Sljivar, mnogo pomazes, hvala ti puno.
Tretman sa ovim preparatima ide za vikend.
A sto se tice povijanja grana, slazem se s tobom. Kod mene je dosta radjeno povijanje. Nesto sam radio sa aluminijumskom zicom i cini da je mnogo veci broj osusenih gdje je ona stavljana. Nismo mnogo zatezali, ali se ipak usjece u koru. Tacno sam pomislio da i zica doprinosi problemu.
Nema na čemu.
Za vikend javljau obilnu kišu, a sad prskati u četvrtak mislim da je prerano. Znači on je tek počeo da leti i sad se dopunski hrani. Tretman bi trebalo izvesti prije polaganja jaja, a to neće biti baš tako brzo. Ostavo to slobodno tama poslije vikenda i ja ću. Drugo napravi klopke jednostavne su da ne prščeš napamet. Uzmi crvene ploče ili ofarbaj u crveno namaži lijepkom za miše i ispod ploče okači flašicu sa 75% etanol alkoholom i bilježi let. 2-3 klopke su dovljne. Evo i kako izgleda potkornjak http://agronomija.rs/2014/potkornjak-mali-vocni-ruguloscolytus-rugulosus/.
Zato kad savijaš grane obavezno udari kolac i veži za njega i neće ti se to dešavati. Napravio si ranu, još ako je bilo malo vlažnije, eto belaja.
Edit:
Mladi vocar na drugoj slici bi mogao biti potkornjak (ako ima sitnih rupica), pregledaj detaljno stabo, pogotovo gdje se račvaju prve grane i višlje (ne vidim na slici).
Poslednja izmena: