Nisam mislio da manja vaza daje konstantan rod od 100kg po stablu to je nemoguce. ALi recimo imao sam stabla Č.Rodne sa 40-50kg roda na vazi i nije bilo lomova (postavljao sam slike na ovoj temi). Č.Lepoticu jos uvek nisam testirao mlad je zasad 5god takodje na vazi, odrzavam ih perfektno ove godine ocekujem prvi ozbiljniji rod.
Pod prinosom od 100kg po stablu mislio sam na bujnija stabla u 9-10-ipreko10 god starosti. Stabla u 10toj godini cesto puta premasuju rod od 100kg. Pricao sam sa covekom koji je imao prosecan rod Stenleja od 120kg po stablu. Mislio sam da me laze, kasnije sam po internetu nailazio na snimke gde ljudi takodje imaju slicne prinose.
Po pitanju gustine sadnje savetovao sam se sa nekoliko strucnjaka dobio sam odgovor Sljiva ide na 5x4. Blizu mene ima zadruga koja se bavi proizvodnjom Visnje i Sljive njihovi zasadi sljive su na 5x4, i novi zasadi. Izmedju ostalih pitao sam i Kačarević Verka iz Vinče kod Topole i njegov odgovor je 5x4...
Svako ima svoje misljenje i radi onako kako misli da je najbolje, ja cu radije da podignem 2ha u klasicnoj sadnji i da formiram Vazu ili Piramidu i da mi bude lakse za rad, nego da stavljam isti broj sadnica u 1ha i da vodim borbu protiv prirode biljke.
Zagovornici guste sadnje su mahom neki profesori iz BiH, gledao sam neka predavanja preko interneta gde "profesor" ubedjuje ljude da posade Č.Lepoticu na 1,5m razmaka u redu. Takve savete ne zelim da komentarisem. BiH je po proizvodnji Sljive daleko, daleko ispod Srbije dok nas ne prestignu ja cu se oslanjati na savete nasih proverenih profesora i na iskustva koja su dokazana decenijama prakse u nasoj klimi, necu da slusam neke novotarije koje su pocele pre 5-6 godina, te sljive po gustim sklopovima nisu jos ni prorodile kako treba...