Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
jer dosta puta se desava da ih u podunavlju ili Sumadiji izlazu kada im daju kalem grancice i onda on misli da kalemi jedno a ono ispadne drugo po se napravi karambol sve ostalo na vrhunskom nivou
Isprskao juce sljivu sistemicnim fungicidom Alijansa, nekih 5 sati nakon toga pala je kisa, da li je to dovoljno vremena da biljka usvoji?
Zabranjeno je koristiti sistemike za plemenjaču u šljivi. Dovoljno je samo da si išao sam Mankozeb.
po struci sam zastitar bilja i obradjujem 7 ha voca,radim 14 godina u poljoapoteci,i naslusao sam se mnogo gluposti,od trazenja umesto piliranog -depilirano seme,sadnica africke sljive, kromprira miladina umesto aladina,trazenja muslimana umesto mospilana i tako dalje......ali ovo jos nisam cuo da sistemik se ne koristi za plameljacu sljive.
Zaštita šljive [21.04.2016]
Šljiva
Tokom vikenda se očekuje stvaranje uslova za infekcije od prouzrokovača šupljikavosti lista (Stigmina carpophylla). Preporuka je da se što pre uradi tretman sa Dithane0,3% ili Mankosav 80 0,2% ili Merpan 50 0.3% i slično. Ako pre tretmana list bude vlažan duže od 10 sati dodati i Folicur 250 EW 0,1% ili Orius 0,1% ili Scooter ili Different ili Score 0,03%.
U svim regionima osim severa Vojvodine je počeo let šljivinog smotavca, ali za sada ne treba raditi tretmane.
U ovoj fazi razvoja šljive obratiti posebnu pažnju na podešenost atomizera (krupnoća kapljica, jačina i količina vazduha/vetra). Optimalni je da kapi budu što sitnije, a vazdušno strujanje umereno. Takođe izbegavati primenu bilo kakvih folijarnih hraniva, a pogotovo na bazi aminokiselina. Svi gore nabrojani faktori mogu dovesti do pojave mikropukotina na plodovima, koje će se kasnije manifestovati kao kraste (vidi sliku).
Evo i link orginalne poruke http://www.agroupozorenje.rs/news.php?news_id=1309&archived=no.
su nesistemici, kontakti fungicidi i namjenjeni su za suzbijanje plemenjače, rđe i dr."Dithane0,3% ili Mankosav 80 0,2% ili Merpan"
su sistemici, ali nisu namjenjeni za suzbijanje plemenjače već za moniliju, botritis i dr."Folicur 250 EW 0,1% ili Orius 0,1% ili Scooter ili Different ili Score 0,03%"
Nisam imao tu informaciju da je zabranjeno, kupio sam Alijansu jer sam je koristio i za krompir, a sljivu imam 15-ak komada...Molim te da mi objasnis zasto je zabranjen sistemicni fungicid za plamenjacu, i je li to regulisano konkretno nekim Zakonom, Pravilnikom i sl...?Zabranjeno je koristiti sistemike za plemenjaču u šljivi. Dovoljno je samo da si išao sam Mankozeb.
Ako si zaštitar i ako si toliko pametan. napiši mi samo jedan preparat koji je sistemik (ako postoji), da je registrovan u šljivi, a da je za plemenjaču, odnosno da ima registraciju za korištenje u šljivi. Kratko i jasno.
Nisam imao tu informaciju da je zabranjeno, kupio sam Alijansu jer sam je koristio i za krompir, a sljivu imam 15-ak komada...Molim te da mi objasnis zasto je zabranjen sistemicni fungicid za plamenjacu, i je li to regulisano konkretno nekim Zakonom, Pravilnikom i sl...?
druze vidim da si amater tako da nemam komentar na tvoje gluposti,da bi se nesto koristilo za sljivu ne mora da bude registrovano za sljivu ,na 90 posto preparata ako malo procitas videces da su registrovani za vinovu lozu jer je proces registracije najlaksi i najeftiniji.