Šljiva

Prskao sam je zimsko pre pocetka vegetacije i dva puta u cvetanju i precvetavanju. U istom redu imam i lepoticu , ranu i pozegaču svima je list zdraviji
 
Ocito da zbog plamenjace I supljikavosti lisca da je treba prskati jos jednom.
Ja sam od skora uveo jos jedni prskanje, mesec dana od prskanja u precvetavanju.
I od sada cu pored bolesti ubaciti sredsrva za crve I za vasi. Zadnje tri cetiri godine vasi mi se pojavljuju redovno.
Inace ja redje prskam u cvetanju jer nemam stenlejku koja je osetljiva na moniliju.
 
Čemu kalibrisanje šljive, osim možda za konzum ali posle ove mašine upitno je dali ta šljiva može ići za konzum... eventualno za sušenje...
 
Tako je, za sušenje se radi kalibracija.
I da vlažna, tamna je jer se "oznojila", bila je u plusnoj komori...
 
Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Zamolio bi sve koju imaju Stenlej da kazu kako su ove godine prosli sa trulezi ploda,da li su stitili,ako jesu kojim preparatima i u koje vreme i kakvi su rezultati.
 
Ja nisam štitio od truleži i bilo je dosta plodova koji su počeli da trule na granama. Kada se plod ubere ne može da stoji duže od tri dana i odmah počne da truli. Ova godina je izgleda baš bila pogodna za fruktigenu.
 
Kod mene je bilo dosta roda i dosa vlage,idealno za fruktigenu. Prvi put sam prskao jos 1. jula,preparat Pyrus a drugi put na kraju jula sa Teldorom. Jos sam u zadnja 3 prskanja dodavao Wuxal calcium. Trulezi je ipak bilo ali mislim da je to u granicama normale za ovu godinu. Imam Stenlej na dva mesta i tamo gde imaju bolje provetravanje dosta je manje problema.
 
Да то сте у праву за проветравање. Имам два дрвета стенлеја која су млада и које сунце туче и ту су плодови сазрели недељу дана раније и није имало мало трулежи тек понеки плод на гранам. Ово велико дрво које нисам ни орезао како треба, осим водопија, имало је много више трулих плодова. Плус што се једна велика грана преломила а и неколико мањих. Додуше и то срво је старо и гране су почеле да труле... нешто их буши изнутра... али док живи нека живи...
 
Praksa je pokazala u mom kraju da je sarka sve zasade madzarke zarazila I unistila do nadmorske visine 700 metara a za iznad moze da se nadju zasadi bez sarke.
 
Nabasao sam na sledece na net-u, radi se o šarci šljive,
da li ovakvo vidjenje stvari ima ikakvog uporista?

„ŠARKA“ JE IZLIJEČIVA I NIJE PRENOSIVA

youtube PLUM POX POTYVIRUS IS NOT TRANSMITTABLE
Навуци доста ситног пијеска и заори у земљу. Овамо је сва земља кисела. По овоме би шљива требала да успијева у Војводини јер је земља тамо базна.
 
Trebao bi posaditi 20-30 sadnica šljive, koje sorte bi bile dobre i kad je najbolje posaditi? Trebam za rakiju i prodaju....?
 
I ja bih sadio vocnjak uz okucnicu svega pomalo, a sljiva bih najvise za pekmez, kompot, rakiju, jedno 20 kom. Sta mi predlazete u Bačkoj da zasadim.Ovde zna biti kasnih mrazeva, mada u staroj kuci imam pozegacu, ove godine je razvalila od roda, a zna i dobro da podbaci.Nzm kakav je pekmez od ovih Čačanskih sorti, od pozegace sam pravio i nema dalje.Palacinke ne mogu da zamislim bez domaceg pekmeza od šljiva.One Nutele, plazme i ostale zezancije ne volem.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka
 
Навуци доста ситног пијеска и заори у земљу. Овамо је сва земља кисела. По овоме би шљива требала да успијева у Војводини јер је земља тамо базна.
Nebuloze, iste tegobe i ovde
Sljiva voli blago kiselo zemljiste koliko sam upucen.
PH 7,3 pozegaca je u qrcu licno iskustvo
Video sam simptome sarke na ranki, koja je kalemljena na dzanariku, dok na svom korenu nema simptoma
Po toj logici ako bi se pozegaca kalemila na koren izdanka otporne sorte na sarku [ranka ili belosljiva] to bi mozda doprinelo smanjenju simptoma sarke.
A sto se tice virusa svi znamo sta je virus i da voce kad se zarazi nema izlecenja, samo je stvar kojoj sorti koliko zaraza smeta u funkcionisanju.
 
Raport za sortu Top end: kruuupna, leeepa al' u životu nisam okusio goru šljivu. U ogledu je bilo 10 stabala i čekana je 4. godina da se pusti rod. Plodovi su retki ali krupniji od jajeta i lepog oblika i boje. Jedno stablo se izmetnulo i bilo je puno kao grozd al' su plodovi bili (razumljivo) sitniji, oko 40 gr. Kod nas je stigla mesec dana pre deklerisanog roka. I gde nađoh Nemcu da verujem!? Sad im sleduje lanac za čupanje.
Ostaje mi za sledeću godinu da vidim kakav je Top taste. Trebalo bi da je dobra za rakiju al' sve mi se čini da i njih čeka lanac.
 
Nazad
Vrh