Šljiva

Da, 2m je razmak. ali slabo se nesto vide slike, nez zasto. nesto je problem oko ubacivanja na forum.
Jao ja u dva šljivara cc nepun hektar imam na istom razmaku šljivu 2m sa 4m, planirao sam isti uzgojni oblik takozvano modifikovano vreteno, nikad ga nisam formirao, nisam stigo ni grane da povijem takomda će biti veselo. Zato ih ostavljam za kraj, da se patim 😬

Jao ja u dva šljivara cc nepun hektar imam na istom razmaku šljivu 2m sa 4m, planirao sam isti uzgojni oblik takozvano modifikovano vreteno, nikad ga nisam formirao, nisam stigo ni grane da povijem takomda će biti veselo. Zato ih ostavljam za kraj, da se patim
Ja sam extra zadovoljan sa tim uzgojnim oblikom. Samo je jako bitno u prve 3-4 god da se razvedu grane i odrade svi pomotehnicki zahvati. Posle je sve dosta lakse. I savjetujem obaveznu ljetnu rezidbu, da ne bi bilo ovako bujnih mladara kao kod mene, jer nisam stigao da je odradim ljetos. Pozzz...

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

I ja sam sredinom meseca počeo da režem ali od tada skoro svaki dan neke padavine ili jak vetar... tako da u iščekivanju smo lepšeg vremena, a i zaželeo sam se posla u ataru.
Tako je i kod mene stalno lose vrijeme, nisam jos uspuo da odradim prskanje krecom, a trebao pocetkom januara. Ili pada kisa ili snijeg, ako i bude koji lijep dan onda piri vjetar.
Ali nadam se sada malo ljepsim danima.

Zato se i radi ljetna rezidba, svi ti mladari sto su izrasli po dva metra, da su ljetos prekraceni sad bi imali bocna razgranjenja i rodne elemente. Slikat cu ti sutra imam par mladih stabala u formiranju, jasno se vidi gdje sam ih prekratio u ljetnoj rezidbi i dobijeni efekat.
Posto vidim da je kod tebe uzgojni oblik Vaza, isto radis i sa sekundarnim granama u ljetnoj rezidbi, sve jake mladare kratis bile to primarne ili sekudarne grane. A umjereno bujne i slabo bujne ostavljas bez kracenja.

P.S. Napisao si da je vocnjak u 4 god. Moras to bolje da natoris da to potjera, slikat cu ti sutra stabla starosti dve godine da vidis kako izgledaju, kad im se da sve sto ih sleduje.
Pozdrav !

Hvala na savetima, nisam radio letnju rezidbu i zaista je sve kao što si napisao, vodopija koliko hoćeš. Ove godine ću da se pozabavim i letnjom.
A za godinu sam se zeznuo, treća je... 😬
Unapred hvala za slike, značiće.

Odradjeno krecenje
I dve slicice za kolegu, kao sto sam obecao.
Dve godine sadnicama, mozes vidjeti gdje je mladar prekracen u ljetnoj rezidbi i dobijeni rezultat. Pozzz...
c171ab49f23fd3378974c9e2aa7bf947.jpg
1e1bc7d8074de48037ccffe5824b9a2b.jpg
92c267c0910b9977534ba2fa052b504c.jpg

Bez letnje rezidbe i povijanja, ništa... 😂
Slušaj samo kolegu Trebavu, i čitaj knjige od Mićića i nema greške... Pozdrav

Ma beži, orezao sam mu jednu od ovih što su ostale kako bi po meni trebalo, valjda će da je vidi.... Kažem ja niko ne reže kod mene, verovatno videli da se ja bakćem a imam relativno dost pod šljivom pa krenuli pojedinci u rezidbu 😃

Nazad
Vrh