Možda neki biostimulans? Kao npr Megafol ili Drin. Par stepeni bi mogli očuvati.
Ja sam prskao sa Drin-om prije nekoliko dana. Sutra Chorus.
---------- Poruka napisana 11-04-12 u 20:40 ---------- Prethodna poruka je 10-04-12 at 23:27 ----------
Ipak smo uz konsultaciju našeg stučnjaka za zaštitu drugačije tretirali i to Chorus + Actara uz dodatak Drina. Šta ostane poslije mraza moglo bi da se suoči sa monilijom kojoj je ova godina vrlo pogodna za napad, u produženom periodu.
Sad još malo slika.
Ljepotica, čija je šteta po prvim procjenama oko 50-60% jer ju je najveći mraz zakačio kad je jedina skoro sav cvijet otvorila. Ono što ostane mora se zaštititi, a pošto će očigledno biti rijedak rod, on mora biti prve klase, jer ljepotica će kao i svake godine imati najbolju cijenu.
Ovakvih drastičnih slučajeva ljepotice je rjeđe:
Najbolja, koja za koji dan ipak malo kasni za ljepoticom je bolje prošla. Šteta oko 20 - 30%. Na slici je namjerno oguljen plodić pri kontroli.
Stenlej je u precvjetavanju. Ne vidi se da ima mnogo uticaja mraza, ali vidjećemo šta će s njim biti i u kojoj mjeri.
Rodna, iz ne znam kog razloga ove godine kao da je malo ranije ušla u fazu precvjetavanja i na njoj je šteta oko 20% ali svakako će taj procenat dobro doći ako bude velike suše kao što najavljaju da se rasterete na vrijeme i izguraju sušu.