Šljiva

Je li neko radio sljivu sa Star 80 protiv plamenjace i insekticidom Boxer 200 sl ...to sam dobio danas u apoteci i receno mi je da se mogu mijesati zajedno.

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

Ničim nisam tretirao šljive u cvjetanju, a već se naziru plodovi (vrlo malo latica ostalo ).
Da li sam zakasnio sa tretmanom za moniliju i šljivinu osu ?
Radi se o Čačanki Rodnoj, odnosno sa čime da pršćem šljive sutra?

Jel ima neko predlog sta da uradim sa ovom sljivom? posadjena je na jesen 2014.god samo jednu granu pustila, rovasio sam ispod pupoljke ali nikako da se pokrenu...

хајде напишите ваш план пролећног ђубрења,ја сам пре неки дан бацио kan 500г по стаблу,у мају сам планирао опет мању количину.

Jel ima neko predlog sta da uradim sa ovom sljivom? posadjena je na jesen 2014.god samo jednu granu pustila, rovasio sam ispod pupoljke ali nikako da se pokrenu...

Ocigledno da je sadnica imala samo jedan jedini zdrav pupoljak, tu je i krenula. Rovasenje kod sljive nije bas uspesno! Slabo napreduje jer je posadjena u tvrdu ledinu, uzmi asov obriljaj jedan kvadrat oko nje, nadjubri dobro stajnjakom, da vidis kako ce da raste.
Ja bi skratio tu granu, ostavio bi samo 4 donja pupoljka iz kojih bi se razvile ramene grane!

- - - - - - - - - -

хајде напишите ваш план пролећног ђубрења,ја сам пре неки дан бацио kan 500г по стаблу,у мају сам планирао опет мању количину.

S obzirom da sam u jesen zaorao dobru kolicinu kvalitetnog govedjeg stajnjaka i zimus bacio npk 6-12-24 oko 250g po stablu. Smanjio sam prolecne djubrenje, bacio sam pre 20tak dana SAN i KAN oko 250-300g po stablu, pred kraj Aprila cu da bacim jos po 250g KAN...

U šlivi je korišćen bor mah 20 dva puta u balonima i u punom cvetu. mada neverujem da je do toga
Tako je i kod mene u kajsiji ove godine. To je zato sto smo koristili BM 86. Jos neki koji su ga koristili su to primetili. A tako je bilo i kod mene pre 2 godine kad sam ga isto koristio.
Sad koliko je to dobro to je druga prica.

Dvojanke su isključivo produkt problema kod oprašivanja tj. zametanja, ali ne bih rekao da Bor i Bm 86 izazivaju tu pojavu. Ja recimo Bor koristim svake godine, BM86 sam koristio samo prošle, i baš prošle nisam imao dvojanke. Jednostavno neke godine ih ima puno kod mene, i to su one godine sa obilnom rodom, dok kod prosečnih godina imam manje. Više ih imam na lepotici nego na stenleju. Naravno, kao što Gorski reče, sad mogu samo u rakiju ili u pekmez. Za konzum ih neće, a za sušenje su prava katastrofa kad izađu iz sušare. Po neka može da prođe u sušari ali da se nikako ne razdvaja jer se posle mnogo primećuje bela koska u crnoj suvoj šljivi.

Vocari, ima li susenje sljive ?
Kod mene se pojavljuje na nekoliko mjesta na Lepotici. Do sada se osusilo nekoliko grana, ali mi se cini da nece tu stati.
Slicno kao prosle godine,a li se nadam da nece biti u tolikoj mjeri.

c18f358457b0d0963cea4e99ae457159.jpg

Ja sam prskao insekticidom i kroz 2 dana pojavilo se nekoliko ovih ...jesu li ove opasne za sljivu ...

Sent from my LG-H420 using Tapatalk

U šlivi je korišćen bor mah 20 dva puta u balonima i u punom cvetu. mada neverujem da je do toga

Nije to do Bora, pre ce biti da je nesto drugo problem! Kod mene na Cacanskoj Lepotici nikad vise duplih plodova nego ove godine, a nikad nisu prskane borom. Zagledao sam i Č. Rodnu na njoj nema duplih, bolje bi bilo da je obrnuto. Rodna i onako ide u rakiju!

Nazad
Vrh