jakovljevic79
Član
Treba napomenutu da ranka ima plitak koren,kada padne mokar sneg koji se zalepi za krunu zna izvaliti stablo. Znaju i grane da se polome kada prerodi.
Послато са GT-I9505
Послато са GT-I9505
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da pojasnim zasto bi neko kupio stenlej od koga od 1 kazana izadje 3-4l ljute rakije.
U planu mi je zasad sljive za konzum.Od prijatelja sam dobiio savet.
Prezident-cacanska lepotica-grose felicija
Interesuje me da li su ovo krupne sorte sljiva.
Da ne zboravim koji je najbolji razmak u sadnji.
Питај ти лепо откупљиваче! Једно је шта се коме свиђа а друго шта доноси зараду. Нпр., другар је продао Стенлеј са 1,7Ха а да није донео кући ни гајбу (додуше откупљивач је тражио зелену и плаћао 35 Дин./кеш). Толико је била зелена да је сва обрана а не трешена а кад сам загризо једну - скупља уста. Ја му кажем поквариће нам имиџ код Руса јер то нема шансе да буде укусно у малопродаји (слично су и кајсију октупљивали) ал' то је то што плаћају.U planu mi je zasad sljive za konzum.
I ovo za lepoticu me baš lepo nasmeja. Bolja rakija od požegače? Jesi li ti probao i jednu i drugu kada to tvrdiš. Mada ajd, ukusi su različiti.
http://www.tehnologijahrane.com/enc...sorte-berba-skladistenje-i-mogucnosti-prerade
Šljivovica. Oko 80% godišnjeg roda šljive Srbije se preradi u šljivovicu. Sorta šljive Požegača decenijama je bila glavna sirovina za proizvodnju šljivovice vrhunskog kvaliteta.Odvajanjem koštica, u toku prerade šljiva, može se dobiti šljivovica veće zdravstvene vrednosti.U radu Popovića i sar 2002. ispitane su senzorne karakteristike šljivovice dobijene od sorti Čačanske lepotice, Čačanske najbolje, Čačanske rodne i Požegače. Najbolje je ocenjena šljivovica proizvedena od Čacanske lepotice bez koštica.Poređenjem rakija proizvedenih od plodova šljiva sa košticama i rakija proizvedenih od plodova šljiva bez koštica, utvrđeno je da se prisustvo koštica u toku prerade šljiva negativno odrazilo na senzorne karakteristike šljivovica od čačanskih sorata, dok je pozitivno uticalo jedino na miris i ukus šljivovice sorte Požegača.Srbija je veliki proizvođač rakije šljivovice. Potrebno je raditi na međunarodnoj zaštiti srpske šljivovice kao robne alkoholne marke.
Zanimljiv pasus...
Komsija, ovo sto pise @sljivar za 12-13l rakije od Stenleja po kazanu. Imaj u obziru da ta rakija koju oni zovu "ljuta" ovde kod nas sluzi za grejanje...
Znači da je ili ravan teren, ili jaka i nepropusna zemlja, možda čak oboje u pitanju. Kod mene to ne može da se desi ...Pisao sam ovde s proleca o problemima vezanim za susenje Čačanske Lepotice. Povadio sam osusena stabla (da bi ih zamenio na jesen) dosao sam do zakljucka u cenu je problem. Radi se o truljenju korena, posledica prevelike vlage iz kisne 2014te...
Kakvo je stanje sa Grose felicijjom,ima li za nju otkupa?Ide li ona za sušenje?Treba li joj oprašivač? kakva je u praksi ima li ko iskustva?