Šljiva

fosfor i kalijum koji baciš u martu voćka nemoze iskoristiti te godine
Slazem se, ali ja ako bacis svake godine onda ima efekta, znam da je za Kalijum najmanje 1 godina potrebna da bi ga biljka uzvojila u mogucem stanju :)
Samo da kazem i kad sam isterivao samo Kravlji stajnjak Letorasti kod sljiva su bili i po 3-4metra, a sljive su za moj kraj davale odlican rod a bilesu i krupne, sljiva trazi jako puno ulaganja bez obzira na kvalitet zemljista,bar je tako kod mene.

Yarina đubriva u obliku perli su dostupna u većem procentu bez obzira na elementarni sastav đubriva, kao i vreme primene.

Tako kazu, ali videcemo rezultate "jesenjeg djubrenja" ove godine:osmeh:. Neki kazu da je to sve preduvana prica, ja sam uzeo ove godine yaru a verovatno cu i iduce pa da vidim dali opravdava toliku cenu.

U martu, tačnije krajem marta početkom aprila se bacaju azotna veštačka đubriva, znači nešto tipa KAN, 8-16-24 se baca na jesen...to je neko pravilo kao.

Ja gledam od sad samo fertor i potrudiću se da nađem stajsko i da pravim kompost, hemija me više ne zanima, to je jako opasna stvar znate to i sami. Uništava zemljište, postaje jalovo pa treba sve više i više hemije dok na kraju ne izumre zemljište.

Ja ovih dana izvozim stajnjak, biće i slika. Nešto ovčijeg, sada trenutno kravljeg, ali je najbitnije da je đubre prevrelo. To bi trebalo uraditi u poznu jesen ali nisam stigao pa eto sad se ukazalo pogodno vreme. Inače stavljam stajnjak na svake 3 godine, eventualno 4 i ima jako velike razlike u porastu voćaka u odnosu na parcele gde nisam stavljao.

Ne bih vam savetovao da pored stajnjaka(bilo koji) da bacate i kan, jer ako je sljiva kvalitetna sadnica, ona, em sama od sebe jos plus stajnjak gurace letoraste kao luda, Kan je suvisan, ali naravno svako u svom kraju zna sta mu odgovora:osmeh:
A 8:16:24 ne bacam u jesen zato sto hoce da je potera ranije,pa se dogodi da izmrzne, vec sam probao jedno 3 godine i opekao, se, zato ako bacam bacim ga krajem febr - pocetak marta, i sve bude oki doki :osmeh:.

Ma pre svega sve što pričamo ovde je napamet. Treba odraditi analizu zemljišta pa onda videti šta dalje. Onako uopšte pričajući i to o hemijskim đubrivima, na jesen se baca sa više P i K a na proleće azotna.

Da li je stajnjak dovoljan ili treba i veštaka, opet zavisi od stajnjaka i od zemljišta. Kačio sam a bilo je i lepe diskusije u temi stajsko đubrivo koliko kojih elemenata ima đubrivo od koje životinje, iznenadili bi ste se na razlikama od golubijeg, brojlerskog, svinjskog, kozjeg, ovčjeg, kravljeg...

Znači bez analize zemljišta i vodenja računa koje stajsko imamo, kakvog sastava i koje količine sve ostalo je napamet i može da bude i kontraproduktivno, stajsko doduše nema puno greške, svakako će da valja više nego da ne valja, dok je hemija mač sa dve oštrice i treba je izbegavati u voćarstvu ako mene neko pita, a gledao sam neke emisije i čitao malo o tome i to je veliko zlo.

Ja sam za Analizu, samo sto se tice voca za sada nema potrebe kod mene, ali sbog sigurnosti bilo bi dobro da ja to uradim..

