Šljiva

Ne prskam nista dok ne prodju mrazevi
Ne zna kako čovek da pogodi ako ga okisi tj svaki dan bude kise opasnost monilija pa kasno posle prskati... Dali mj djubrivo steampower za mraz... Ali ako bude veliki minus, uzaludno...
Pre 2 godine i ja sam video da plodić ne znači i da će ostati tj da oplodjen...

Opet moram da vas demantujem.

Čim se vidi zametnuti plod, znači da je bilo oplodnje, tj. oprašivanja, tj. da je polen dospeo na primarni ili sekundarni semeni zametak (na bilo koji način).

E sad da li će se javiti neki degerativni zamenutni plod, ili će zbog bilo kog razloga biljka odbaciti taj plod to je druga stvar...

Znači čim se vidi zametnuti plod onda je oplodnje tj. oprašivanja bilo...
Da se ogradim postoje slučajevi kad se počne formirati plod bez oprašivanja ali mislim da se to javlja kod oraha čini mi se i da se zove apomikis ili tako nešto slično....

Na ovo gledam kao na konstruktivnu diskusiju, ne udaram kontru nikome 😉

Koje sve šljive mogu da se razmnožavaju iz izdanaka ?
Imam neku sljivu od koje sam ranijih godina presadio par izdanaka I oni radjaju.Bude po neki plod,kuca mi je inace blizu reke pa gotovo uvek bude kasnih mrazeva i to je najveci razlog da nema nekog roda.
Znam da nije Ranjaca(Ranka), nije ni Madzarka,malo je krupnija od njih .
A ćale kaže da je ta sljiva Stenlej,a ja koliko sam ukapirao da su sve ove nove sorte Stenlej,Rodna,Lepotica kalemi ,pa mi nema logike da njihovi izdanci budu sljive?

Sicko sta kaze tvoje iskustvo koji minus mogu da izdrze kad precvetaju?
Iskreno i nemam mnogo iskustva sa izmrzavanjem....
Dosta zavisi od pozicije voćnjaka, kosina, dolina, blizina reke itd...
Kapiram da je do -2 podnošljiva šteta ako je i bude....
Isto smatram da je dobro pripremiti voćku biostimulatori itd da lakše prebrodi stres...
Ja imam jedan voćnjak tik uz Nišavu, doduše mlad je i nije izmrzo nikad, ako mi negde s*ebe najavlkeno zahladjenje tu će, ostali voćnjaci su mi na blagim kosinama, pa se možda provučem...

Opet moram da vas demantujem.

Čim se vidi zametnuti plod, znači da je bilo oplodnje, tj. oprašivanja, tj. da je polen dospeo na primarni ili sekundarni semeni zametak (na bilo koji način).

E sad da li će se javiti neki degerativni zamenutni plod, ili će zbog bilo kog razloga biljka odbaciti taj plod to je druga stvar...

Znači čim se vidi zametnuti plod onda je oplodnje tj. oprašivanja bilo...
Da se ogradim postoje slučajevi kad se počne formirati plod bez oprašivanja ali mislim da se to javlja kod oraha čini mi se i da se zove apomikis ili tako nešto slično....

Na ovo gledam kao na konstruktivnu diskusiju, ne udaram kontru nikome 😉
Ako ce mo da razmisljamo na taj nacin onda je sigurno oplodjeno tek kad vidis kospicu u plodicu.
Pogledaj plodice koji opadnu prilikom prirodne prorede plodova 90% njih nema kospicu sto znaci da nisu oplodjeni

Na ovo gledam kao na konstruktivnu diskusiju, ne udaram kontru nikom
Tu smo da razmenimo misljenja .Ako se ovo na mene odnosilo

Да ли гледате временску прогнозу? Ако остане ова најава за мраз да ли ћете припремити засаде за стресну ситуацију?
Читам по интернетима да је једна од препорука Trainer. Има ли неко искуства?

Ја ћу вероватно користити, имам мали број дрвета па ми се паковање од 100мл уклапа за један третман. А један ћу и после захлађења.

Шљивину осу ћу изгледа да ''тучем'' тек за два викенда. На крају је ово хладно време (про)одужило цветање.
Плус што имам доста разних сорти али ми се чини да су прошле године цветале све у исти мах...

Nazad
Vrh