Lacin
Član
Za rakiju moguce oko 10 dinara,a za susaru uvek bolja cena,prosle godine je za konzum isao stenlej kao lud,rusi su je kupovali a i danas su mi rekli da ce je uzimati.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Gde su sada oni ljudi sto zagovaraju gustu sadnju i silna ulaganja oko sljive. Da ih pitam koliko im je ovogodisnja proizvodna cena sljive po kilu. I koliko im ostaje zarada na ovu bagatelnu cenu???
Kod nas je prosle godine stenlej bio 30 dinara za susaru a ove godine se nesto najavljuje oko 15-20 dinara sto je po meni odlicno,3 dinara berba i to je ok.Prosle godine je lepotica u mom kraju bila jeftinija od stenleja,totalno ne interesantna roba,zasto neznam.Ove godine je bolja situacija.
Ali, to je samo manji dio problema. Ponovo imam susenja koja pocinju od aprila i traju do danas. Preko 100 komada i to sljiva koje ulaze u petu godinu. Radi se o potkornjaku.
Ovo je slika od prije 2 dana. N a nekim stablima ima po 5-6 ubusenja, a kada se ta ubusenje raskopa, unutra bude po nekoliko komada. Cak sam ih vidjao i po granama.
Treba da oberemo tokom sledece nedelje i onda planiram da idem sa insekticidom nekoliko puta jacom koncentracijom (npr Perfektion) da okupam stablo do 1m visine.
Inace, sljiva koja je izdrzala do sada je jako krupna, najkrupnija do sada. Tome je mozda doprinelo i bacanje krecnjaka prosle godine. Bilo je nekoliko ljudi koji kupuju i odusevljeni su krupnocom, ali dzaba kada je sve izudarano.
Eto, izjadah se, a sada odoh da ispravljam sljive koje su vjetar i kisa zajednickim snagama ponaginjali
Kod nas Lepotica 18din, treba vec sledece nedelje da se prijavljuje za gajbe ko hoce.
Onome ko stiti samo od monlije pokosi pred branje i bere, taj je sa cenom od 20din na konju... Znam ljude koji su prosle godine prodavali Stenlej koji nije sticen uopste, po 25din...
Prodata je suva sljiva,sve otislo za rusiju.
Da prodao sam presnu.Znam da nece doci. Mentalitet naseg naroda je takav da mu je bitno da OVOG TRENUTKA uzme novac na prevaru, makar nikad vise ne uzeo ni dinara. Zbog takvih budala ispasta veliki broj postenih.
Znaci predao si sljivu u A-granu, presnu, koliko sam shvatio, a ne suvu?
Da prodao sam presnu.
Zato otkupljivaci bilo kojeg voca obelezavaju cija je roba. A ti koji razmisljaju da uzmu novac sada i odmah sve ih je manje, jer niko nece sa njima da radi. Kada jednom podvalis procujes se i onda i otkupljivac sa kojim nisi nikada radio vec ima informaciju kakav si. Kao sto mi vocari sa jednog terena se svi znamo, tako i otkupljivaci se znaju.
Mada posle nekoliko godini i proizvodjaci i otkupljivaci se upoznaju pa postajemo happy family
http://fotkica.com/slike.php?slika=1_133548889_IMG_3649.jpg
У Немачкој шљива лепотица,Мађарска,1,49Еура/кг,квалитет видите сами.