Šljiva

Jedva nadjoh plasman za Najbolju. Kazu, stigle moldavske, tako da ne veruju da ce se uopste kupovati za Rusiju, Najbolja.
Vele, da u Srbiji ima male kolicine te sorte.
Jeste, dobro je. Cena x kolicina. Rodile.

Jedva nadjoh plasman za Najbolju. Kazu, stigle moldavske, tako da ne veruju da ce se uopste kupovati za Rusiju, Najbolja.
Vele, da u Srbiji ima male kolicine te sorte.
Jeste, dobro je. Cena x kolicina. Rodile.
Očigledno da su Čačanke rodile samo u Smederevu kod nas ih nema ni za jelo, Rana nije ni cvetala a lepotica jedva za jelo ali zato su rodile stenlej stara ranka i madjarka.

Posle lepotice ide najbolja, prati Tanjine objave, pa od sredine avgusta kreće rodna i posle nedelju dana stenlej. Ova godina nešto ranije ide. I nadmorska visina igra ulogu i za više od nedelju dana. I dal je za konzum ili rakiju ubrza ili uspori po nedelju dana.

Zahvaljujem, sada cu znati koje mi je koje stablo. Imam I I lepoticu I najbolju I rodnu I stenlej tim redom. Za dva stabla nisam bio siguran sta su a sada znam.
A gde da pratim Tanjine objave.
Zahvaljujem Brko.

Aaaa, ok, skontao sam iz Smedereva,
ja mislio neki drugi sajt.

Jako je dobar saj www.pisvojvodina.com
Dobar je taj sajt... tu pratiš preporuke ako naiđe neka bolest ili šteočina... za šljivu ako imaš samo par stabala ili samo gajiš za sebe, za džem ili rakiju, ne treba puno... samo osa i smotavac a za ostale bolesti i vaši zažmuriš ako nije velika navala... uostalom vaši se drže pod kotrolom kada se tretira protiv ose i smotavca... Ostalo vreme gledaš u nebo da ne bude leda...
Ako treba da se iznese na pijacu ili na otkup onda mora sve po preporukama zaštitara...

ZA VUKSA Pa opste je poznato da 90 posto nase sljive ide u rakiju i nesto u susenje tako da nisu ljudi kalirali ni kada je bila losa cena a ako bi se podvlacila paralela na duzi vremenski period dali je isplativiji hektar sljive ili kajsije neznam tacno ali ne bih smeo da se kladim

Moje malo iskustvo govori da i kada je loša oplodnja, kada je loše vreme u cvetanju, šljiva uvek rodi barem nešto a kajsija teško i kada je lepo vreme.
Ono što je moj problem je da održim i to malo roda jer mora tačno i na vreme da se tretira. U ovakvim godinama kada podmećem 'šprajcove' da se grane ne polome imam 'fore' i da smotavac uzme svoj deo... Biće džema za par godina a za rakiju još nisam spreman. Možda bih i mogao da nađem sudove da napravim kljuk ali vrenje bi bilo u nekontrolisanim uslovima i mislim da bi provreo veoma brzo a znamo da su novije preporuke da vreme vrenja treba da bude što duže.
Zato polako... ima vremena...

dobra je i ova od požegače sa Maljena...

Poslednja izmena:
Ne bih da sam neskroman, ali sto se tice sljive iskustva imam decenijama, zadnjih 10 godina sam utvrdio I praksa je pokazala oko zastite.
Koliko sam skontao kod ovih novih sorti sljive ima problem da alkoholno vrenje odpocne. Ali kod rakidzijskih sorti sljivac I ranka sve je jednostavno.

Ovde je dosta pisano I o sortama sljive , I o rakiji kako se pece a I o zastiti.
Za amatere hibiste kao sto sam ja stvar laka, nema rizika lako da se dobije lepa rakija I lepa sljiva.
E za ljude koji zive od prodaje sljiva stvari su mnogo slozenije I teze. Toga na pocetku nisam bio svestan I te dve price I diskusije ne treba mesati.
Ja sada sve sljive prskam triputa I to je vise nego dovoljno. Sljive za rakiju dugo sam prskao sami jednom u precvetavanju. Ali to nije dovoljno.

Vukse zaboravi ona naklapanja o enzimima i kvascima. Slobodno puni buriće. Lepo ti Ben Roj kaže prosta je to stvar nema tu mnogo šta da se pogreši da ti ispadne loše.
Sad se po dva različita enzima stavljaju, jedan za miris drugi za ukus... i to da se Nikičević i ekipa zadovolje... ti hoćeš samo da piješ, da se napiješ i da te sutra ne boli glava.

Ma, bojim se da krenem... Treba još neke kockice da se slože... još malo da pričekam... a posle moram i da konzumiram stalno... ovako mogu povremeno ;)

Nazad
Vrh