uzunche
Član
Izleda da je tema ŠLJIVA stala kao i otkup šljive. Predao sam nešto manje od 250 kg čač.rane prve klase po 60 din i sada je stao otkup a ostalo još oko tone. Druga klasa išla po 40din. Kako ste prošli sa ranom?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kod mene je rana 50 din, kalibar 42+, sutra počinjem berbu, imam oko 1 hektar u 4. godiniIzleda da je tema ŠLJIVA stala kao i otkup šljive. Predao sam nešto manje od 250 kg čač.rane prve klase po 60 din i sada je stao otkup a ostalo još oko tone. Druga klasa išla po 40din. Kako ste prošli sa ranom?
Izleda da je tema ŠLJIVA stala kao i otkup šljive. Predao sam nešto manje od 250 kg čač.rane prve klase po 60 din i sada je stao otkup a ostalo još oko tone. Druga klasa išla po 40din. Kako ste prošli sa ranom?
U Donjoj Trnavi sam predao ali su prestali da otkupljuju, zvao sam i Udovice nekoliko brojeva niko ni tamo više ne kupuje osim na kvantašu ( komšija na kraju bio prisiljen da ostavi po 30 dinara). Moja je verovatno već danas prezrela za berbu sa peteljkom tako da ću za par dana početi za rakiju da skupljam. Ironija je da prvi put za 7 godina imam odličan prinos na ranoj ali da nemaš je gde prodati. Logika da se najviše isplati stenlej kod mene se sve više potvrđuje...gde si predavao, okolina topole ?
- - - - - - - - - -
cujem da je frka svuda za otkup rane
Stenlej je jos relativno sitan i zelen, ako je sljiva sad Krupna I obojena tj zrela onda je cacanka sigurno. Ako je plod bas oblik jajeta onda je Cacanka Rana a ako je Krupna I vise okrugla verovatno da je Lepotica.Uzeo prije nekoliko godina 4 sadnice cacanskih sorti , ovih dana jedna od cacanskih sorti rodila prvi puta, nisam do sada prskao od osice , pa nisu radjale iako su narasla stabla vec prilicno velika , plodovi (sljive) su velicine kao krupna kokosija jaja , jesu me zaj*** , da li je to stenlej ili .....
Trebalo je da ideš Signum, Bellis, Teldor, Switch, što se karence tiče. Što se džepa tiče, ispravno si postupio.Pazi da nije kasno Lepotica se već bere.
Meni je prošlu nedelju kad je bilo ono zadnje nevreme kroz šljivik malo prošarao grad, šteta oko 10~20%. Oprskao Pyrus~om odmah u ponedeljak, šljiva bila u prošaranoj fazi tek malo počela da plavi kontam ima vremena do berbe... Juče obišo šljivik jbte šljiva već za berbu a treba čekati do sledećeg ponedeljka zbog karence... upm.
Trebalo je da ideš Signum, Bellis, Teldor, Switch, što se karence tiče. Što se džepa tiče, ispravno si postupio.
Iskreno nisam je očekivao tako brzo tek negde posle 20.tog a sazrela je preko noći... za nedelju dana od tek malo prošarane do zrele, nisam pametan. Nego pitanje glasi imam par stotina kg opale zrele lepe šljive na zemlji, dali može ta šljiva da se upotrebi za rakiju ako karenca fungicida izlazi tek u sledeći ponedeljak, znači za 5~6 dana???
Ja imam 300 stabala Valjevke
Veoma sam zadovoljan njenim ucinkom
Plodovi su joj malo krupniji od Selekcionisane pozegace (Madzarke) i izdanacke madzarke
a nesto sitniji od Stenleja.
Tolerantna na sarku(zasada) a dosada nisam imao probleme sa monilijom
a za susenje je extra jer joj netrebaju aditivi za sjaj
Ja je inace crnogorcima prodajem pod extra krupnu i kvalitetnu madzarku (koju oni naj vise vole za radzu).