Brko, a ko kaze da je moras peci u avgustu? U normalnoj godini lepotica za kazan stize pocetkom avgusta, i nista joj ne fali da bude u kaci mesec i po dana(sem ako kaca nije direktno na suncu). Slazem se da nije isto peci rakiju u leto i u jesen, jer na prvom mestu tu sto peces u leto je od ranih sorti koje nemaju veliku kolicinu secera i samim tim slabije baca. Drugo, na vecoj spoljasnjoj temperaturi pri hladjenju destilata (poceo sam i ja da prodajem strucne izraze), odnosno rakije, dolazi do veceg pada procenta alkohola. Ali sve to se moze izbeci tako sto ces ispeci rakiju onda kada budes morao(ako komina pocne da tone il sta god) ili zeleo, a prepeci ces je kad umestis kazan za rodnu, il stenlej ko voli rakiju od stenleja. Dakle, za sve ima leka
Druze, verujem da si imao najbolju nameru, ali nikako nije tačno da se rakija može peći kad tebi odgovara već se to treba uraditi nakon završene fermentacije, što u slučaju vrenja u avgustu bude oko 15 dana. To se mora da se ne bi ozbiljnije narušio kvalitet rakije,(razlog je što su tada i dalje visoke temperature, a sudovi po pravilu nisu hermetički zatvoreni, mada čak i tim slučajevima gubitak kvaliteta postoji). Prepek se može raditi kasnije kad se uklopi pečenje sa drugim sortama. Meni lično ne smeta loženje kazana krajem avgusta, jer lepotica dobro uzri za rakiju početkom avgusta, kod mene. Ono što je za lepoticu bitno to je da daje bolju rakiju od stenleja, u klasi sa rodnom, ali daje dosta manje rakije, jer voće ima manje šećera jer se bere mesec dana ranije. Lepotica daje oko 7-8 litra na 65-68 stepeni, ako se sve što treba izdvoji i baci. Nisam doduše razumeo ovo sa gubitkom količine u zavisnosti od spoljašnje temperature,ali veruj mi to i ako postoji, bude zanemarljivo, a ja ga nisam ni primetio do sada. Bitno je da se tabarka hladi vodom koja nije tplija od 15-16 stepeni i da je ima dovoljno.