Šljiva

Grose felicija cveta ranije
Ljudi, niko da mi kaze koja to sorta moze biti da cveta pre čačanske rane,
ima jako krupne plave plodove. Prva mi je ona cvetala, sada je i precvetala sigurno,
dok predpsotavljam da mi čačanke sada se otvaraju, Videcu za vikend.

- - - - - - - - - -

Čekate li da se šljiva obrije kada radite insekticid u precvetavanju zbog ose,pošto sam čuo da osa dok se šljiva ne obrije nemoze prići plodiću i napraviti štetu

Upravo tako, ovo su dve najgore akt. materije za mešanje, svaka u svojoj grupi. Ako već koristite perfection, provereno može sa mankogalom, ali ga nikako ne stavljati više od preporučene doze, godinama sam koristio tu kombinaciju a potvrdili su mi i zaštitari iz BASF-a. A sa Captanom možete Afinex.

Upravo tako, ovo su dve najgore akt. materije za mešanje, svaka u svojoj grupi. Ako već koristite perfection, provereno može sa mankogalom, ali ga nikako ne stavljati više od preporučene doze, godinama sam koristio tu kombinaciju a potvrdili su mi i zaštitari iz BASF-a. A sa Captanom možete Afinex.
Ja uz Dimetoat mijesam Tebukonazol u precvjetavanju, a onda za 15 dana idem slavol prihranu preko lista i ubacim Mankozeb. Tako sam najsigurniji.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

ZA Vasovca

Obicno pise kada 60 % do 70 % krunicnih listica opadne.

Moje iskustvo je pokazalo da moze da otpadne i 90 % krunicnih listica i insekticid dobro resi problem sa sljivinom osom.

Inace provereno je dobar dimotat i nurele d ili konzul. Kod mene nisu omanuli nikada za osicu. Tada stavis i neku fungicid , ja najcesce stavljam mankogal.

I posto tada prskam i jabuke. Onda za jabuke ubacim i neko sistemicno sredstvo za pepelnicu.

I sa tim prskam i kruske i visnje , posto njih imama samo par komada.

- - - - - - - - - -

Ja koliko znam jedina sorta koja je ranija od cacanske rane je RUTGERSTETER

Hvala Trebava, sada cu da pratim kada bude plod i da vidim da li se podudra sa opisom.

@ben roj, Imam i Ja nešto što je kupljeno kao neka rana Šljiva, zrela je početkom Jula, (slike su napravljene 06.07.2017.godine), i odlična je za jelo, dosta je krupna i izgleda kao na slikama, da li su i tvoje takve?

Koliko sam naučio na forumu početkom jula stiže čačanska rana a krajem jula čačanska lepotica. Pre čačanske rane stiže na rod rutgetšteter. Krajem avgusta stiže stenlej a malo ranije čačanska rodna. Grose de felicija u stiže u septembru.
Sve zavisi takođe i od položaja zasada i nadmorske visine i od toga kakva je godina (malo uticaja).
Kolega šljivar je čini mi se veoma dobro opisao kada stižu na rod, kakakav je rod i plod kod nekoliko sorti pa se to može pronaći i pogledati....

Ljudi zar je moguce da Nurelle D koristite u precvetavanju? To je Zesce otrovan i zajeban insekticid!

NurelleD koristim samo ako se pojavi najezda gubara, jedne godine sam ga koristio u tu svrhu, inace u precvetavanju nikako...

- - - - - - - - - -

Samo insekticid ili još nešto?

Ako su kise i vlaga stavljam i funglicid.

@Gorski Car, Ako su kise i vlaga stavljam i funglicid

Sada je suvo, da li se može uštedeti na fungicidu :) ili da se ipak pored insekticidida stavi i fungicid?

Akord plus Dimetogal.
Isprskao jutros u pola osam cacanku ranu u punom cvetu ovom kombbinacijom.
U deset sati latice dobile braon boju plodici crni na vrhu.
Zalosno izgleda sljivik.

Jel zna neko mozda razlog?

Da li si lepo oprao prskalicu od prosli put i da li si napravio lepu koncentraciju? Jedan moj deda prskao totalom dvoriste i nije opro kantu pa se posvadjao sa komsijama jer su mu unistili vinovu lozu?

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Prskao sinoc kupine cipkordom i kuprozinom, oprao prskalicu i jutros isprskao sljive.
100 mililitara akorda i 80 mililitara dimetogala na 80 litara vode.

Prskao sinoc kupine cipkordom i kuprozinom, oprao prskalicu i jutros isprskao sljive.
100 mililitara akorda i 80 mililitara dimetogala na 80 litara vode.
Jaka doza, na 100 litara vode ide 75ml Akorda a 100ml Dimetogala.
Ja godinama radim tu kombinaciju i nisam nikada imao taj problem. Druga stvar vidim da si napisao u punom cvatu, to se prijatelju nikada ne radi jer trujes pcele, bez kojih nebi imao ni jedne sljive. Nije mi jasno sto ljudi toliko zure sa insekticidom.

@ben roj, Imam i Ja nešto što je kupljeno kao neka rana Šljiva, zrela je početkom Jula, (slike su napravljene 06.07.2017.godine), i odlična je za jelo, dosta je krupna i izgleda kao na slikama, da li su i tvoje takve?

Jeste tolike su.
Sada cu jos vise da obartim paynju kada rodi. Slikacu , ali jebiga ne umem da postvim sliku.
Do tada cu naucitit.
Sada je skro precvetala, dok je rodna tek sada u punom cvetu i madzarka ( imama jednu bar su mi je tako prodadali).

- - - - - - - - - -

Ljudi zar je moguce da Nurelle D koristite u precvetavanju?

Pa koristim, cak mislim i da ga preporucuju, strucniji ljudi bar od mene.

Nazad
Vrh