црвена ранка сади из избојака мада сам ове године купио калемљену на џанарики. Садница није опстала јер је касно посађена на ''суво'' место а и била је суша.
Нисам чуо да се Црвена ранка калеми на посреднику.

Ако у околини имаш засаде Црвене ранке увек имаш избојке па замоли да пресадиш.

Чуо сам да није добра компатибилност црвене ранке са џенариком и да је калем кратког века, па се водим логиком можда да се калеми са посредником, попут крушке виљамовке на дуњу преко калуђерке. Имало би да се извади изданака али је питање здравственог стања истих. Овако би се скинуле племке са одабраних стабала и сигуран си шта добијаш.

Чуо сам да није добра компатибилност црвене ранке са џенариком и да је калем кратког века, па се водим логиком можда да се калеми са посредником, попут крушке виљамовке на дуњу преко калуђерке. Имало би да се извади изданака али је питање здравственог стања истих. Овако би се скинуле племке са одабраних стабала и сигуран си шта добијаш.
Prvi put cujem za tu nekompatabilnost. Imam crvenu ranku u trecoj godini kalemljenu na dzenarici i dobro napreduju.

Nazad
Vrh