Šljiva

Meni je taj posao oko sljive da kazem hobi i naravno da nije primarni izvor zarade vec sporedni, inace, davno bih propao.
Bilo kako bilo, sta god da radis, logicno je da zaradis, ali poslednjih par godina ovo je katastrofa...
Ako ne skinu mrazevi, cena bude bas ponizavajuca!!
Slatko cu tu bastu povaditi, nesto sitno cu samo ostaviti da se ima domaca rakija.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ако би могао да ставиш неку фотографију шљиве, и плода, можда би неко знао. У мом крају поред црвењаче / ранке и маџарке, од самониклих постоје мислим још и шљива звана босанка (мало крупнија, овде ретка шљива), пандара (врло бујне крошње, порасте грдно дрво ако се не орезује, а сада практично изумрла сорта), и белошљива (нешто између џенерике и шљиве; није округла, дугуљаста је и ситна, а опет боје плода од светложуте до јаркоцрвене, зависи како који плод и зависи да ли је био изложен сунцу или се налазио у хладу — имам пар комада у свом шљивару, држали моји стари па сада и ја, наводно због опрашивања ваља и зато што као привлачи болести и штеточине, те тако штити друге шљиве, али ако су ме лагали лажем и ја). Постоји сигурно много врста самониклих, то би знали врв. профи воћари, а све контам да су природне шљиве такве, исто као и друге воћке, а ово са калемљењем су наше новотарије )
Ostavio sam fotografiju,odmah ispod te moje objave.
Ja sam u proslih godinu,dve u pokusaju da formiram neki vocnjak od ranke,videcemo kako ce da izgleda.Namerno sam uzimao sadnice izdanaka na vise strana,da bih uporedio kakve su razlike i sta ce se najbolje pokazati kod mene.Nisam uspeo Turgunje da nadjem,a imam Ranki sa vise strana,po par Belosljiva,Crnosljiva,Trnovaca,Moravki,Metlasa,jednu Šaricu.

Današnji obilazak
Stenlej 80~100% šteta (sem jednog voćnjaka gde je 50~60%)
Č.Rana 50~60% šteta

Da postoje voćarska udruženja da se proglasi el. nepogoda i traži neka pomoć ministarstva.
Mislim da smo normalna država...

Sicko sta vise stradalo, one sto cvetale ili sto nacisto precvetale? Ako si imao takve razlike u cvetanju u vocnjacima... Koliko otisla temperatura u minus? I kod mene verovatno tako... Za vikend cu idem da vidim al se ne nadam...

Poslednja izmena:
Iskreno nisam do sada čuo za tu šljivu,mozda ima još neki naziv za nju?
Verovatno ce kod mene u vicnjaku biti za zamenu neka ,na jesen,pa onda mogu da ubacim i nju i Turgunju ako ih nadjem do tada.
To je rana sorta, krupna plava , mislim da sluzi za oprasivanje i jelo, jer deda je ima dosta ranki i sljivca i samo jednu belosljivu, jos je u zivotu i samo jednu pancerku i obe su bile na krajevima mimo redova ovih u radu za rakiju.

Све измрзло... Пола сата сам тражио "плодић" који је зелен и тај једини је убушен од шљивине осе... Тучци црни... латице као спаљене... Цветови се "осипају" под прстима...
Нема смисла трошити ни аминокиселине ни хемију.

Више среће следеће године...

Ovaj ne vidi da je tako lose . Oko 15% otislo od proseka kada se sva voca saberu . Opasan matori i evo mu saveta da ode u penziju i da se vise ne oglasava .

Ovaj ne vidi da je tako lose . Oko 15% otislo od proseka kada se sva voca saberu . Opasan matori i evo mu saveta da ode u penziju i da se vise ne oglasava .
Čovek je budala i prevarant.

Код мене се шљива одржала. Топ тасте и Јојо су сорте. Оштећења су мизерна. Подножје Фрушке горе.
Имам неколико Топ тејста па ћу сутра да загледам.

Čovek je budala i prevarant.
Некако то не иде заједно. Ако је будала не може да буде преварант а ако је преварант онда је будала онај кога превари.

Ostavio sam fotografiju,odmah ispod te moje objave.
Ja sam u proslih godinu,dve u pokusaju da formiram neki vocnjak od ranke,videcemo kako ce da izgleda.Namerno sam uzimao sadnice izdanaka na vise strana,da bih uporedio kakve su razlike i sta ce se najbolje pokazati kod mene.Nisam uspeo Turgunje da nadjem,a imam Ranki sa vise strana,po par Belosljiva,Crnosljiva,Trnovaca,Moravki,Metlasa,jednu Šaricu.
Не види баба сине.
Свака част, мило ми је да чујем како неко гаји старе сорте. И то самоникле. Подршка од срца. Радујем се да чујем да има још људи који бирају те старе сорте. Придружујем се напорима, и ја откако сам почео да садим шљиве мислим нисам ниједну калемљену посадио.
Гледао сам слику, не бих знао рећи која је сорта у питању. А није ни чудо, потпуни сам лаик, све што о шљивама знам је да су добре за јело, још боље осушене, у пекмезу још и слађе, а најслађе у ракији. Фаворит — црвењача, звана и ранка.

Nazad
Vrh