наоштри добро маказе
Mlade su vocke u pitanju , na njima je samo da rastu a felco je podmazan ceka kao zapeta puska::super::

- - - - - - - - - -

Ma pre svega sve što pričamo ovde je napamet. Treba odraditi analizu zemljišta pa onda videti šta dalje. Onako uopšte pričajući i to o hemijskim đubrivima, na jesen se baca sa više P i K a na proleće azotna.

Da li je stajnjak dovoljan ili treba i veštaka, opet zavisi od stajnjaka i od zemljišta. Kačio sam a bilo je i lepe diskusije u temi stajsko đubrivo koliko kojih elemenata ima đubrivo od koje životinje, iznenadili bi ste se na razlikama od golubijeg, brojlerskog, svinjskog, kozjeg, ovčjeg, kravljeg...

Znači bez analize zemljišta i vodenja računa koje stajsko imamo, kakvog sastava i koje količine sve ostalo je napamet i može da bude i kontraproduktivno, stajsko doduše nema puno greške, svakako će da valja više nego da ne valja, dok je hemija mač sa dve oštrice i treba je izbegavati u voćarstvu ako mene neko pita, a gledao sam neke emisije i čitao malo o tome i to je veliko zlo.

Slazem se ali ne ocekujte ako bacite stajnjak (kravlji, ovciji, koziji....) da vam ne treba vestackog u osnovnom djubrenju jer ni stajnjak nije svemoguc. Dobar je za popravljanje celokupne strukture zemljista ali kao glavni izvor hranljivih elemenata je nedovoljan. To je tako i sa analizom i bez analize. Sad druga je stvar, dali cete djubriti ili ne. Moze vocka rasti i radjati i bez ikakvog djubrenja, da ne dodje do zabune.
Za moje potrebe djubrenja, ovo sto sam odradio, mislim da je pun pogodak, a prvim rezultatima se nadamo vec na prolece.

Uh dok ne dodje do roda treba deeebeli novcanik onako pomasniji sto se tice ulaganja ko nema stajnjak. Jedino sto sam video da sljivu rezu kao jabuku svake godine i uopste mi se to ne svidja, sljiva je sljiva, a ne jabuka!

Što se stajnjaka tiče košta koliko košta ali puno vredi. Mene jedna trakt. prikolica košta 2500 dinara onako dobro natovarena, ali da je dovezem, rasturim i zatrpam ( gorivo i dnevnice) ona izađe oko 5000 din. a pokrije 150 do 200 sadnica. A što se rezanja tiče šljiva se naravno reže svake godine i to i u proleće i leti.Ja praktikujem i letnju rezidbu jer ono što treba skinuti narednog proleća bolje skinuti u julu da ne vuče hranu.

Ja isto drzao oglas da prodajem stajnjak mesec i nesto, kad sam video da nema vajde, ja ga lepo oteram na sljive, detelinu i na visnje :). Inace letoraste kad god mogu skidam preko leta lakse nego zimi :)

tako većina radi kada prodje opasnost od mrazeva ja imam dosta nektarina trešanja kajsija pa nemogu stići u proleće a još početkom marta počinje setva krompira

Ja hoću da platim stajnjak ali nemam nigde u blizini. Eto npr imaš ti jugi ali u Prokuplju a trebalo bi mi možda dve tri traktorske prikolice i sad ti nađi kamion za to, prevoz, gorivo, putarine...izađe i previše, čak u neku ruku nije ni izvodljivo :D

Pocni malo vise da se druzis sa seljacima pa ces naci stajnjak:osmeh: (pivo ispred prodavnice nekad vise vredi nego cela gajba
gathering.gif
). Zezam se, i u nasem kraju ga je tesko naci i ko ga ima nece da prodaje. Ja sam nasao na misice, jedva. I kod nas je cena 2500din ali sve zavisi kako se dogovoris ima da se nadje za te pare utovarena prikolica, tvoj je samo prevoz i rasturanje.
P.S "namirisao" sam na jos jednom mestu ima za jedno 5-6 prikolica
secret.gif

Nazad
Vrh