Šljiva

Морао сам данас да прскам по блату у прецветавању. Без ветра, дивота за прскање, ал' блато до гуше. Инсеката, никаквих, ни за лек.
Кад сам већ био у елемнту опрскао и вишње у пуном цвету и трешње на 30%.

Морао сам данас да прскам по блату у прецветавању. Без ветра, дивота за прскање, ал' блато до гуше. Инсеката, никаквих, ни за лек.
Кад сам већ био у елемнту опрскао и вишње у пуном цвету и трешње на 30%.
Verovatno freziras zemlju medjuredno. Zato sam ja taj deo zatravnio i danas sam bez problema isprskao svo voce. Freziram samo u redu pipalicom.

Imam nekoliko stabala sljive za svoje potrebe pa sam ih pred vece kad ce pocet ova kisa sto je bila par dana oprskao protiv monilije a tek se pocela otvarat nije bila ocvala kao sad te pitam mozel sta skodit da sutra ponovim postupak ako ima potrebe?

Moze li se nesto dodati za mraz(aminokiseline ili drugo sta vec ide) kad se prska u precvetavanju(karika, metod i akord)? Tj da se pomesa sa ovom navedenom kombinacijom i da pomogne sledece nedelje. Verovatno cu do kraja nedelje... I kako bese nema osa kad je hladno i kisno?

Možeš, ja u sledećem tretmanu (pred kraj nedelje) idem sa:
-Cormax,
-Bormax,
-Bioflex, (po meni sad treba on jer pored uticaja na stres povoljno utiče i na uspesnošt oprašivanja, pa uz Bormax (njega sam išo i u bele balone) gledam da maksimalno pomognem u oprašivanju koje će ove godine sigurno biti otežano)
-Grom

Naglasiću da u ovoj fazi cvetanja prskam noću...

Faze su razne, imam i nekih 500kom i čačanske rane (precvetavanje), i jednu parcelu Stenlej koja je sigurno u precvetavanju, takva pozicija 350kom. Ove ostale su raznim fazama..
Tu ide za š. osu (mada generalno su nepovoljni uslovi za razvoj iste)...
A pošto se ide noću... onda...

Da predpostavimo da je ima mada je ja nisam jos video.Kako ce da ubije nocu sljivinu osu kada ona nije tu?

Писао сам већ да имам баш велики напад шљивине осе. И да само због тога третирам шљиве хемијом.
И чекам викенд кад опадну све латице и предвече... Остало ми је карике од прошле године па нећу да купујем... осим ако је проценим да је преостало мало...
Припремао сам неку замку за осе (не шљивине) у прошло рано пролеће... у сардину сам убацио мало воде и убацио у пластичну флашу... па додао мало карике... за осе је најважније да се униште женке матице с пролећа док не направе осе радилице... Имам велику навали и тих оса...

Da predpostavimo da je ima mada je ja nisam jos video.Kako ce da ubije nocu sljivinu osu kada ona nije tu?
A gde je? Njeno stanište je pored ostalog voćnjak, larva prezimljava u zemlji, imago je isto tu , odrasle jedinke takodje tu, pored osralog... Ne ide na spavanje nigde specijalno...
za sljivu je dovoljno jedno prskanje u cvetu za moniliniju,samo stenlej mora dva puta
Takodje se ne slažem, sve zavisi od uslova, pre svega padavina i temperature... Ne može se generalizovati.
Ova godina je baš kišna u fazi cvetanja.,

Ako joj je staniste u zemlji i u isto se povlaci u pred samo vece ,onda se ne moze ubiti kontaktnim insekticidom koji se primenjuje u vreme kada ona nije prisutna u vocnjaku na cvetu...

Ako joj je staniste u zemlji i u isto se povlaci u pred samo vece ,onda se ne moze ubiti kontaktnim insekticidom koji se primenjuje u vreme kada ona nije prisutna u vocnjaku na cvetu...
Baš sam ponovo za svaki slučaj proverio sa zaštitarom, odrasle jedinke š. ose noću ostaju na drvetu, ne povlače se nigde...
A i iz iskustva znam, već godinama radim noćne tretmane i onda ujutru po zemlji osica bude kolko hoćeš, kad ih ima ko prošle godine...

Elem baš sad obilazim voćnjake, oplodnja zadovoljavajuća, čak i odlična, biće duplih dosta koliko sam primetio...

Prvo da vidimo kako ce ovaj mraz preziveti od ponedeljka... Nego sad nesto razmisljam nisam video ose pri prskanju u cvetanju proslog utorka... Ciljam subotu za tretman u precvetavanju ali prvo da vidim kakva je situacija da li precvetale... U utorak prosli bile na 90 posto rascvetanih...

Nazad
Vrh