Šljiva

Te su sadnice tu već 3 godine, vidio sam ja to i prije al reko možda je samo na jednoj i nju izvadim a sad sam još jednu izvadio da vidim ima li, kad ono ima i na njoj. Što znači da je na svim sadnicama od tog rasadničara što sam kupio. Sad ću ih sve povaditi i vjerovatno jedno metar pomjeriti i tu saditi. A u one rupe gdje su bile kontam da stavim kreča, da to malo dezinfikujem.
Nije mi žao sadnica nego mi žao 3 godine i što mi se zemlja zarazila.

Hvala svima na savjetima. Napravićemo mali ogled pa ćemo vidjeti šta će biti za 3 godine. Pozdrav. :ppozdrav:

Da li je neko kupovao iz rasadnika sadnice ranke ( zovu je i šumadijska ako sam dobro shvatio ). Da li su one kalemljene na dzenariku. I kakva su mu iskustva.

Za Šljivara
Pošto se često u praksi susrećemo sa ptričom čačanskoj ranoj i čačanskoj najboljoj , a korisno bi bilo da se i o njima napiše kao za č lepoticu i č rodnu,
i onda bi se imala slika o najčešćim čačanskim sortama.

Da li je neko čuo i zna više o šljivi koja se naziva pancerka.

Čačanska Rana je jedna od najkvalitetnih ranih šljiva. Bujnija je od Stenlia, rodnost je dosta solidna uz pomotehniku i pravilnu rezidbu može se lako formirati i obezbjediti stabilan rod. Mane su joj mora se brati u više navrata, jer ne sazrjeva istovremeno. Takođe osjetljiva je na mraz. Moraju se obezbjediti oprašivači, preporuka Stenli. Sve u svemu nije loša sorta, ako imate dobar lokalitet i narvano cijena ploda je uvjek jako visoka koja pokriva sve.

Čačansak Najbolja je sorta koja je veoma bujna i ne može se lako obuzdati. Moraju se formirati velika stabla ako hoćete da vam rađa. Drugi problem kod ove šljive je oplodnja odnosno period nakon zametanja ploda. Znači kad se oplodi kad je plod veličine zrna pšenice i veći, ako naiđe hladno vrijeme, plodovi samo požute i opadju. Tad se mora izvesti bar 2-3 tretmana nekim biostimulatorima (npr drin) da bi se to ublažilo na neku prihvatljivu mjeru. Inače sleti sva sa stabla. Moraju se uraditi dve zelene rezidbe, jedna tamo u junu, druga posle berbe ako hoćete rod za iduću godinu. Ne treba je saditi nikako u plodno zemljište onda samo raste i nigdje ploda. Poznanik je posadio nekih 50-tak komada na šljunkovito i lako prpusno zemljište u razmaku 4x2m. Kad gledate stabla nikad nebiste rekli da je to Č. Najbolja. Tu uopšte nije bujna, rekli bi nešto između Ljepotice i Stenlia. Takođe tu rađa redovno i obilno. Nisam nigdje sreo da bolje izgleda. Pošto je tu šljunak ima navodnjavanje KPK. Stablo veoma vitalno i zdravo treba birati lošija i plića zemljišta, a pažnju posvetiti malo više foliarnoj ishrani. Inače je jako krupna i prodajna stona šljiva.

Sljivar zahvaljujem.
Kod mene u selu su najpopularnije cacanska rana i rodna.
Iz svega potvrdjuje mi se ranije misljenje da je lepotica optimalna.

Inace vidim da dosta stenlej afirmises, ali kod mene u selu
nekada su sadili stenlej ali su prestali. I zasade stenlej zamenili.

Na nekoliko mesta sam video da zasadjuju stare rakolidzijske sorte sljivac i ranku.

za BEN ROJA Ne promovise on Stenlej vec ti daje informaciju koja je sljiva broj 1 i bolje sljive od Stenlija nema a rekao je i koje su sve prednosti te sorte i zasto saditi bas nju i to ti je mnogo vazna informacija ako budes dizao sljivar.Nece danas svako da ti da informaciju a cuo sam raznorazne komentare za tu sljivu te prevazidjena te ima slabu cenu te nije rakijaska a svako od njih kada bi dizao nov zasad stavio bi je ponovo.70 posto rakije u Srbiji ti je od Stenleja mozda i 80 posto to ti odgovorno tvrdim a ja sam jedan od retkih ovde koji ima Cacansku rodnu na pijaci a prepun je pijac Stenleja zemlji tesko naravno ako pitas javno svi ce ti reci od Madzarke od ranke od Valjevke od rodne a pitaj u Trsteniku sta se prodaje od sadnog materijala STENLEY JE DEVOJKA ZA SVE I VEROVATNO I NAJSIGURNIJA PRODAJA I ZA SUSENJE I ZA RAKIJU I ZA CUVANJE U HLADNJACI I VIZUELNO MOCAN slusaj starije i ne boj se

mornar
ben roj

Upravo tako pored svih svojih "mana" Stenlej je za sada naj stabilnija sorta, znači ako hoćeš da imaš šljivu svake godine standardnog kvaliteta i u vreme kada je ovde po navici šljiva aktuelna onda Stenlej. Ja sam ga sadio tek ovu jesen a imam mlad zasad Lepotice koja je isto šljiva za pohvalu ali iako je ekstra šljiva za rakiju i pekmeze zri u trenutku kada niko o tome i ne rezmišlja znači prodaja isključivo za konzum, ako iz nekog razloga neode za konzum teže ju je prodati za preradu.

