Vocari, ima li susenje sljive ?
Kod mene se pojavljuje na nekoliko mjesta na Lepotici. Do sada se osusilo nekoliko grana, ali mi se cini da nece tu stati.
Slicno kao prosle godine,a li se nadam da nece biti u tolikoj mjeri.
Da se malo osvrnomo na sortu Č. Ljepotica i njeno prijevremeno sušenje. Iznjeću neke moje zaključke i iskustva. Osnovni problem je bakterija pseudomonas koja prouzrokuje sušenje. Kako se boriti i zašto se negdje suši negdje ne. Moj jedni zaključak, možda ću biti malo predirektan, ali moje iskustvo i stanje na terenu mi ukazuje samo na to. Ne na jednom mjestu negdje svugdje. Problem leži u zemljištu odnosno njenom tipu, a bakterija samo uradi svoj posao, jer su stabla već načeta. Gdje god je malo vlažnije i nepropusno tlo, tu dolazi do problema. Nebitno da li se radi na nagibu ili ravnici. Jednostavno zemljšta koja nisu dovoljno propustljiva ili imaju ispod glineni sloj. Još ako se samo malo zadržava voda tu je katastrofa. Evo navesću par primera, baš u mojoj blizini gdje je zemljište plitko tj ispod nekih 40-50 cm počinju pjesak i šljunak. Tu je fenomenalna, kondiciono odlično izgleda, kora nigdje nije popucala, za 10-tak godina sušenja je bilo možda 0,2%. Sad od domaćina do domaćina, neki uglavnom urade 2 prskanja zimsko-proljetno i u precvjetavanju. Jedni zapušteni, drugi ko pod špagu, redovno štićeni neki sa navodnjavanjem neki ne, ali nigdje se ne suši. Takođa i ja imam na takvom zimljištu gdje mi je rasadnik, posađeno nekih 30-tak komada i to na 1m razmaka prvenstvno radi uzimanja kalem grančica. Tu se reže ostro da izbijaja što više mladara i za 12 godina nijedna se nije osušila. Dok u brdu gdje mi je voćnjak tu je bilo na jednom djelu problema i to samo na krajvima redova. Tu ne leži voda, zemljišta je baš plodno, ali uvjek malo vlažno. Ostale sorte tu su ekstra. Samo se Ljepotica sva osušila, do poslednje.
Skoro sam bio u jednom zasadu oko 13 hektara 7-8 godina, zemljište je u razgovoru sa vlasnikom glinovito, uvjek pomalo vlažno odlčno čuva vlagu, blaga padina. U zasadu ima posađeno 12 sorti, sve redovno održavanao. Ove godine tj prije nikih 15-20 dana povadio je svu Ljepoticu i Č. Najbolju. Ljpoticu zbog sušenja i propadanja, a Najbolju zbog prebujnosti i nerodnosti. Ostale sorte izgledju sasvim OK i on kaža da je prezadovoljan. Opet na drugoj strani kod poznanika ima 4 hetktara od toka 2,5 Ljepotica ostalo Rodna i nešto sitno Stenli, uopšte nema sušenja, zasad je nekih 10-tak godina. Tu je zemljište kako on kaže pjeskovito, prahuljasto ali duboko. Kaže da mora zalijevti u sušnim periodima.
Takođe ima toga još dosta primjera, bar mene samo navodi na to. Pogotovo u malo vlažnijim godinama. Zato prlikom sadnje treba birati samo gdje to teren dopušta, jer je jako rodna i prodajna šljiva. Neki kažu treba visoko kalemljenje, 2-3 tretmana bakra u jesen, zbog pseudomanasa, krečenje 2 puta, manje đubra da ne puca kora, a samim tim i ulazak bakterije u stablo. Sve samo to već oprobali i nije dalo značajne rezultate, ako je bilo na vlažnom terenu.
To je neko moje iskustvo i zaključci, nadam se da će i ostale kolege iznjeti svoje mišljenje u vezi zemljišta i Ljepotice.
Edit:
Pretpostavljam da je potkornjak.
Potkornjak je samo posledica loše kondicije stabala, on bira loša i izmorena stabla.
Kad smo već kod njega, juče je uhvaćen prvi u klopku, tako da kroz nekih 4-5 dana očekujem maksimalan let potkornjka. Tako da bi tamo pred vikend moglo se ići da se suzbije bar prva generacija.