A za tebe Jelena draga jedan sasvim sasvim dobronameran komentar.
Dva komentara sam pocinjao i obrisao jer bi mozda zvucali pregrubo.
Ticali su se one tvoje (ne)racunice oko profita. Drugi je doticao tvoju konstataciju da ti se u sestoj godini suse sljive (obrati paznju na tu pojavu, uopste nije bezazlena) a ti tvrdis da taj vocnjak donosi veoam visoku zaradu.
Ne uklapa se, Jelena draga, ali nikako se ne uklapa.
No, hajd da to vise ne diskutujemo, sta je ko imao rekao je.
Nesto drugo imam na umu.
Ne znam da li si citala, pisao sam o tome, imam preko 50 godina i svih 50 su sljive oko mene. Verovatno sam u sljiviku i prohodao. Po obrazovanju sam agronom. Od voca, a prvenstveno sljiva, zivim i eto zbog svega toga dajem sebi za pravo da kazem sta mislim, a ti to mozes shvatiti kao savet ili kao napad, tvoja volja. Moja ideja je apsolutno dobronamerna.
Jelena, posto je ocigledno da ulazis u posao tebi nedovoljno poznat, da u njega ulazes ozbiljan novac zaradjen na nekom drugom poslu moj ti je savet - oprezno! Ovo sto sada radis ni malo nije oprezno, pre bi se reklo da je prilicno lakomisleno.
Nemoj svima verovati na rec pa nek su i formalni strucnjaci,neka su i iz Radjevog sela neka se zovu Dragan ili Jovan (znace li ti nesto ta imena? )
Ono sa ovcama i njihovim stajnjakom koji je "cudesan" je sasvim dovoljan pokazatelj da poprilicno srljas u ovaj posao. Polako,raspitaj se, informisi se da li je taj stajnjak bas toliko cudesan.
Nema cuda u vocarenju, postoje cifre pa ti npr mozes da pogledas sadrzaj hraniva u raznim vrstama stajnjaka pa da uporedis taj cudesni sa nekim drugim npr. Mozes da pogledas koje su kolicine stajnjaka potrebne za vocnjak povrsine 3, 5 ha, nadjes podatak koliko jedna ovca moze da proizvede stajnjaka, i onda jednostavnom racunicom dodjes do potrebnog broja ovaca za tvoj vocnjak.
Ako sve to uradis iznenadicete cifre koje dobijes.
Druga linija razmisljanja je logicka.
Sta mislis zasto veliki vocari ne koriste tu kombinaciju vocnjak+ovce kad je tako carobna? Nisu se setili, a ti to otkrila za par godina vocarenja? Nece biti da je to u pitanju Jelena, razmisli.
I ja imam imanje na kom bih mogao da drzim ovce, imam i objekte gde bih mogao da ih smestim, a opet stajnjak kupujem i placam ga gotovim novcem koga nemam previse. Ima objektivnih razloga za to, veruj mi.
Na kraju, Jelena, tvoj entuzijazam nije novina. Vidjao sam dosta takvih koji su imali izuzetan pocetni entuzijazam ali se sve zavrsilo krahom. Ne zelim ti to niti kazem da ce to biti i u tvom slucaju, samo kazem da entuzijazam ,ma koliko bio pozitivna osobina, moze da bude problem jer sprecava da se realno sagleda situacija.
Oni o kojima pricam, entuzijasti koji su doziveli razocaranja, su uglavnom nastupali sa pozicije: u vocarstvu je moguce napraviti veliku lovu samo su seljaci glupi pa ne umeju, sad cu ja to za cas.
Nije tako, nisu seljaci glupi a nisu ni bogat sloj drustva. Zasto nisu bogati kad se sa jednog hektara moze zaraditi 6, 7, 8 hiljada evra?
Nije malo seljaka koji imaju 10ak ha poseda,pa po 7, 8 hiljada evra to bi bilo 70 80 hiljada evra godisnje cistog profita. Ti je prihod od 5, 6 hiljada evra mesecno. Lepa bi to bila zarada i za americke pojmove.
Zasto to seljaci ne uzimaju a, veruj mi na rec, nisu glupi?
Bice da to nije moguce, draga moja Jelena.
Razumi ovo kako hoces ali ja rekoh i spasih svoju dusu.
Svaki uspeh ti zelim.