Mladi vocar
Neka budu korisne :ppozdrav:

Ljudi, razmišljate malo i svojom glavom.
Sve, ama baš sve, mora da se uklapa u elementarnu logiku, ako je neki "savet" van toga debelo ga treba,makar, proveriti.
Ovo prićam iz najbolje namere, bez ikakvih pretenzija da bilo koga u bilo šta ubeđujem.
Naravno, mislim na glupst da je rešenje za neku sortu saditi je u siromašno zemljište.
Zbog takve gluposti se, naravno, pada na ispitu odmah, a i takav bisar bi se godinama prepričavao.
Ovde, vidim, i takve idiotarije prolaze.
Ali ako postoji primer "poznanika" to je druga stvar :)))

Neko je pitao za Stenli na kemnitom zemljištu. Ja imam u voćnjaku 2 mesta od po 10-tak ari gde ima sitnog kamena, ali je ipak zasađena šljiva ( Stenli), međutim jedva sam je iščupao da krene. Prve 3 godine sam je često podsađivao, prirasti su bili slabi, dodavao sam stajnjak, mučio se i sad je konačno izašla iz gov,,na, medjutim kaska i kasni za ostalim.
za Šljivar@, da li Drin aminokiseline mogu da pomognu prilikom naknadnog opadanja lepotice posle zametanja kad se svake godine proređuje, pošto si naveo da pomaže kod najbolje. U svakom slučaju svejedno je koje su aminokiseline, sadmo da nisu one jeftine (slabe tj. sa malom koncentracijom).

Mormar i Marceta

U redu, navedene su prednosi i mane objektivno svih sorti sljiva.
Prihvatam po opstem misljenju stenlej je ekonomski ponajbolja.
I ok, moje je pisanje subjektivno, priznajem. Meni se stenlej
ne svidja za jelo. I slazem se to ne znaci da nije ekonomaki isplativa.

Nadam se da smo se razumeli sada.

Stanley prvi snijeg posle sadnje
03febb4e42eb7af8575635b2604b3a46.jpg

Čačanska Rana je jedna od najkvalitetnih ranih šljiva. Bujnija je od Stenlia, rodnost je dosta solidna uz pomotehniku i pravilnu rezidbu može se lako formirati i obezbjediti stabilan rod. Mane su joj mora se brati u više navrata, jer ne sazrjeva istovremeno. Takođe osjetljiva je na mraz. Moraju se obezbjediti oprašivači, preporuka Stenli. Sve u svemu nije loša sorta, ako imate dobar lokalitet i narvano cijena ploda je uvjek jako visoka koja pokriva sve.

Čačansak Najbolja je sorta koja je veoma bujna i ne može se lako obuzdati. Moraju se formirati velika stabla ako hoćete da vam rađa. Drugi problem kod ove šljive je oplodnja odnosno period nakon zametanja ploda. Znači kad se oplodi kad je plod veličine zrna pšenice i veći, ako naiđe hladno vrijeme, plodovi samo požute i opadju. Tad se mora izvesti bar 2-3 tretmana nekim biostimulatorima (npr drin) da bi se to ublažilo na neku prihvatljivu mjeru. Inače sleti sva sa stabla. Moraju se uraditi dve zelene rezidbe, jedna tamo u junu, druga posle berbe ako hoćete rod za iduću godinu. Ne treba je saditi nikako u plodno zemljište onda samo raste i nigdje ploda. Poznanik je posadio nekih 50-tak komada na šljunkovito i lako prpusno zemljište u razmaku 4x2m. Kad gledate stabla nikad nebiste rekli da je to Č. Najbolja. Tu uopšte nije bujna, rekli bi nešto između Ljepotice i Stenlia. Takođe tu rađa redovno i obilno. Nisam nigdje sreo da bolje izgleda. Pošto je tu šljunak ima navodnjavanje KPK. Stablo veoma vitalno i zdravo treba birati lošija i plića zemljišta, a pažnju posvetiti malo više foliarnoj ishrani. Inače je jako krupna i prodajna stona šljiva.
Sljivar, bas ti stoji ovo ime. Samo ti pisi, bez obzira na komentare. Mislim da ovde na forumu, niko ne zna vise o sljivi od tebe. Igrom slucaja imam cacansku najbolju i lepoticu jednu pored druge, najbolja je duplo veca od lepotice, nikad azot nisu videle, a od nje se nikad nisam najeo, jer ne prskam, od lepotice sam najvise ubrao. A to sto si rekao za siromasnija zemljista, verovatno nisi mislio na jalova, nego na zemljista siromasnija azotom, pa onda ona ne gura u vegetativni deo, nego uz adekvatnu prihranu fosforom i kalijumom dobro plodonosi.
Neko je unazad pitao za sljive top selekcije, evo ima opis koji je sljivar dao, http://poljoinfo.com/showthread.php?636-Šljiva/page232

za alexbundalo@, vidim da u podnozju novog vocnjaka imas neki bazen sa vodom, sto je za svaku pohvalu. Mozes li malo pribliznije da opises kako si ga radio, cime si ga zastirao, da li isparava u proleće ili na leto, ako ti nije problem,

Nazad
Vrh