rosuljac
Član
Za rakiju crvena ranka neprevazidjena, a to sto je nekom stenley dobar pa i od dzanke prave rakiju i piju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Imam ja nekoliko stabala, otac zasadio prilično davno. Kod nas se zove Bjelica i upravo jeste jedna od podvrsta Belošljive. Kod mene cveta i sazreva zajedno sa Požegačom, rađa relativno dobro, ima dosta krupan i težak plod, nekako neutralnu aromu po meni slobodno mogu reći slab ukus. Otac je par godina pokušavao da peče rakiju samo od nje, pa onda u kombinaciji sa Požegačom ali je odustao, nije mu se dopala. Ja lično je ne koristim uopšte, ovih dana ću poseći stabla, ali pre nekoliko godina sam presadio par komada u deo sa Požagačom, čisto kako bih sačuvao sortu. Imam i drugu sitniju koja je izgledom nalik C.ranki, ali sve ostale karakteristike vuku ka ovoj prvoj...
U nekim krajevima Sumadije, Ranku zovu Sumadinka. Kod mene se zove Sljiva Ranka, ima i pesma : Znas li dragi onu Sljivu Ranku
@remiks
Raspitaj se sta se konkretno menja kod kalemljene Ranke, zivo me zanima taj info
Sto se tice Pozegace (Madzarke) kalemljena Pozegaca daje sitniji i manje kvalitetan plod u odnosu na Pozegacu koja je razmnozena izdancima...