Šljiva

Za nekoliko dana treba da radim podrivanje. Koja je preporuka sto se tice blizine stabala ?
U cetvrtoj je godini.
Ja sam mislio na oko 60 cm, da li je preblizu ?
Prvi put radim, pa ne bih da nesto uprskam.

Zeznuta je stvar to vidi sa nekime ko je radio.
Problem je sto i kad zakacis neku zilu, neces je odseci vec ces je pokidati - e sad jos je pitanje i gde ce se otkinuti.

Uzmi lepo ašov pa iskopaj kanal 60 cm daleko od stabla, metar na jednu, metar na dugu stranu dužine, dubinu malo veću od dubine na koju ćeš podrivati. Ako ne nađeš ništa od žila, to je to, ako naletiš, odalji se i ponovi akciju, to ti je najsigurnija opcija i treba ti ne više od pola sata rada.

Inace ima neki problem sa tom sumom...jer imam neku papriku tu i nekako kao da brze gubi vodu...ili ne znam sta joj je iako tamo od 6 popodne ima malo i hlad od ovog pakla ovih dana a opet ona brze gubi vodu?! Cudno. Ako je rosa u pitanju sumnjam da je ovih dana uopste i ima...a npr i u plasteniku je nema sta znam.

Izgleda...cak sam pomisljao da nije koren negde ispod pustio mada pazi od prvog hrasta prvi red mozda ima 4-5 metara a i opet duboko oranje...valjda bi pokidalo to i da ima te neke povrsinske zile. Mada u svakom slucaju si u pravu jer ogleda se u nedostatku vode. Prosto neverovatno...ja sam mislio da je zbog senke i hlada eventualnog lose saditi bilo sta, medjutim bas sam analizirao sunca ne nedostaje jer se suma prostire istok-zapad maltw ne celi dan sunce...

Pozdrav ljudi, imam neka pitanja, ne sumnjam da na neka od njih vec ima odgovora u forumu, nadam se da mi necete zameriti. Dakle ovako stoje stvari. Imam jednju njivu koja se granici sa hrastovom sumom (nije neka bog zna suma velika mlada je) e sad uglavnom sadim povrce u njoj ali do same sume to ne uspeva, ne znam zbog cega jer se suma proteze istok-zapad i preko celog dana je suncana jedino mozda oko 6-7 sati popodne bude malo senke od sume. E sad primetio sam da mi je tu povrce dosta, dosta slabije...pa razmisljam neki me savetuju da posadim sljivu tu jer ona kao bolje podnosi pa me zanima da li je to tacno prvo, a drugo izbor sorte i trece eventualno neka druga vocna vrsta koja bi mogla u pitanju je njiva duzine oko 110 m isao bij jedan eventualno dva reda. Hvala.
Ako je šuma ispod, odnosno niža od njive, imaćeš problem sa bilo čime što posadiš. Hrastova šuma pravi jaku "usparu". U tom delu vazdušnog strujanja gotovo da i nema, pa upravo u tome leži problem.
Provereno na jednom ličnom iskustvu ...
... :ppozdrav: ...

Ako je šuma ispod, odnosno niža od njive, imaćeš problem sa bilo čime što posadiš. Hrastova šuma pravi jaku "usparu". U tom delu vazdušnog strujanja gotovo da i nema, pa upravo u tome leži problem.
Provereno na jednom ličnom iskustvu ...
... :ppozdrav: ...
Ne znam kako to da definisem...kako god manifestuje se manjkom vode.

Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока

Pazi paprika blizu sume ima mnogo sitnije plodove i mnogo vise pokazuje nedostatak kalcijuma i vode. A u nekom delu dana tj popodne posle 18 nadje se malo i u hladu a ona koja je non stop na suncu bolje podnosi. Interesantno ali tako je.

Послато са GT-N7100 уз помоћ Тапатока

Do kada bi trebalo da se odradi letnja rezidba mladim sljivama?! Ja sam prosle godine rezao polovinom jula, a ove godine niyam stigao pa ne znam da li sam okasnio ako bih sada to odradio...

Pozdrav, kolege,

da li neko iskusniji može da prepozna koje je sorte ova šljiva?

Ja sam prosle nedelje poskidao vodopije sa ove šljive... Sad da li je to urađeno kako treba - videćemo sledeće godine. S obzirom da je prošle prerodila a ove vrlo malo = ništa - imam se čemu nadati.

Inače sam pre nego je pala ova kiša zalio starije šljive dva puta sa po deset kanti (kanta 12l) vode a jednom dan pred kišu natopio iz creva baš dobro. Ova šljiva na slici je na 'dobroj' zemlji ali imam dve koje su na granici peska i neke peskovite zemlje. Na njima je na zapadnoj strani list počeo da žuti. Videćemo da li će preživeti. Jedna je slične veličine kao ova na slici i ima okruglasti plod čudnog oporog ukusa.
U delu gde je pesak ima nekih 20-30cm nekakve zemlje a onda sam pesak oko 70-ak cm a možda i više. Malo dalje od toga sam spremao rupe za lozu pa sam kopao i vlaga je bila na oko 80cm. Inače sam nasuo zemlju u rupe i čekam jesen.
Druga je manja i muči se, suše joj se grane (skinuo sam sve suvo na proleće) pa sam je malo forsirao ove godine - ukopao kompost, zalivao koprivom i rastvorenim peletiranim đubrivom. Sve mi liči na neku crvenu ranku - plod joj je ono roze ljubičast i sitan. Imam i fotose ali nisam hteo da ih postavljam da vas ne davim previše. Možda sledeće godine ako preživi.

Poslednja izmena:
Kakva je cena u drugim krajevima, na jugu stenlej za sušenje oko 25 dinara, ponegde se nudi i 27. Konzum preko 30 ali se jako malo bere. Sušenje u Blacu i okolini počinje početkom nedelje.

Ja sam juče svraćao do hladnjače,rekli su da večeras počinju otkup stenleja po ceni od 28 din,bez peteljke i crva i ne treba obraćati pažnju na prah.

Послато са GT-I9505

Nazad
Vrh