Šljiva

Ja bih da promenimo temu pocecu da sanjam ove nase hemicare kako me jure sa gas maskama,nego pitanje za VASOVCA jel ima iko u Cacku ove nove sorte sljiva ,mene licno zanima kako izgleda TIMOCANKA a siguran sam da mora da bude dobra s obzirom da su roditelji kalifornijska i stenli i sta se prica za ove sorte NADA ,KRINA,PLAVA POZNA jeli to krenulo i jesi video na rodu nesto od ovih sorti jer carapani su nudili samo timocanku ovo ostalo je prodavao jedino institut

Iskreno izbegavamo bilo kakvu hemiju, sto je vise moguce. Mislim da svi razumemo i da smo svi svesni kakvo je njeno dejstvo, samo neko ima malo vise savesti neko ne, a nekada ju je opet nemoguce izbeci. Ovo totalom smo hteli i prosle godine zbog nedostatka vremena, ali smo odustali od toga, tako ce biti i sada. Prica li se jos negde o otkupu?

PITANJE ZA TALETA242 Druze dobro ti nama dosao na sajt druzenje ce biti kvalitetno videces ,primetio sam na Hrvatskim vocnim rasadnicima da vam je sadni materijal dosta skup jer ako se ne varam 1 euro bi trebao da bude 7 kuna i vidim da preovladjuje kao i u Bugarskoj i Makedoniji CACANSKI sadni materijal .Reci mi sta si najvise sadio i gde ti se nalazi sljivar u kom rejonu a posle bi te pitao gde plasirate sljivu i po kojoj ceni VELIKI POZZ

Ovo je bas interesantno pitanje, kolika je cena, da li se preradjuje itd

Sent from my Lenovo S1a40 using Tapatalk

PITANJE ZA TALETA242 Druze dobro ti nama dosao na sajt druzenje ce biti kvalitetno videces ,primetio sam na Hrvatskim vocnim rasadnicima da vam je sadni materijal dosta skup jer ako se ne varam 1 euro bi trebao da bude 7 kuna i vidim da preovladjuje kao i u Bugarskoj i Makedoniji CACANSKI sadni materijal .Reci mi sta si najvise sadio i gde ti se nalazi sljivar u kom rejonu a posle bi te pitao gde plasirate sljivu i po kojoj ceni VELIKI POZZ

Da, tecaj je 1 eur je oko 7.5kn.
Ja nisam sadio taj sljivar. Sadila je neka firma u Decembru 2009. Sadnice su kupovali po oko 3 eur, cca 5000 kom.
Kupio sam taj sljivar prosle godinu u 8 mjesecu. Bio je dosta losem stanju, par godina se nije radilo bas nista. Bilo je vec i trnja i grmlja izmedu sljiva.
Razmak zadnje 4m x 2.5m. Od tih 5000 kom sad je ostalo cca 2500. Dio je bio posaden na kiselom zemljistu, dio je unistila divljac i dio se posusila plemka i izrastao je divljak. Sljivar je u baniji, na cca 190m, pa lagani pad do 170m, juzna strana.

Sto se tice sorti ima: ljepotica, najbolja i rodna kolko sam primjetio. Nisam dobio tocan popis sorti, vec gledam deklaraciju kad nadem na kojoj sljivi.

I za sad ne plasiram nista, ove godine je jedna sorta imala nesto sljiva. Ali je mraz 21.4. sve porusio. Sljedece godine cu palit gume, grmlje, piljevinu, panjeve, ...

Можда ми је стигао неки вирус са јабуке или је недостатак нечега. Има на једној грани, а на другим нема ништа. Ову грану сам осјекао па ћу видјети хоће ли се појавити даље. Шаренило је другачије него код пожегаче, а ово је шљива бјелица, младо стабло.

Mislim da nije sarka, sarka je malo izrazenija svjetijih i krupnijih fleka, i obicno se manifestuje na cijelom stablu.
Kad stignem postavit cu par slika iz prve ruke heehehehehhe... ja je imam na par stabala cacnke rodne, al uz dobru njegu stabla i prihranu na plodu nema razlike u odnosu na zdravu. Naravno vizuelne, e sada sto se tice sastava suve materije i ostalo to ne znam. Pozzz....

Ajd' da pitam ponovo. Kada tretirate protiv šljivinog smotavca?

Nisam baš mnogo zagledao ali nisam ni primetio da ima ubušenja i karakteristične pojave smole na plodu.
Na Pis Vojvodina piše da je let šljivinog smotavca u Smederevu primećen još u maju.

http://www.pisvojvodina.com/RegionSD/default.aspx

Ima još mesec dana do sazrevanja čačanske lepotice (oko 1 jula prošle godine). Pa dok prođe karenca....

Da li mozda znate sta je ovo danas nadjoh na jednoj mojoj sljivi.
c50949b3d0a332a6d91ae083af29cc8f.jpg

Nazad
Vrh